woensdag, mei 16, 2012

Vervuilend Belgenland...

Nederlands: Schema van wat een gezin per jaar ...Nederlands: Schema van wat een gezin per jaar aan afval weggooit. Heb ik geleerd tijdens de biologieles op school, in 2004. (Photo credit: Wikipedia)


Ik heb het reeds meerdere malen aangeklaagd, we maken onze eigen wereld kapot... Maar nu blijkt dat we dat dus in hoog tempo doen. We vervuilen zo erg, dat we per jaar niet het recuperatievermogen van de wereld overstijgen, we overstijgen dit liefst met 150 %....

Ach, ik weet het wel, we krijgen als transitlandje heel wat van de buren over ons land uitgesmeerd, maar niettemin, het is hoog tijd dat we wakker worden en er iets aan doen.
Ik heb een ideetje, heel klein, heel makkelijk toe te passen. Laten we met zijn allen zo veel mogelijk alle voorverpakte voedingswaren weigeren. Geen salami meer in een voorverpakte versie, maar netjes het aantal benodigde sneetjes kopen bij de detailhandel (of detail-standje in het warenhuis). Dat heeft twee voordelen: er wordt minder voedsel weggeworpen (of er wordt minder te véél gegeten, wat ook al een winstpunt is), en bovendien gebruiken we dat vermaledijde plastic niet nodeloos.

Plastic is immers een van de grootste ecologische rampen !
Je kunt legio filmpjes zien en studies lezen van dieren die kapot gaan door het eten van stukjes plastic, of die blijven hangen in stukken nylon-netten of in stukken verpakking die drijven in onze rivieren en oceanen.
Je kunt ook daarvan (hele drijvende eilanden van plastic) filmpjes en foto's bewonderen op het internet.

En misschien nog een puntje waar we kunnen op letten, zonder dat het ons veel moeite kost... Hou je afval bij, tot je een kans hebt het te lozen op een daartoe bestemde plaats. Je moet gewoon maar eens langs onze wegen kijken, de graskant ligt vol (zelfs in mijn voortuintje!) met allerlei weggeworpen afval. Blikjes, brics (kartonnen verpakkingen met folie binnenkant voor drankjes), flessen en ga zo het rijtje maar af.
Nu en dan is er wel een jeugdbeweging die een actie houd, en die dan tonnen afval verzamelt op enkele kilometers... Om u maar een idee te geven van de omvang van het probleem. Het feit dat het afval daar ligt is eigenlijk het minste van de problemen, het feit dat het er ligt voor jaaaaaaaaaaaaaaren is al veel erger, en dat het dan soms door dieren wordt opgegeten en op termijn de dood betekent voor die dieren, dat is veel erger. Bovendien is het vaak niet alleen de dood voor één dier, maar als het kadaver wordt verorberd door aaseters, zoals bv kraaien, dan zit het er dik in dat het twee of zelfs meerdere keren een dier doodt.

Bovendien is het niet alleen gevaarlijk en vervuilend, het is ook niet leuk om langs een graskant te wandelen die vol ligt met afval.
Je kunt nu natuurlijk stellen dat de gemeente meer alvalbakken zou moeten zetten, maar daar heb ik dan weer bedenkingen bij: 1) Je stelt vast dat er dan steeds onverlaten zijn die deze afvalbakken gebruiken om hun huisvuil gratis te dumpen, en 2) velen doen zelfs dan nog niet de moeite om tot aan die afvalbak te gaan.

Nee, de enige stap in de goede richting, is zelfdiscipline !
Zolang we zelf niet echt overtuigd zijn van de noodzaak, en niet daadwerkelijk de eerste stap zetten, gaat het niet opgelost raken. We moeten echt willen, echt beginnen en volhouden.

(Je moet voor de aardigheid eens opzoeken hoelang kauwgum en sigarettenfilters blijven bestaan, vooraleer ze "opgelost" raken...)
Zorg ook dat uw wagen in orde is, dat je de motor afzet als je voor de overweg of voor de ophaalbrug staat, rij steeds in de hoogst mogelijke versnelling (ook goed voor je portemonnee !), zorg dat je bandendruk in orde is, maar doe ook wat ik hier voor al opnoemde... Verpakkingen vermijden en geen afval dumpen.

We hebben nogal dikwijls de neiging de schuld te gaan leggen bij de grote bedrijven, de reuzen van de weg en dergelijke dingen meer... Je kunt best voor een stuk gelijk hebben, maar we staan een stuk sterker om daar eisen te gaan stellen als we zelf alles doen wat mogelijk is. Dat van die splinter en de balk uit het evangelie is nog steeds een waarheid als een koe.... We hebben een mooie zegswijze: " Als iedereen voor zijn eigen deur veegt, is heel de straat proper."
en "Vele kleintjes maken een groot"...

Echt moeilijk is het niet om iets bewuster te leven, en echt, het kost je niet meer, in tegendeel !

tot de volgende ?
Enhanced by Zemanta

Geen opmerkingen: