maandag, juli 16, 2012

De schepping van Eva...

Lucas Cranach d. Ä. - Adam and Eve - WGA05624Lucas Cranach d. Ä. - Adam and Eve - WGA05624 (Photo credit: Wikipedia)
Wij hebben in lang vervlogen dagen geleerd dat God een rib nam uit Adam, en dat hij daaruit Eva schiep. Bij Adam werd het gat gedicht met vlees...
Mannen hebben geen rib minder, dus dat klopt niet, en bovendien is er geen litteken waar de rib zou zijn weggenomen... Dus zal het wellicht een verkeerde vertaling zijn, dacht een geleerde bijbelkenner...
Dus gingen ze zoeken, en uiteindelijk bleek dat er inderdaad een kans op interpretatie was, want wat als rib werd vertaald, kan ook vertaald worden als paal...
Haha, dacht de bijbelaar, hier hebben we het !
Wat God heeft weggenomen bij Adam, was geen rib, maar het penisbot. Penisbot die bij veel soorten primaten wel aanwezig is, en bij de mens ontbreekt. Bovendien kun je ook nog een litteken zien (?) een duidelijke lijn doorlopend tot aan de balzak.

Voilà, weer een raadsel opgelost.

Ik moet zeggen, ik lag er niet van wakker. Jij wel ?

Mij lijkt het een beetje op de vraag over het ei en de kip... Maar voor sommigen zal het wel héél erg belangrijk zijn te denken dat ze niet dezelfde voorouders hebben als de aap, en dat ze een aparte en speciale schepping zijn.

Persoonlijk lig ik zelfs daar niet van wakker...
Mocht ik God zijn, en het leven hebben geschapen, dan zou ik het wellicht ook gewoon laten evolueren. Ik denk dat er minder vreugde ligt in het schapen van een volkomen natuur, dan wel in het spontaan ontwikkelen uit een klein beetje primair leven.
Het lijkt mij ook veel aannemelijker ! Want als ik geloof als een creationist, iemand die gelooft in de schepping van ieder bestaand ding, dan heb ik meteen het gevoel dat die God nu en dan zijn gummetje heeft moeten pakken en een deel schepsels heeft moeten uitgummen, denk bv aan de dinosaurussen...

En volgens mijn leer, moet dat eerste bouwsteentje heel vernuftig zijn geweest, als je ziet tot wat het allemaal kan en kon evolueren en nog evolueert.

Maar mocht het onverhoopt toch gebeurd zijn met een allesomvattende schepping, dan heb ik daar geen probleem mee... Ook al heeft God dan blijkbaar nu en dan de gum gebruikt.

In feite voel ik geen enkele binding meer met die "eerste" mens en zijn madam. Ik heb véél meer interesse voor wie ik ken en kende en hopelijk nog leer kennen. Ik heb veel belangstelling voor het doen en laten van de mens in de gekende geschiedenis en wat hij daar niet uit leerde. (Want heel veel leerde hij/zij er niet uit, anders was er al lang geen oorlog meer...)

Kortom ik ben een kind van mijn tijd en van de voorgaande tijd, en ja, als je dan héél ver achteruitgaat ben ik ook een kind van Adam en Eva, of hoe die eerste mensen ook mochten heten. Wellicht hadden ze geen naam. (Dat lijkt me eigenlijk echt overbodig! Als je maar met tweeën bent, heb je geen roepnaam nodig. Als je hé roept kijkt hij/zij wel om, er is geen ander om op te roepen)

Voor mij is het scheppingsverhaal, eigenlijk alle scheppingsverhalen (want er zijn er verschrikkelijk veel), niets anders dan verhalen. Een kader waarin antwoord gezocht werd naar het oorspronkelijke, en het verhaal waarmee overal de link wordt gelegd met God. Dit kan op het bestaan van God wijzen, maar net zo goed op het feit dat de machthebbers van toen dat idee van een God heel bruikbaar vonden. Die verhalen zijn niet zo oud als de mensheid, anders was er maar één verhaal.

Ik denk dat "God" uiteindelijk uit twee dingen is ontstaan: het biedt een antwoord daar waar het antwoord volkomen onbekend is en niet in te vullen is, en het biedt een kans op een stok achter de deur, waarmee de machthebbers hun profijt kunnen waarborgen.

Dat van die machthebbers is in onze maatschappij aan het wegebben, maar we hebben nog steeds op veel zaken geen antwoord, geen uitleg, en daar zit nog steeds God voor een heleboel onder ons.

Ik geloof ook niet dat we ooit tot alle antwoorden zullen komen. Het lijkt bijna andersom, hoe meer antwoorden we krijgen, hoe omvangrijker het pakket vragen wordt. Om het simpel te stellen, hoe meer we weten, hoe meer we weten dat we niet weten.

En kijk eens naar de mens...
Lees eens, bestudeer eens de geschiedenis van de mens...
We hebben nog geen greintje bijgeleerd...
Och ja, we weten veel meer, maar verstandiger zijn we niet geworden.
Hoogstens een mooier en beter laagje vernis, waardoor we wat beschaafder ogen, maar een klein duwtje en alle vernis is weg en we holocausten er weer op los...
Kijk naar de historie op facebook en de schandpaal die ik een tijdje geleden schreef... We zouden voor een publieke terechtstelling echt weer de markt zien vollopen...

Zo gezien is onze godsdienst, moraal, filosofie of hoe je het ook prefereert, maar een heel dun laagje lak... Het blinkt en brokkelt makkelijk af.

het mensDOM

djudedju

tot de volgende ?
Enhanced by Zemanta

Geen opmerkingen: