vrijdag, augustus 10, 2012

systeem D

Google Science FairGoogle Science Fair (Photo credit: Wikipedia)



In het Vlaams is systeem D een uitdrukking, die duidt op een systeem die eigenlijk geen systeem is. Iets doen op een ongebruikelijke manier en toch het beoogde resultaat behalen.
Kortom, er op los prutsen, maar uiteindelijk toch het beoogde resultaat halen.

Als ik aan het computeren ben, dan werk ik nogal vaak met systeem D... Er van uitgaande dat je (zeker bij gebruik van Linux) eigenlijk niet zo veel verkeerd kunt doen met een computer. Er zijn natuurlijk een paar zaken die fataal zouden zijn, maar meestal zit daar dan een veiligheid die vraagt of je dat wel heel zeker wilt doen. Zeker ? Nee, zeker ben je nooit met systeem D, dus NEEN. Oef, computer van de ondergang gered... En maar weer andere dingen uitproberen.

Als ik nu een en ander weet van mijn pc, dan is dat grotendeels te wijten aan alles wat ik al verkeerd heb gedaan. In het begin zag ik mijn Waalse vriend Erwin hier dan ook regelmatig om mij te depanneren. Bij hem heb ik daar nog steeds mijn naam "De Prutser" aan te danken. Maar nu zie ik hem alleen nog voor een vriendenbezoek, helemaal niet meer om te depanneren. Dat komt voor een groot stuk doordat ik nu Linux gebruik, maar ook doordat ik ondertussen heel veel heb bijgeleerd...

En komende uit een een nest van mensen die leefden voor de anderen, sociaal en Christelijk, was het feit dat Linux eigenlijk veel socialer is door zijn gratis-zijn, bij mij zeker een doorslaggevend argument. Ik ben nu eenmaal opgevoed en heb heel mijn leven gewerkt in een sfeer van sociaal bewustzijn, en vooral dat alles ook moest openstaan voor de allerminsten.

Mocht ik niet katholiek opgevoed zijn, dan waren wij zeker socialisten geworden, echte, in de ware zin van het woord, niet zoals je nu veel politici ziet die socialist zijn in naam, maar veeleer tot de bourgeoisie behoren, en in doen en in laten...

Maar met al mijn gepruts heb ik uiteindelijk mijn pc leren kennen, en heel wat programma's uitgeprobeerd en weer verworpen. Maar ik heb er ook een deel die ik niet meer zou kunnen missen. En ik moet deemoedig daarbij stellen, dat het daarom niet steeds de beste programma's zijn, maar de beste programma's die ik vond aan een prijs van... niks, nothing, rien de knots.

Ik kan het niet helpen, ik ben zo geboren, zo gevormd in het warme nest waar ik opgroeide, en leefde zo in mijn werk, mijn doen en laten.

Ik vind dat Internet door zijn vorm, zijn inhoud bezit van iedereen is en moet zijn, en dus ook voor iedereen altijd en overal moet openstaan. Ik vind het al niet normaal dat we moeten betalen aan een of andere provider om internet in huis te krijgen of tot in ons toestel. Dat ook zou moeten gratis en vrij zijn. Maar daar droom ik wellicht over een verre toekomst ???

Ik heb reeds herhaalde malen over Linux gepraat, maar nu wil ik het ook eens over Google hebben... Google is voor mij ook een fantastisch systeem, die je toelaat om heel wat dingen te doen, zonder dat je daar voor moet bijbetalen. Stel dat jij een Windows-fan bent, en helemaal niet wil scheiden van het je vertrouwde systeem... Dan weet je ook dat je met Windows op zich eigenlijk alleen een basissysteem in huis hebt. Als je deftig werk wilt doen, dan moet je daar Words, Excell en dergelijke in huis halen, of zoeken achter gratis systemen om dat gat op te vullen. Je hebt natuurlijk als eerste het Libre-Office, die je hebt voor Linux en voor Windows (misschien zelfs voor Apple ???), maar je hebt ook Google...
Google is bij de meeste mensen gekend als een zoekmachine, wellicht DE zoekmachine, maar het is veel meer. Je moet echt eens diep in Google gaan graven. Je hebt er Document, waar je niet alleen een tekstverwerker, spreadsheet (Excell) maar ook een soort Power-Point hebt, waar je de meeste dingen wel kunt mee maken, zonder dat het je een cent kost...

Ik Ga geen volledige opsomming maken, maar als je een Google-account aanmaakt, dan gaat er een volledige nieuwe gratis wereld open in je PC... Je kunt uiteraard mailen met Gmail, maar met Google Talk kun je met elkaar praten en chatten, je hebt Google+ die je een soort Facebook cadeau doet, je kunt je teksten vertalen of vreemde teksten laten vertalen door Google, je hebt er fotobewerkingsmogelijkheden, Youtube is ook al Google en je hebt een heel snelle en goed browser aan Chrome. Google Maps ken je wel voor je bepalingen van je reiswegen, en met Google-Earth kun je heel de wereld bekijken, maar ook Mars, de maan en je kunt zelfs het menselijke lichaam van binnen bekijken... Enfin, te veel om op te noemen.

Ik weet niet hoe je tegenover Google staat, maar zo lang ze gratis het internet openstellen voor de mens, heb ik geen hinder van de reclameboodschappen die aan de zijkant verschijnen (ik bekijk die dingen nooit...)
Mijn advies, probeer het eens, ga eens wat dieper in op het systeem van Google. Er zijn heel wat knopjes, toeters en bellen waar je op kunt drukken om nieuwe mogelijkheden uit te proberen. Eén tip... Als je iets zoekt, druk dan eens op het tandradertje rechts bovenaan, kies voor geavanceerd zoeken, en op het scherm dat je dan krijgt kun je heel wat bepalingen invoeren om beter of zekerder te zoeken. Heel nuttig om na te kijken of je een foto kunt en moogt gebruiken !!!

tot de volgende ?


Enhanced by Zemanta

1 opmerking:

Henk zei

Hoi Toon, bedankt voor het bijpraten. Vooral dat radertje was handig. Zelf gebruik ik ook Chrome. Bevalt me prima.

Gr. voor jou en Anny en dat jullie maar een fijn weekeinde mogen beleven!

Henk