donderdag, juli 12, 2012

deruteishebrok'nenostrintrintterdeure

flemish bond DSCN0502flemish bond DSCN0502 (Photo credit: DrJohnBullas)

Ofte in iets leesbaarder Westvlaams: De rute is hebroken en os 't rint, rint 't er in... en nu in Vlaams: de ruit is gebroken, en als het regent, dan regent het er in.

't Is maar om te zeggen dat ik begonnen ben aan de bouw van een ark. Ik woon hier maar op een kleine 100 meterkes boven de zeespiegel, en het regent maar, en het regent maar...
Je kunt nooit weten.
Ook al kreeg ik geen Goddelijk bevel, ik ben begonnen aan een ark.
Muggen komen er niet in.

En olifanten en zo ook al niet, want mijnen hof is veel te klein om een echt grote ark te bouwen. 't Zal al wel zijn als ik met mijne gade en een voorraad eten in blik, er in gaan kunnen.

En mijn vislijnen en aas.

En wat gezelschapsspelen en speelkaarten.
En mijn boeken.
Maar die kunnen er niet allemaal in, dus moet ik gaan selecteren.

In het nieuws hoorde ik en las ik dat er al heel wat steden te kampen hebben met watersnood. Gek woord watersnood... nood aan water, terwijl je aan het verzuipen bent in het water.
Maar gek genoeg lijkt watersnood echt nood aan water te zijn ! Door de overstromingen wordt het drinkwater in waterputten en dergelijke verontreinigd, en is er dus een gebrek aan drinkbaar water. En dat is het water waar we behoefte aan hebben. Dus niet vergeten in mijn ark mee te nemen: drinkbaar water en een waterfilter.
En een kookstelletje om het water te koken. Op gas of op houtskool?

Nee, ik ben natuurlijk aan 't lullen... Maar het blijft maar regenen. Vannacht zelfs het raam van mijn slaapkamer dichtgedaan omdat het koud was. In juli !

 Op facebook zag ik een foto van de groentetuin van Walter De Bock. Tussen de preiplantjes kun je met bootjes spelen. Niet te doen.

En zeggen dat de andere helft van Europa aan stikken is van de hitte.
Kunnen ze dat niet verdelen?
Maar dan zouden we ook het weer in handen geven van de mensheid, en wat zou dat worden? Ik zie het zo al gebeuren: Amerika houdt van uit zijn satellieten de regenwolken tegen die het Iranese luchtruim willen binnen zweven. Idem voor Noord Korea. Van de weeromstuit houdt Rusland de regen tegen die naar Amerika zou willen gaan, met uitzonderingen van de tornado's, die mogen wel binnen.

Kortom, het trekt nu op niets, maar dan zou het op nog veel minder trekken.
Omdat...
de mens nu eenmaal niet overeenkomt met de mens...
djudedju

Dus zullen we het maar zo laten, ook al hebben wij zo'n nat en koud jaar. Midden in de opwarming. Het wordt voor de koude helft van Europa heel moeilijk om nog te geloven aan die global warming. Want die opwarming lijkt aan onze contreien voorbij te gaan.
Wij hebben eerder te maken met een "global watering"... We zitten globaal gezien overal met ons voeten in het water...

En toch zijn er dingen die er lijken bij te floreren: de maïs voor mijn deur zie je groeien, mijn lindeboom die helemaal kaal gesnoeid werd, is al weer veranderd in iets wat op een boom begint te trekken... Bloemen echter hangen er verzopen bij.

En ik heb compassie met de schapen, de geiten, de koeien en de paarden en al de beestjes die nu buiten zitten... Ik weet wel, ze kunnen daar tegen, maar de duivel is ook gewend aan 't vuur, maar hij heeft nog altijd blaren op zijn poepke...

't Is overal nat.
Vandaag gaan we weer creatief bezig gaan zijn... 't Is hobby Ziekenzorg. Ik moet de mensen weer iets gaan aanleren om bezig te zijn. Met dat regenweer is dat meer dan welkom. Je kunt toch niet hele dagen kijken naar die stomme TV ? Zeker niet naar wat ze momenteel bieden aan programma's...
Vroeger keek ik met plezier naar de uitzending over de Tour de France, maar nu is het mij het kijken niet meer waard. Dat komt omdat we een overaanbod krijgen van al die dingen. Vroeger zagen we alleen het laatste stukje van iedere rit, en een korte samenvatting van wat er die dag gebeurd was. Nu kijken we een ganse namiddag naar een scherm waar niets gebeurt. Op de andere zender kun je kijken naar Tennis, je weet wel, dat slaan naar een bolletje. Stom.
Uren aan een stuk tegen een balletje slaan. Als ze het echt niet moeten hebben, dan kunnen ze het beter in een richting kloppen waar geen andere oen staat die het terugslaat.

En als je dan hoort wat die mannen en vrouwen daarvoor beuren... Dan krijg ik het helemaal.
Dat heeft niets meer met sport te zien, maar is gewoon een beroep geworden.
En toch...
Waarom zenden ze niet eens een wedstrijd uit tussen metsers, voor het mooiste en het beste metselwerk. Of een uitzending gewijd aan de arbeiders die ginder hoog op die hoogspanningsmast aan het schilderen zijn?
Of een uitzending over het plaatsen van een brug... Nee, daar tonen ze in het nieuws een beeld van amper een half minuutje van. Het is nochtans veel spectaculairder en veel moeilijker dan met een fiets rondrijden.

Maar nee, die ballenstampers, ballenslaanders en velotrappers, dat zijn de helden van Hèt Volluk...  Helden waar we perfect zonder kunnen. We kunnen echter niet zonder die metsers, die hoogtewerkers, die bruggenbouwers, dus zijn dat maar heel gewone mensen, waar je niet naar kijkt, waar je zelfs niet eens voorzichtig langs rijdt met je auto... Voor die renners sluiten ze de weg af, staan ze met honderden het verkeer te regelen. Voor de mensen die de wegen herstellen zetten ze een bordje en enkele kegels.

Waarden ?
We zijn gek.
Dat is niet nieuw. Al in de tijd dat de boer het veld nog ploegde met echte paardenkracht, toen achtte men een koerspaard van meer waarde, dan dat sterke werkpaard. Verklare wie kan.

Ik heb voor die ballenstamper, die velorijder, die tennisballenklopper geen zier meer eerbied dan voor de metser, de man van de vuilniskar, de slager en smid... Integendeel. Het beroep van die "sport"-lui, brengt niets voort, dat van die anderen wel.

Moet alles dan "opbrengen"?
Wel nee, helemaal niet. Van mij mogen dezen die geen producten maken er zeker bij horen, maar ik schat ze niet hoger in. Ook niet de kunstenaar of de ziekenverzorger en de dokter... Als iedereen zijn werk doet naar beste vermogen, dan verdienen ze allemaal mijn hoogachting. Maar geen een hoort voor de uitoefening van zijn beroep op een voetstuk gezet te worden... Of eigenlijk zouden we ze er beter allemaal eens op zetten.
Want dat doen we veel te weinig.
We betalen de slager immers, en we betalen voor het ophalen van het huisvuil... En dus vinden we dat al meer dan genoeg.
Maar die mensen doen hun werk goed, dus mogen we ze ook wel eens danken, prijzen, loven... op een voetstukje zetten.
Zonder hen ware de wereld niet zo goed om op te leven...
Zij zijn maar een klein radertje in het klokwerk van de maatschappij... Maar ken jij één klok waar je ook maar het kleinste tandwieltje kunt uithalen en nog steeds een goed werkend uurwerk overhoudt ?

Ik heb dus eerbied voor het kleinste radertje...

toit de volgende ?

Enhanced by Zemanta

Geen opmerkingen: