maandag, juli 30, 2012

Aubechies Archeosite

Aubechies (Belgium), Rue de la Cure – « St Gér...Aubechies (Belgium), Rue de la Cure – « St Géry » pub façade. (Photo credit: Wikipedia) (van de Archéosite vond ik niet meteen vrije afbeeldingen, dus dan maar een van die kleine landelijke woningen uit dit dorpje)


Aubechies is een klein dorpje in de omgeving van Leuze, dus niet zo ver van hier verwijderd.
In dat piepkleine dorpje werden ooit wat archeologische vondsten gedaan, en in de plaats van die ergens in een opkamertje van het plaatselijke museum te leggen, besloten een paar wijze leukerds om er eens echt iets mee te doen. Niet alleen met hun paar vondsten, maar ze spraken ook de gemeenten in de omgeving aan en kregen de paar voorwerpen van daar, of replica's er van, zodat er een kleine verzameling ontstond.
En in plaats van daar een muf klein museum van te maken, besloten ze een levend geheel te maken. Een Archeosite in het schoonste Waals...

We (Bart en zijn gezin en wij tweeën) zijn er heen geweest, om het eens te bezoeken.

De ingang is 7.5 euro de man, en het bezoek duurt ongeveer een twee uur.
Maar je krijgt wat voor je geld, zeker als je je bezoek plant in het weekend, omdat je dan echt te maken hebt met een levend museum.

Hun wondere formule is dat ze de woningen van in het stenen tijdperk, bronzen tijdperk, ijzeren tijdperk hebben nagemaakt, en daar staan vrijwilligers een oud beroep uit te oefenen. De mensen die dit doen zijn allemaal vrijwilligers, die daar niet voor betaald worden, maar gewoon uit liefhebberij hun kunsten tonen aan het volk.

Ze werken zoveel mogelijk op de manier van toen. Ik heb nogal wat staan babbelen met een pottenbakker en de werking van zijn oven, houtgestookt en uitgebouwd zoals toen, en gedicht met leem. Hij kon zowel bakken met toevoer van zuurstof als zonder, waardoor je heel verschillend aardewerk verkrijgt. We zagen smeden, bronsgieters en noem maar op. Eentje die ik dolgraag had gezien, ontbrak... de man die uit silex vuistbijlen en dergelijke maakt. Hij was op verlof...

Dank zij die vrijwilligers is het Archeosite echt meer dan de moeite waard om te bezoeken !
Ik kan het je alleen maar aanraden, maar bezoek het dus in de weekends. Je vind alle mogelijke info op de site van Aubechies Archeosite... Je moet maar eens googelen.... Je kunt er - voor wie nog geen GPS heeft, ook een kaartje downloaden...(     http://www.archeosite.be/     ) Of je klikt gewoon op het adres hier voor vermeld...

Oh ja, je kunt er eventueel ook een gids krijgen, zo je dit wenst, ook nederlandstalig... Maar heel wat van de vrijwilligers die er werken kennen wel wat Vlaams... En ik vond het heerlijk om weer eens wat Frans te kouten. (Zo vergeet ik die taal niet)

Bart was niet gelukkig met de kwaliteit van het gemaakte weefsel... Volgens hem is het perfect mogelijk om - ook met dat primitief weefgetouw - mooie stoffen te weven. Maar ja, bij Bart is dat wellicht evident, hij werkt heel vaak met handweefgetouwen, dus kent hij die dingen als geen ander. Ik neem dus aan dat hij gelijk heeft. Maar mij lijken die weefgetouwen wel heel primitief, en ik denk, mocht ik er op weven, dat mijn stuk stof nog veel belabberderderder zou zijn...

Kortom, als je eens niet weet waar naar toe, dan is dat piepkleine Aubechies een adres voor een leuke uitstap. Het is bovendien ook nog eens leerrijk. En voor de liefhebber, de dingen die ze er maken zijn veelal te koop, je kunt er originele hangertjes armbanden, messen en dergelijke kopen.
Allemaal handwerk, je ziet ze zelf maken !

Anny heeft foto's genomen, dus zul je die, met tijd en boterhammen nog wel eens te zien krijgen... Ik heb geprobeerd er eentje rechtstreeks van de camera hier op te zetten, maar dat bestand is veel te groot, dat lukte me niet. Het moet wel kunnen, maar ik ga eerst eens moeten zoeken hoe ik dat dan wel moet doen... Sorry, het genie is helemaal geen genie in deze dingen.

Oh ja, Leuze is dus wel het Leuze in Henegouwen (België) en niet dat Leuze aan de Somme in la Douce France...

Tot de volgende ?

Geen opmerkingen: