woensdag, juli 04, 2012

verlichting

LED spotlight using 38 individual diodes for p...
LED spotlight using 38 individual diodes for powering from mains voltage (Photo credit: Wikipedia)
In den beginne was de nacht duister, en had je alleen het licht van maan en sterren... als er geen bewolking was. Nadien kwam er het vuur, kaarsen, olielampjes... en daar deden we het eeuwen mee. Een grote verbetering kwam met de petroleumlamp (de lampe Belge...), die door de mogelijkheid van regeling en de quasi rookloze verbranding veel meer licht en minder stank bracht.
Dan kwam er de gaslamp... Ik heb er nog weten hangen, met van die witte "kousjes" en een hel wit licht.

Maar eigenlijk was er bij ons steeds het elektrisch "peertje", de gewone elektrische lamp, die nu aan het verdwijnen is, waarvan de verkoop stilaan aan banden wordt gelegd. Toen ik klein was, was er een lampe Belge voor als "den elektriek" het liet afweten. Dat was met stroomstoringen het geval, maar ook als de hoofdzekering sprong. Want aan die hoofdzekering mocht je niet raken, daar moest een vakman voor komen. Die "plomb général" (uitspraak plong général) was een zo gevaarlijk ding, dat het verboden was daar zelf aan te raken.
Aan de andere zekeringen mocht je zelf werken. Natuurlijk moest je iedere keer een nieuwe zekering aanbrengen, maar in werkelijkheid werd er met een koperdraadje (of twee, drie) een brugje gelegd, en had je zelf een onzekere zekering gelegd... Dat mocht niet, maar ik denk niet dat er ergens een huisvader was waar alle zekeringen wettelijk in orde waren !!!

Ik heb in het begin van ons huwelijksleven meegemaakt dat de bliksem insloeg in een boom op zo'n tien meter van ons huis. We hadden toen nog zo'n bakje hangen met van die porseleinen zekeringen. Die sprongen die keer in duizend stukjes rond onze oren !

Toen wij hier in ons eigen huis kwamen wonen, maakten we kennis met een nieuw systeem: de automatische zekeringen, sprong er ene, dan moest je gewoon het knopje weer indrukken, en alles was weer in orde, en de plomb général was een handvat dat je weer in de juiste stand moest brengen als hij "afgesprongen" was... Veel gemakkelijker.
Maar we werkten dus wel nog met gewone lampen, met "peertjes"... Een glazen bol met daarin gloeidraden. Of... met neonverlichting, buislampen.

Eigenlijk stond de ontwikkeling daar jaren stil. En het was pas met de energiecrisis dat men echt op zoek ging naar betere en vooral zuiniger verlichting. En we kregen zelfs premies voor het plaatsen van die "spaarlampen", die wel duurder waren, maar veel langer zouden meegaan...

Ondertussen weten we dat die vol giftige producten zitten en zeker moeten naar het containerpark gebracht worden, als klein gevaarlijk afval. Eigenlijk, als ik het goed lees en goed begrijp zouden we het moeten binnenbrengen bij zeer gevaarlijk afval.... En we horen dat de oplossing eigenlijk zou liggen bij de LED...(Light Emitting Diode). Daar zou je nog minder energie voor nodig hebben, en die zouden nog veel langer meegaan. Eén probleempje, de koeling... Je ziet dan ook dat heel wat van die lampen die bestaan uit een hoeveelheid van die Led's, koelribben hebben om de warmte beter af te voeren. Ook de buislamp is aan het evolueren... en je ziet zelfs steeds meer en meer nieuwe soorten en nieuwe ideeën op duiken.

Als milieubewuste Belg, hangt heel mijn huis vol met spaarlampen, waarvan ik nu weet dat het gifbommen zijn. Leuk om weten. Heel geruststellend. In een kamer hangt nog een lamp met van die ouderwetse peertjes, die werden nog niet vervangen omdat in die kamer bijna nooit iemand gaat, en het licht er heel zelden gebruikt wordt, en omdat ik mijn oude lampen die nog goed zijn, toch niet zo maar weg kan werpen ??? (Ik ben zuinig)

Maar eigenlijk wil ik gewoon vertellen dat we millennia deden met fakkels, dan een paar duizend jaar met olie en kaarsen, en een eeuw met gloeilampen, twintig jaar met spaarlampen en nu... Hoelang met de LED ?

De geschiedenis van de verlichting is de geschiedenis in een notendop. De ontwikkeling lijkt steeds sneller en sneller te gaan. Ons moeder ging nog buiten staan om de eerste vlieger te zien voorbijvliegen boven Nieuwpoort. De radio was nieuw, de film en zeker de gesproken film... Ons moeder zag ook de TV komen, en hoorde ons spreken over computers... In haar leven kwam dus dat eerste vliegmachine, de eerste raketten naar de ruimte, de landing op de maan...
Het meeste daarvan hoort dus ook bij mijn herinneringen, is het niet door het feit dat ik ze zelf meemaakte, dan door dat ons moeder er over vertelde, en we het uit tweede hand meeleefden.

Als kind ging ik bij de boer helpen, zaten we met de kinderen van de boer samen op onze knieën op het veld om de aardappelen te rapen... Nu verschijnt er een machine zo groot als een huis op het veld om dat werk te doen.

Van sommige dingen vraag ik mij af of het wel echt vooruitgang is...
Of er niet heel wat van die spaarlampen = gifbommen aan ons leven zijn toegevoegd...
Of we niet bezig zijn een heleboel naar de knoppen te helpen onder het mom van de vooruitgang.
Ik moet toch eens de regel van het zuinig zijn overboord gooien, en overschakelen op... LED ? Of gaan ze ons straks zeggen dat dit eigenlijk ook niet goed is, gevaarlijk is, kwaad doet aan...

Ik mag geen schrik hebben van het leven
ik mag geen schrik hebben van het leven
ik mag geen schrik hebben van

tot de volgende ?
Enhanced by Zemanta

Geen opmerkingen: