maandag, mei 14, 2012

Dokter met verlof

Nederlands: Verlostang (Tang van Naegele). Fot...Nederlands: Verlostang (Tang van Naegele). Foto Ed Stevenhagen, aug 2005. (Photo credit: Wikipedia)




Gisteren hoorde ik iets, wat me met verstomming slaat...
Een kleinzoon van een kennis van ons, werd vader van een flinke zoon. Niets speciaals zou je denken, maar toch...
Normaal gezien zou de bevalling nog minstens een tiental dagen op zich moeten laten wachten, maar dan is de gynaecoloog in verlof, dus hebben ze vlug een keizersnede toegepast...

...

Ik stel me daar vragen bij. Misschien ten onrechte, wellicht weet de dokter wel beter, maar het lijkt me zo bizar. Het heeft voor mij iets tegennatuurlijks. Zou er ook een keizersnede geweest zijn op het normale tijdstip, of kenden we dan een natuurlijke bevalling? Het zal een vraag blijven. Ik vermoed van wel, ik kan me niet indenken dat een dokter zou kiezen voor een operatieve ingreep als daar geen enkele indicatie toe was, maar toch blijft het een open vraag.
Ik stel me ook vragen of een kind op een of andere manier invloed ondergaat van die ingreep. Wat doet de verdoving van de moeder aan het kind? Wat doet die manier van geboren worden met het kind ? Zijn daar al studies over gemaakt ? Ik las onlangs dat er met IVF-kinderen toch wel een en ander minder sterk blijkt dan bij andere kinderen.

Maar hoe dan ook, ik heb vragen bij het operatief optreden van een dokter om reden van verlof. Misschien kan het geen kwaad, misschien doet het er niets toe, maar het lijkt me niet kunnen.

Als er moet ingegrepen worden omwille van moeder en/of kind, dan heb ik er niets tegen, maar zo maar, voor de lol als het ware ????  Het kan best zijn dat de dokter er quasi zeker van was dat er een keizersnede zou moeten worden toegepast, maar helemaal zeker ? Ik herinner me dat Anny, toen ze in verwachting was van Bart, na zes maand de raad kreeg héél voorzichtig te leven en te bewegen, want ze had al opening genoeg om het kind meteen te kopen... Toen ze zowat veertien dagen over tijd was, hebben ze de bevalling kunstmatig gestimuleerd omdat het kind anders wellicht te zwaar zou zijn voor de moeder... Ik wil maar zeggen, het loopt niet altijd zoals je verwacht, zelfs niet zoals de dokter verwacht.

Maar mijn grootste hekel aan dit verhaal, is wel dat de geneeskunde de neiging vertoont om een job te worden als alle anderen, van 9 tot 5, weet je wel... De patiënt moet leren ziek te zijn op de uren dat de dokter werkt. Toen ik kind was, was er ook al een zondagsdienst voor de huisdokter, maar als de huisdokter thuis was, dan kwam hij toch. Nu is er een systeem waarbij je automatisch wordt doorgeschakeld naar de dokter van dienst. Misschien menswaardiger voor de dokter, maar heel wat riskanter voor de patiënten, want die dokter van wacht kan maar op een plaats tegelijk zijn...

Ik weet wel, de dokter heeft ook recht op een normaal leven, maar bij de patiënt spreken we soms over leven of dood, en dat is toch net iets anders.

Mij lijkt dat ons leven steeds meer en meer op het systeem superbazaar lijkt... Als je graag eens een sneetje hesp wilt voor op de boterham, dan moet je er een heel pakje kopen, netjes voorverpakt in bergen plastic. Wil je dat niet, dan moet je de hesp duurder betalen, want daar moet een personeelslid klaar staan om voor jou die twee sneetjes te snijden. Net of dat snijden en dat voorverpakken gaan vanzelf, zonder investeringen in mensen én machines. Ik heb het gevoel dat het met ons leven ook een beetje die kant uitgaat. Je moet netjes in de verpakking van het systeem passen, anders moet je meer betalen. Als je toevallig ziek wordt op zondag, dan moet je bestraft worden voor je ongepast gedrag en meer betalen aan de dokter. Als je te laat komt op je werk, dan krijg je onder je voeten. Als je te lang blijft werken dan is dat doodnormaal. We krijgen via de TV heel wat medicaties aangesmeerd, voor zaken die we niet nodig hebben, of die gewoon niet werken. We moeten die of die margarine eten voor ons hart??? En weet je dat er zelfs ziekten uitgevonden worden om toch maar een product te kunnen verkopen ? Echt waar !

We worden geleefd, en als we pogen zelf een beetje te leven, dan worden we gestraft.

Gekke wereld...
Ik moet hoognodig eens vragen aan mijn dokter wanneer het past om nog eens een valling te krijgen...

tot de volgende ?
Enhanced by Zemanta

Geen opmerkingen: