dinsdag, september 04, 2012

Kort dag

Heb je er ook al op gelet? Om 7.01 uur staat de zon op, en zowat om 20.21 uur gaat ze al weer onder ! De dagen zijn al ferm aan het korten... De winter komt er aan !

We hebben nog wel mooi weer, maar 's nachts is het niet meer warm, in tegendeel !

De winter komt er aan... Maar eerst krijgen we nog de herfstfsst... Om een of andere bizarre reden hou ik van de klank van dat woord: herfst, waarbij ik dan uit liefde voor de klank nog wat fstfst bij laat sissen...
Het doet mij denken aan Andre Van Duyn met zijn RRRRRRRotterrrrrrrrrrdam, en aan Toon Hermans met zijn klankenspelletjes en deuntjes.

Heel dikwijls hebben we in september nog mooie dagen, het Sint Michielszomertje dankt er zijn naam aan. Maar desondanks zie je zo de dagen korter en korter worden, en de nachten langer en kouder. Je weet dat binnen een anderhalve maand de oenen van politici het weer verstandig gaan vinden het bioritme in diggelen te stampen en over te schakelen op het winteruur. (Eigenlijk zitten we al op het Duitse winteruur van tijdens de laatste oorlog !)

En dan hebben we weer de echte winterperiode met zijn korte sombere dagen en zijn lange koude nachten. Dan hebben we weer kille koude dagen, en misschien ook wat sneeuw en ijs... Maar vooral lange donkere avonden.

Ik hou niet van de winter. Mocht het binnen mijn financiële mogelijkheden liggen, dan ging ik de zes donkerste maanden naar de andere kant van de wereldbol, naar Australië, naar de zomer. Zo zou ik steeds lange dagen en korte nachten hebben... Maar ja, daar zou er ook wel een en ander zijn waarvan ik niet hou... En ik weet dat ik er gewoon al niet echt gelukkig zou zijn, omdat ik niet thuis ben. Niet in mijn zetel kan zitten en liggen, niet op mijn stoel aan mijn tafel kan zitten, en die dingen om de zes maanden mee verhuizen is niet te doen. Ik zou de buren missen, en de dames van mijn hobbykring van Ziekenzorg, en de uren in de academie, waar ik niet allen zit te kleien, maar ook te babbelen en te zeveren en te lachen... Nee, ik zal maar hier blijven.

Ik heb de laatste dagen (de winter komt) weer heel veel pijn. En straks moet ik naar de tandarts, ik beet een stuk van mijn tand. Het fluiten gaat me moeilijk af, en herfst klinkt nu nog veel sissenderder dan anders. Ik ga mijn tanden allemaal laten bekijken, en zo nodig laten bijwerken... Want ik ga nooit naar de tandarts als ik geen pijn heb, en ik heb nooit tandpijn. Dus is een stuk afbreken het signaal om toch maar eens heel mijn bekkeneel na te laten kijken. De vorige keer deed de man reparaties aan drie tanden. Allemaal zonder verdoving, en dus zonder die ambetante stijve kaak en mond.

Na deze ingreep zal ik weer paraat zijn om me weer door de winter heen te bijten...???

Dat ik nu en dan een stuk van mijn tanden bijt, dat heeft diverse redenen... Ik ben een tandenknarsende man, ik word soms wakker met pijn in mijn kaakspieren, omdat ik 's nachts zo hard  mijn tanden op elkaar klemde... en... Ik ben het kind van mijn moeder... Ons moeder beet verscheidene van haar kunstgebitten in brokken en stukken, omdat ze haar tanden gebruikte als nijptang en notenkraker. Ik doe dat ook... en soms gaat het - ook bij mij - mis.

Gek dat ik zo dikwijls aan ons moeder en ons vader denk. Het lijkt wel dat ik met het ouder worden steeds meer op hen denk. Heb jij dat ook ? Of is dat een symptoom van het ouder worden en het steeds meer in het verleden leven? Kortom is het een begin van dementie?
Als ik er ook maar een van jullie eventjes zie twijfelen, dan bijt ik zijn kop af !

Maar het is een feit dat je inderdaad steeds meer terugvalt op ervaringen uit het verleden. Ik denk dat dit normaal is, het is dan ook zo'n belangrijk stuk van je leven en je leven is een compositie van ervaringen, en de ervaring is waar je steeds weer uit moet putten om antwoorden te vinden op het heden...

Gisteren weer gekeken naar de canvascrack, een prachtige quiz... Meestal kan ik me meten met de crack, maar gisteren was er een pak vragen waar ik nu eens helemaal niets van wist. Gek is dat, soms gaat het opperbest, en soms liggen de vragen je helemaal niet. Ik heb dan altijd wat te doen met de mensen die er in de eerte ronde al uit liggen. Het lijkt altijd wat of ze niet volwaardig zijn, en dat kan alleen een kwestie zijn van vragen die je al dan niet liggen. Maar ik zag dat je ook kunt spelen op de computer. Ik moet daar eens gaan kijken... Ik vind die quiz  echt tof !

... en wie weet is het een middel om die donkere avonden door te komen???

tot de volgende ?
Enhanced by Zemanta

Geen opmerkingen: