zondag, juni 24, 2012

neurotische euro ?

Беларуская (тарашкевіца): Марка ААН «Міжнародн...Беларуская (тарашкевіца): Марка ААН «Міжнародны валютны фонд» (Photo credit: Wikipedia)
Het IMF heeft Europa onder zijn schokkedijzen gegeven... Ze moeten hoognodig overschakelen naar één systeem, waarbij alle aangesloten landen de gemeenschappelijke regels volgen, en waar alle landen samen de schulden en lasten dragen...Kortom een werkelijk verenigd Europa, op zijn minst al op monetair vlak.
Daarvoor moest er van mij echt geen tussenkomst zijn van het IMF, dat schreef ik al een hele tijd terug in mijn blog...Maar kijk maar eens naar de reactie van de diverse regeringen... Weer noppes. Och ze zijn bijna allemaal akkoord dat het ooit zo moet worden, maar nu nog niet. Nu nog niet, niet zo lang zij baasje zijn, want: het is veel leuker klein boertje te zijn op een kleine boerderij, dan grote knecht op een grote boerderij. Kortom, ze willen hun baas zijn, ook al leidt dit regelrecht naar de verdoemenis, ten alle prijze vasthouden.
Het is zo leuk Premier te zijn van een klotenlandje als het Belgiekske, of Eerste Piet van Nederland, of Président de la France, of bondskanselier of...
Macht...
Ook al is die macht het begin van het einde, who cares...

Hoe kun je nu één munt hebben, in diverse landen, die allemaal hun eigen muntbeleid voeren. Hoe kun je zelfs maar spreken van één munt als er een (of straks meerdere?) landen virtueel failliet zijn, maar nog steeds met diezelfde munt werken ? Hoe kun je een muntbeleid voeren, als ieder land dat nog op zijn eigen manier kan invullen?

Het idee van één munt is grandioos, maar daar hoort bij dat er dan ook één muntbeleid moet zijn, kortom dat de landen op zich een heel groot stuk van hun onafhankelijk denken achter zich moeten laten.

In Europa heeft men de kar voor het paard gespannen... Men heeft de Euro ingevoerd, vooraleer er een verenigd Europa was. Het is er nog steeds niet, en het lijkt er steeds meer op dat de Euro dreigt te verdwijnen, ten prooi aan de innerlijke verdeeldheid.

Als het IMF pas nu met die bedenking komt... dan pleit dit niet voor de slagvaardigheid van deze instelling !

Hoe kun je één munt hebben, als er niet één centrale bank is ? Als de nationale bank van België beleid zus voert, en Spanje beleid zo, dan heb je in de praktijk twee soorten munten. Ook al heeft de munt hetzelfde uiterlijk, het zijn er in werkelijkheid twee. Als je deze munten door elkaar gaat haspelen, dan komen beide landen in moeilijkheden, door de oncontroleerbaarheid van de munt, vermits een deel van die munten in feite vreemd is.  In Europa doen we dat niet met twee landen, maar met een hele hoop landen.

Als het beleid in België eigenlijk een opwaardering zou moeten doen, en Spanje uit het voorbeeld een devaluatie, maar je gebruikt beiden dezelfde munt... Ik hoef er toch geen tekeningetje bij te maken hé ?

Waarom doen ze dat ? Zoals ik al zei, ieder wil baas zijn in eigen land, want baas zijn, dat is macht... Ook al leidt dit regelrecht naar het verderf. Machthebbers leven onder het motto: Achter ons trekken ze de ladder op, achter ons de zondvloed, kortom, als wij het maar gehad hebben...

Ben jij ouder ? Grootouder ?
Het gaat over de wereld waar je kind, je kleinkind moet in leven !
Moeten wij echt voortdoen met dergelijke politici ?
Moeten we echt niet gaan nadenken over een nieuw systeem, waarbij we op zijn minst proberen bekwame mensen aan het roer te zetten in plaats van populaire (die het meest stemmen lokken)...?
Ik heb niets tegen zangeresjes of tegen fotomodellen, maar denk je nu echt dat die het meest geschikt zijn om beleid te voeren?

Dit bevestigt dat het politieke partijen alleen om de macht te doen is, hoe ze het veroveren zal hen een biet zijn, als ze het maar hebben... En tot mijn verbijstering zie ik dat dit ook nog werkt. Blijkbaar lopen er heel wat oenen rond die hun democratische (?) stem uitbrengen op een mooi snoetje in plaats van op een bekwaam persoon.
Politieke partijen etaleren dat bekwaamheid hen geen zier interesseert, en nog ziet de massa dat niet in !
djudedju
dedjudedju

"Het verstand komt niet voor de jaren" pleegt men te zeggen, maar wellicht moeten we dit corrigeren: Het verstand komt niet voor er slachtoffers vallen...

en dan nog...

tot de volgende ?
Enhanced by Zemanta

Geen opmerkingen: