zondag, juli 08, 2012

Joehoe, Facebook !!!

Facebook logo Español: Logotipo de Facebook Fr...Facebook logo Español: Logotipo de Facebook Français : Logo de Facebook Tiếng Việt: Logo Facebook (Photo credit: Wikipedia)


Na al de wederzijdse processen over patentschendingen heeft Yahoo en Facebook besloten het anders te doen, en samen te werken om meer en duurdere reclameboodschappen te kunnen werven...
Ik ben niet voor al die reclame, ik ben geen gebruiker van Yahoo, en slechts een klein gebruikertje van Facebook, maar ik juich samenwerking altijd toe !

Eigenlijk zit ik al lang te broeden op die patenten, omdat ik het systeem zoals het nu is, negatief vind. Ik begrijp wel dat een uitvinder ergens wat geld wil beuren voor zijn vondst, zijn werk, maar ik meen dat dit recht geen rem mag vormen op de ontwikkeling, op de toekomst.

Men zou dus, naar mijn mening, patenten op een of andere manier meer open moeten maken, maar met een waarborg op betaling door de gebruiker. Betaling op een door wet geregelde manier, En voor mijn part een wet die op gans de wereld geldig is. Want daar loopt ook een en ander mis.

Maar ik krijg er de rietepetiet van als ik zie dat een bepaalde vondst maar door één merk mag gebruikt worden, omdat die dit patent bezit. Veelal is het zelfs zo dat de uitvinder daar niets van ziet, omdat hij die uitvinding deed terwijl hij in dienst was van dat bedrijf.

Ook daar heb ik vragen bij... Kan een bedrijf eigenlijk eigenaar zijn van een uitvinding? Zonder dat de werkelijke uitvinder ook maar vermeld wordt?

Laat de huidige patenten-wetgevingen maar bestaan voor design en dergelijke, maar voor technische vooruitgang, daar vind ik dat dit veel opener moet dan momenteel het geval is.

Vind u het normaal dat u voor een Apple zoveel meer moet betalen, omdat daar een snufje in zit dat de anderen niet hebben? Dat de anderen zelfs niet mogen voort borduren op het werk van die werknemer van Apple ? Je mag gerust het woord Apple vervangen door om het even welk bedrijf waar ze dingen maken die niet alleen gebaseerd zijn op uiterlijk (design)...

Stel dat u een verbetering aanbrengt aan een grasmachine, die maakt dat er veel minder energie verbruikt wordt en het afgemaaide gras meteen geprepareerd is voor een veel vluggere en betere compostering. Waarom zou dan niet iedereen daar mogen gebruik van maken? Geef mij een zinnige reden waarom een patent zou mogen in de weg staan van minder energieverbruik en betere compostering?

Of misschien een stapje achteruit... Laat ons stellen dat een uitvinding van x plots een lichtje doet opgaan bij Y, waardoor er minder energie verspild wordt...

Mag dat dan niet? Omwille van een patent?
Zou het niet beter en logischer zijn dat patenten een inkomen betekenen voor de uitvinder, en niet een rem op de verdere ontwikkeling ?

Maar ja, logica en wetgeving, logica en geldgewin... dat komt zelden overeen.

 Nu zien we dus net het tegengestelde gebeuren. Yahoo en Facebook hebben elkaar jarenlang zitten bestrijden, hebben geld met hele handenvol, sorry containers vol, uitgegeven om elkaar te bestrijden, op basis van gebruik of misbruik van elkaars patenten... En die twee hebben nu blijkbaar plots het licht gezien. Niet omdat ze eindelijk tot de jaren van verstand zijn gekomen, maar wellicht gewoon omdat ze inzien dat ze alle twee meer weten te verdienen op die manier. Maar ondertussen heeft de gebruiker al die kosten betaald. Dus meer betaald dan eigenlijk zou moeten.

Te gek toch ?

Maar ja... wie ben ik...

tot de volgende ?

Enhanced by Zemanta

Geen opmerkingen: