dinsdag, augustus 07, 2012

Tegenvallende maïs

English: Officieren in het veldEnglish: Officieren in het veld (Photo credit: Wikipedia)




In het nieuws klagen de boeren dat de maïs niet goed staat... Ze vragen steun.

Hier recht voor mijn deur staat een enorm veld maïs. Niet alleen enorm qua omvang van het terrein, ook enorm qua omvang van de maïs zelf. Als ik voor de maïs ga staan, kan ik zelfs als ik op en neer huppel, niet boven die groene muur uitkijken...

Van boven uit de kamer waar ik iedere morgen turn, heb ik overzicht op dat veld. De maïs is wat langzaam op gang gekomen, maar heeft met de periode van zondvloedmaanden zijn schade meer dan ingehaald.

Er is iets bizars als je iedere dag over dat veld kijkt. Eerst zie je kleine groene blaadjes die netjes in rijen voor je staan aangetreden. Dan beginnen ze te groeien, en al vlug verdwijnt de aarde, en zie je niets dan groen. Maar je blijft heel lang duidelijk de rijen zien, tot plots de rijen weg zijn. Het groen staat zo dik dat de rijen niet meer zichtbaar zijn, of hoogstens, als je heel precies in het verlengde van die rijen gaat staan, hoogstens als een vage schaduw.

En nu, nu de maïs zowat zijn volle hoogte heeft bereikt, en er bloeiaren in de top staan, nu zijn de rijen terug heel goed zichtbaar.

Er is iets geks aan die plant. Het groeit als gek, krijgt dan langs de stam kolven met graan, de echte vruchten, maar bovenop verschijnt ook nog eens een aar met weet ik veel. Want die aar waar je bij granen de vrucht vindt, die aar is bij maïs maar een soort versiersel. Ik vind het al bij al een gekke plant.

Toen ik kind was, spraken we niet van maïs, wij noemden dat in het Oostends "Tusschentarwe" of iets gekuister: Turkse tarwe... Maïs heeft niets met Turkije te maken, maar met het feit dat het van ver weg komt. Zo heet een kalkoen ook een Turkenhenne of een Turkenhaan... In het Frans lijkt dat beestje uit Indië te komen, maar dat is net zoals hier gewoon een aanduiding voor "van ver weg".

Toentertijd zag je maar weinig maïs staan. Nu lijkt het wel of er hier meer maïs wordt gegeten dan iets anders. Maïs lijkt wel vrucht nummer 1 op de Vlaamse velden.

Maïs dat is voor ons dierenvoeder... en grondstof voor bio-brandstof.
Er gaan stemmen op, dat vooral het vol zetten van landbouwgrond voor de kweek van grondstoffen voor biobrandstof wel eens mede de honger in de wereld kan vergroten. Maar er is meer aan de hand. Ik ben vooral ongerust over het feit dat we steeds meer velden en steeds grotere arealen zien met maar één gewas op. Door die manier van landbouw bedrijven, biedt je insecten te kans om zich sterk te vermenigvuldigen. Of om het anders te stellen, die monocultuur doet het verbruik van insecticiden weer toenemen. En er ligt al zo veel vergift op onze velden, in ons water, ons drinkwater...

Er valt mij aan de maïs nog veel meer op...
Heb je al eens stilgestaan bij zo'n veld ? Moet je eens doen ! De eerste rij, de buitenste rij van de maïs, bestaat uit planten die een heel stuk lager zijn dan de rest. Je zou nu kunnen denken dat er misschien wat minder mest is gestrooid aan de kant van het veld, maar het betreft maar één rij van planten, en het kan niet dat die mest zo netjes precies één rij dik van de kant zou gestopt zijn. Nee, het is wellicht zo, dat de maïsplant hier op een normale hoogte groeit, en dat de rest eigenlijk abnormaal hoog opschiet. Nu ja, abnormaal... We zien hetzelfde in de bosbouw. Als je de planten dicht zet, dan gaan ze pijlsnel en loodrecht de hoogte in, om toch maar licht te krijgen. Dus met andere woorden, buiten de boordplanten, staat heel dat veld vol met planten die spreekwoordelijk op de toppen van de tenen staan om de dag te zien. Verhoging van de productie door een uitgekiende plantafstand.

Maïs is een zeer oude cultuurplant. De Indianen plantten deze maïs in ontelbare variëteiten aan, allemaal verschillend naargelang de streek en naargelang het klimaat en de hoogte. Wij hebben (weeral eens !) de neiging de Indianen te beschouwen als barbaren, wilden, onbeschaafden, maar ze hadden wel een heleboel soorten maïs ontwikkeld. Niet de maïs die wij nu hier zien, want dat zijn weer nieuwe variëteiten. Ook de aardappel en de tabak en nog heel wat meer cultuurplanten zijn wij bij hen gaan halen.

Eigenlijk is het doodjammer dat wij, de "beschavers" daar ooit gekomen zijn, voor wij wat meer verstand en inzicht hadden. Wie weet wat er daar nog allemaal zou ontstaan zijn, dingen die nu misschien de vervuiling zouden tegenhouden of herstellen. Of een techniek die niet op het wiel was gebaseerd, maar op iets helemaal anders... Misschien hadden we nu een heel andere wereld.
Maar wij moesten zo nodig alles gaan veroveren en in ons stramien duwen. Ons systeem als het enigzaligmakende...

De Romeinen hebben ons als eersten in een uniforme mal geduwd, en de kerk heeft dat werk stelselmatig voortgezet, in hun positie van officiële staatsgodsdienst. Verover de wereld, dwing hen in uw systeem... en vergeet niet hen ondertussen ook te bekeren...

Hoe zou onze wereld er hebben uitgezien zonder de Romeinen? Zouden wij wel Christelijk geworden zijn? Of bogen wij nu nog steeds voor Thor en Wodan?
Hoe zou onze cultuur er hebben uitgezien?

Veelal worden de Romeinen bezien als de brengers van de beschaving, maar eigenlijk brachten zij ons veeleer een uniform sausje, een uniform laagje die alle cultuur naar één vorm terugduwde. De rijkdom van heel veel variëteiten werd vervangen door één, de sterkste soort. Ik kan dat niet zien als een brengen van cultuur, veel eer als een vermoorden van vele culturen. Net zoals wij deden in al onze kolonies: ons systeem opdringen.

En nu verzamelen we de kunstvormen van ginder ver... Je weet wel, datgene wat wij uit alle macht hebben proberen teniet te doen...
djudedju...

Maïs ... zou "onze" maïs ginder, waar het vandaan kwam, nog wel kunnen gedijen?


tot de volgende ?
Enhanced by Zemanta

Geen opmerkingen: