donderdag, augustus 09, 2012

De perfecte moord...

Dilated PeoplesDilated Peoples (Photo credit: 1Sock)
Je leest wel eens dat de perfecte misdaad, de perfecte moord niet bestaat... Maar als ik dan lees dan men stelt dat er in landje als België vermoedelijk tussen de 400 à 700 moorden gebeuren per jaar, die men niet als dusdanig herkent, dan lijkt mij dat de perfecte misdaad wel degelijk bestaat !

Ik vind die 400 à 700 per jaar best een groot getal !
En ik heb zitten denken, hoe dat kan... Hoe kan een misdaad niet herkend worden als dusdanig ?

Eigenlijk lijken er een hele hoop oplossingen voor de hand te liggen !
Stel dat je man hartlijder is, je geeft hem in zijn koffie een te grote hoeveelheid van een of ander "geneesmiddel - vergift", en je lokt een dodelijke hartaanval uit. Je kunt dit wellicht zelfs vinden op de begeleidende uitleg van de medicatie die je hem geeft... Geen dokter die zal reageren, een hartaanval was toch al waarschijnlijk.

Je kunt ook een zelfmoord ensceneren. Dat is wel iets moeilijker, want als je het slachtoffer moet dwingen met lijfelijk geweld, dan laat dit sporen na. Maar wellicht zijn er daar met enig zoekwerk ook wel "oplossingen " te vinden.

Je kunt ook werken met vergift. Sommige giften geven een beeld dat sterk op bepaalde ziektesymptomen lijkt, en die binnen de kortste keren dodelijk zijn. Veelal zal men ook dan oordelen dat het een hartaanval was of iets dergelijks. Alleen een gedegen onderzoek postmortem zou uitsluitsel kunnen bieden... Maar welke huisarts neemt dat initiatief als hij geen verdenking heeft.

En natuurlijk zijn er legio manieren om een ongeluk te "maken"... Stel je bent lid van de federatie van wielerterroristen, en de man van je geliefde is dat ook. Samen een ritje maken op een ijskoude winterdag, en betrokkene een duwtje geven zodat hij in het ijskoude water terecht komt. Veel kans dat hij door de kou bevangen niet meer boven komt, en dat je rustig om hulp kunt roepen...

Nee, als ik er zo over na denk, dan is moord niet zo heel moeilijk. Alleen lijkt het makkelijker bij gezinsleden en dichte vrienden, dan bij vreemden. Daar is je aanwezigheid moeilijker uit te leggen, of wat zou jij doen met zijn medicatie...

Nee, ik ben niet van plan een moord te begaan... Ik heb helemaal geen behoefte om een medemens kwaad te doen. Zelfs die wielerterrorist, die toch wel eens mijn bloeddruk omhoog jaagt, zie ik niet als een "te verwijderen" medemens. Trouwens ik denk dat er relatief minder moorden gebeuren in een woedeaanval, dan wel heel beredeneerd en kalm. Dus wielerfanaten hoeven geen schrik te hebben van mij. (Na het voorval aan die vaart in West Vlaanderen lijkt het omgekeerde eerder het geval...)

Maar ergens doet een dergelijk hoog cijfer mij met wantrouwen om me heen kijken. Weliswaar niet in mijn eigen gezinnetje, maar ik denk dat ik voortaan ieder overlijden in vraag ga stellen. Ik heb er geen idee van hoeveel overlijdens er per jaar zijn in ons landje, dus ook niet hoeveel percent of tienden van een percentje dat aantal onopgemerkte moorden betreft... Maar eigenlijk zijn we er met dat cijfer nog niet helemaal... Naast die onopgemerkte moorden zijn er ook ieder jaar wel enkele moorden die als moord zijn herkend, maar die niet opgelost raken.

En dat gaat dan over moorden, de misdaad der misdaden...
Hoeveel andere misdaden zouden er nooit uitkomen?
Hoeveel verduisteringen, hoeveel diefstallen, hoeveel...

een mens zou er een gevoel van onveiligheid aan overhouden.
En nee, ik geloof niet in een hoger aanwezigheid van de politie... Ik heb niet de indruk dat dit mirakels doet. Bijna in tegendeel. Ik herinner me van betogingen indertijd, waar ik contact nam met de bevelhebber van de Rijkswacht ter plaatse om hem te verzoeken zijn manschappen weg te roepen, om moeilijkheden te vermijden. Want sommige politiemensen treden soms wel heel ongelukkig op, en zijn daardoor de rechtstreekse aanleiding van moeilijkheden.
We kunnen ze niet allemaal over dezelfde kam scheren, maar ik stel me vragen bij de opleiding en de opvolging van die mensen.

Nu, ze hebben het ook niet makkelijk... Van zodra ze optreden lopen ze het risico dat ze gefilmd worden, dat men de beelden monteert op de "sprekendste" manier, en de politieman in casu is het haasje...

Eigenlijk ligt het allemaal aan de mens zelf...
En dat men momenteel daders na enkele uren weer vrij laat lopen - ook al is dat wegens gebrek aan plaats - is niet van aard om de mens te overtuigen van het feit dat het beter is, veiliger is, het goede te doen.
Ik blijf bij wat ik reeds eerder schreef, men zal het aantal misdaden niet terug schroeven met gevangenisstraffen indien men daar geen behandeling bij verplicht maakt. Als men dus nu daders op heter daad betrapt, en er is geen plaats in de gevangenis, dan is er misschien wel plaats in de psychiatrische instellingen, waar men al meteen met de behandeling en het onderzoek kan beginnen.

Moet ik nu meer en veiliger sloten aan alle deuren en ramen aanbrengen? Of moet ik het doen volgens de oude wijsheid: "Open deuren, waken best !"

tot de volgende ?
Enhanced by Zemanta

Geen opmerkingen: