dinsdag, juni 26, 2012

draadjes

We zijn vanmorgen naar de huisdokter gegaan, om de helft van de draadjes uit te halen uit de operatiewonde van Anny... Hoewel het op afspraak was, had de dokter zowat twintig minuten vertraging. Misschien was hij al een dringend weggeroepen?

De wonde zag er goed uit, alleen de wonde waar de lymfeklier uitgehaald is, dat is een nog dik gezwollen, maar volgens de dokter is dat normaal, en gaat dit ook wel wegtrekken... We hebben nog steeds geen uitslag... De dokter zou ons opbellen zodra hij nieuws had...

Het mag gek klinken, maar die onrust, dat niet-weten, is eigenlijk erger dan de ingreep. Natuurlijk is een operatie niet niks, maar in zo'n geval is de spanning door het niet weten, de onrust door dat stomme zesletterwoord, veel erger.

Anny vroeg of ze nu al die kousen zou mogen uitlaten tegen het flebitis, maar het mag nog steeds niet. Anny zuchtte... Dat vindt  ze lastig, dat en het jeuken van de wonde. Wellicht komt dat jeuken meer van die pleisters dan van de wonde, want het is een plastik-pleister, waar geen vocht en dus ook geen lucht doorheen kan. Het voordeel is dat je je dan kunt wassen. Maar geen bad nemen...

Straks ga ik wat in de voortuin werken, wat onkruid wieden en de meidoorn bijsnoeien... Zodat het weer een bolvorm krijgt. We moeten ook nog wat gaan winkelen. Zoals je ziet, het is hier steeds druk. Op pensioen zijn is niet hetzelfde als op rust zijn. Te contrarie...

Gisteren ook bezoek gehad, eerst van Marcel en nadien van Marie-Claire. Ook dat hoort bij deze periode van de ingreep. Het is goed dat mensen op je denken, dat ze eens komen en dat je er eens kunt over praten. Ik weet uit ondervinding dat deze episode niet zo heel lang duurt... Na een tijdje raak je uit de belangstelling. Ik ga niet zeggen "Uit het oog, uit het hart", maar het lijkt er wel een beetje op. In de meeste gevallen is dat een logisch proces, die samengaat met het genezen, maar voor langdurig zieken is dit een sluipend gevaar. Ze voelen zich plots wat verdwijnen, weg deemsteren, uit de maatschappij gedrukt.

Ziek zijn is niet alleen een lichamelijk proces, het is ook een sociaal proces.
Weet je, ergens is er een breuk ontstaan in ons bestaan. Vroeger bleef één van de kinderen inwonen, en de ouders hadden niet alleen gezelschap, ze hadden ook een sociale verbinding behouden met de wereld.
De maatschappij is veranderd, de kinderen trekken allemaal het huis uit, en de ouders raken alleen. Ze worden oud, en als het niet meezit met de gezondheid, raken ze geïsoleerd, met het gevolg dat er -vooral bij de ouderen- verschrikkelijk veel eenzamen zijn, midden een zee van mensen.

Wij hebben daar -gelukkig maar- (nog ?) geen last van, omdat we steeds bezig zijn in alles en nog wat. We hebben altijd tijd te kort. En dat is goed, dat is een geluk ! Ik heb compassie met de mensen die je soms ziet zitten te zitten voor het raam, naar buiten kijkend naar de passanten. Of naar de TV, onderwijl morrend op die bak waar nooit eens iets deftigs te zien is.

Dat is een van de redenen waarom ik Ziekenzorg en de Crea zo belangrijk vind! Bezig zijn is zo verdomd belangrijk ! En we proberen de mensen dingen bij te brengen waardoor ze bezig zijn, en hopelijk ook bezig blijven. Waardoor ze niet op hun ziekten hun pijn, hun eenzaamheid denken, maar het gevoel hebben dat ze echt bezig zijn en echt dingen maken die mooi zijn, nuttig zijn.

Ik ben nu bezig met het maken van een tapijt voor buiten, voor aan de voor- of achterdeur... Dus iets wat mag in de regen liggen, en toch een degelijk tapijt is. Ik heb al een staaltje opgezet, en het lukt en het is doenbaar voor iedereen. Er is heel wat werk aan, maar dat is niet erg, in tegendeel ! Het is belangrijk bezig te zijn en het gevoel te hebben dat het nuttig en/of mooi wordt !
Bovendien kost het ook bijna niets... Buiten veel tijd ...
Heerlijk toch ?

Tot de volgende ?

Geen opmerkingen: