zondag, augustus 19, 2012

Veel hitte, geen golven

zingem 013zingem 013 (Photo credit: fredkroket) Dit zou de oudste molen van België zijn, te Zingem...
Wie het woord hittegolf heeft uitgevonden, moet meteen een wensdroom aan hitte gekoppeld hebben. Gisteren was het hier 36 graden in de "schaave"... En vandaag geven ze warmer weer.
En weet je wat er zo erg is? De hersenen van Anny zijn door de warmte aangetast ! Vanmorgen vond ik haar naast mij in bed, dat is normaal, maar onder het donsdeken. Meteen ging ik nog meer aan het zweten. En zeggen dat de buitenlucht geen verfrissing bracht !
Toen ik haar interpelleerde over dat donsdeken, toen zei ze dat het per ongeluk moet gegaan zijn, in haar slaap. Vannacht ga ik in mijn slaap ijsblokjes in mijn bed leggen !

djudedju

En dan zijn we naar Zingem gereden, naar de rommelmarkt, een plaatsje gevonden op de parking van de Okay, en toen we te voet naar de markt wandelden (in de schaave !) hoorden we plots iemand roepen "Toon !"... Het bleek na enig moeizaam turen in de zon, Benoit te zijn.
Hij heeft zijn huis verkocht, en is op een nieuw appartement gaan wonen, in Zingem... Niet zo ver van zijn oude huis, maar toch een stuk dichter dan vroeger. Benoit is ook al 79... Ik schrok er van. Je hebt daar mee samengewerkt, geklapt en gezeverd, veel leute gemaakt, na mijn ziek worden min of meer uit het oog verloren, en plots is hij al 79... Ik voel me meteen ook oud worden...

We hebben zijn nieuwe woonst bewonderd, en dan op naar de rommelmarkt, op naar de hitte... Strooien hoed op mijn bolleke, maar toen wij na wat geslenter een kraampje zagen waar we aan fris drinken geraakten, gingen we er meteen naar toe... Warm ! De stand was met van die bartafeltjes uitgerust, dus zonder stoelen, maar de dame was zo vriendelijk om een paar klapstoeltjes voor ons open te zetten. Brave madam !

Aan het kerkhof zijn we dan ook even binnengewandeld, tot bij het graf van Nonkel Julien en tante Irene... In Zingem zijn ze bezig met de grote opkuis van het kerkhof... Wie geen langdurige vergunning heeft verdwijnt na een eerder korte tijd. We zagen graven opruimen van mensen die in 91 overleden zijn... 20 jaar, het lijkt lang, maar het is het eigenlijk niet. Maar Zingem heeft een klein kerkhof en een steeds groeiende bevolking...

Wie zal er nog op bezoek gaan bij nonkel en tante als wij het niet meer doen? Je kunt niet geloven hoe vlug je "verdwenen" bent uit het collectieve geheugen. Zouden er geen van de vele muren en daken en trappen meer spreken van de man die ze ooit daar heeft neergepoot voor zijn vele vrienden en kennissen???

Ik zit hier te zweten aan mijn computer. Ik ga stoppen en een heerlijke kop thee drinken. Gek, maar die warme thee lijkt nog een van de beste dorstlessers in deze hitte !

tot de volgende ?

Geen opmerkingen: