dinsdag, april 17, 2012

slecht geslapen...

Morpheus and Iris
Morpheus and Iris (Photo credit: Wikipedia)
Een boek over de holocaust, uitroeiingen, eliminaties,onvruchtbaar maken en dergelijke lieve mensenstreken meer zijn geen literatuur om goed en rustig mee slapen te gaan... En ik stel vanmorgen vast dat ik bovendien mijn pillen vergat in te nemen gisteravond...
(Eerlijkheidshalve denk ik dat de pillen de echte oorzaak zijn...)

Maar dan lig je een ganse nacht wakker, en denk je aan van alles en nog wat. Ga je vier keer naar het toilet omdat het je verveelt daar te liggen te liggen, wroet je heel je bed overhoop (onderlaken lag ergens aan mijn voeteinde), en eigenlijk heb je daar helemaal geen deugd van.

Ik ben geen grote slaper, ik ben altijd vroeger wakker dan Anny, maar dat wakker liggen is toch ook niet alles. Je ligt dan op van alles en nog wat te dubben. Ik wist niet dat ik zoveel onderwerpen had om over te piekeren. De gekste dingen eerst !

In een normale "slapeloze" nacht, slaap je eigenlijk heel veel, altijd korte tukjes, maar toch slaap je in het totaal behoorlijk veel. Maar de afgelopen nacht lag ik echt wakker te liggen. Vanaf kwart na een...

Om zeven uur ben ik opgestaan, gaan turnen, en nu zit ik te bloggen met een kop koffie bij me. Inspiratie uit een kopje.

Inspiratie die niet echt wil komen, en ik kan toch niet weer over de holocaust schrijvelen... Misschien doe ik dat later nog wel eens, als het boek uit is, en de opgedane wijsheid wat bezonken is. Maar nu moet ik dus over een ander onderwerp schrijven, waarom dan niet over de slaap.
Geen schrik, ik ga niet wetenschappelijk doen. Gewoon eens rond kijken naar wat ik zie in de natuur om me heen. Begin ik bij mijn aquarium. Vissen slapen ook. Sommigen gaan zelfs op de grond liggen om te slapen, anderen hangen stil te hangen. En ik heb enkele vissen die nachtdieren zijn, nachtvissen dus... Die slapen heel de dag, en als je 's nachts niet kunt slapen en hier beneden door het huis dwaalt, dan heb je veel kans die dikke zwarte vissen met gele strepen overlangs, te zien rondzwemmen. Het zijn niet alleen bizarre vissen door hun nachtleven, maar ze knorren als je ze uit het water haalt. Ze bezitten stekels waar je beter voorzichtig mee bent, want als je ze vastneemt zie je uit die stekels een soort melk druppelen. Gif ?
Vogels slapen ook, maar mijn papegaai wordt van het minste wakker en zegt dan gewoonlijk "oeioeioeioei"... Alsof hij niet gelukkig is met wat hij ziet.
In de wei naast ons huis staan nogal dikwijls paarden en die slapen meestal staande, maar toch kun je ze nu en dan betrappen dat ze ook een poosje gaan liggen. Per nacht ongeveer twee uur. Zo bekeken heb ik mijn deel van de slaap ongeveer gehaald vannacht, en is de rest merrie, nachtmerrie?
Van koeien heb ik het nog nooit gezien, maar die liggen vaak te liggen, en zijn dan bezig met herkauwen. Misschien kunnen ze slapend herkauwen?
Honden slapen heel de nacht, maar honden kunnen ook dromen hebben, dan zie je ze in hun mand loopbewegingen maken, en hoor je hen half blaffende geluidjes maken. Katten slapen meer overdag en gaan 's nacht liever uit.
Maar het ziet er dus naar uit, dat de meeste dieren slapen, en slapen dus geen menselijke activiteit is, maar hoort bij het leven. Ik weet niet of een microbe ook slaapt, maar misschien zijn die zo klein dat we het niet eens kunnen zien.

Slapen moet dus wel een functie hebben voor het bestaan.
Wellicht is het een recuperatieperiode, waarbij heel je lichaam eens tot rust komt, maar onderzoek zegt ons dat onze hersenen niet rusten, of althans niet volledig, er zijn zelfs periodes in de slaap waar de hersenen héél actief zijn ! Volgens sommigen is dat de droomperiode en dient deze periode om de gebeurtenissen van de voorbije dag te verwerken... Dus als ik het goed begrijp: als ik wakker lig lig ik te dubben en als ik slaap lig ik ook te dubben, alleen weet ik het dan niet.

Men zegt ook dat je die verwerking, die slaap nodig hebt om te overleven. Zonder slaap wordt je al heel vlug verward en na een betrekkelijk korte termijn wordt je echt ziek en ga je dood. Dus het verwerken tijdens je slaap is gezond, het wakker verwerken is ongezond.
We leven en slapen dus ook volgens onze biologische klok. Onze biologische klok bedraagt ongeveer 24 uur en 12 minuten. We lopen dus niet helemaal gelijk met de wereld waarop we leven. Maar erg is dat niet, bij het ontwaken en het zien van het licht wordt ons systeem iedere dag gereset.
Men deed ooit een proef met een man die dagen in een grot verbleef, zonder uurwerk, zonder ook maar enig besef van de werkelijke tijd. Na een verblijf van iets minder dan een maand was zijn klok maar een paar uur uit de werkelijkheid. Dus de biologische klok is een feit, geen fabeltje!

Weet je, vanavond ga ik proberen mijn pillen niet te vergeten, zodat ik weer heel rustig kan maffen, en al mijn zorgen kan verwerken zonder dat ik het weet. Is dat geen droom ?

tot de volgende ?
Enhanced by Zemanta

Geen opmerkingen: