maandag, april 02, 2012

Poolse chauffeurs

Schotel voor vrachtwagen
Schotel voor vrachtwagen (Photo credit: Wikipedia)
Heb je ook geschokt geluisterd naar het relaas over de Poolse chauffeurs die het leven lieten in een brand te Wingene?
Heel veel weten we niet, buiten het feit dat er een groep chauffeurs tussen de ritten door moest "wonen" in een oude schrijnwerkerij... Helemaal niet aangepast als woonplaats of verblijfplaats...
Ik ga het hier dan ook niet hebben over dit specifieke geval, maar over het feit dat er nog steeds mensen bestaan die andere mensen uitbuiten.
We spreken over dictators (maar alleen als ze niet in het gareel lopen van Amerika en de Navo...), maar we spreken veel te weinig over het feit dat er hier, tussen ons in, nog steeds mensen wonen die slaven in dienst hebben, of die misbruik maken van bepaalde systemen om mensen uit te melken als goedkope arbeidskrachten.
Slaven ?
Ja! Regelmatig komen er histories aan het daglicht, waar mensen echt slaven "in dienst" hebben, zonder loon, zonder dat ze de woning kunnen of mogen verlaten. Het gaat hier meestal over personen die hier "illegaal" vertoeven, of die met smoesjes hierheen gehaald zijn door hun "eigenaars". Vooral in het huispersoneel vind je dergelijke gevallen.
Maar misschien iets minder hoog op de ladder vind je dan de uitbuiting van mensen uit laagloonlanden. Mensen die uit nood zichzelf verhuren aan vreemde werkgevers, omdat ze gewoon niet willen sterven van de honger, van armoede.

De feiten in Wingene zijn wellicht in dit kader te zetten. En vergis je niet, buiten het feit van de mensonwaardige manier waarop ze gehuisvest werden, is er wettelijk misschien niet eens iets verkeerds te vinden. Het is perfect mogelijk bedrijven op te richten in die laagloonlanden, en ze dan hier te laten werken aan lonen die veel lager zijn dan wat hier normaal is. Deze arbeiders doen dat werk omdat ze werk moeten hebben, en omdat ze wellicht nog iets meer verdienen dan in eigen land.
Wij huiveren daar nu van, maar het is niet nieuw !
Indien u, lezer, van Vlaamse origine bent, dan zit het er dik in, dat uw voorouders of voor-ooms gingen werken in de bietencampagne's in Frankrijk, waar ze net als nu die Polen gelogeerd werden in een schuur, en voor de rest zwaar werk moesten verrichten aan lage lonen... Waren de lonen goed geweest, dan zouden er wel mensen zijn gevonden uit de eigen regio...

Er is dus eigenlijk nog niets veranderd ten gronde... We kennen die misbruiken al eeuwen, en wellicht zullen ze nog eeuwen mee gaan.
De vrachtwagenbestuurders van hier, sakkeren op die Polen die hun werk komen inpikken, maar eigenlijk zouden we omgekeerd moeten reageren ! We zouden moeten eisen en waarborgen vinden, dat wie hier werkt, ook moet betaald worden aan de lonen die hier wettelijk voorzien zijn voor deze functie. 

Maar dat klinkt veel simpeler dan het is... Dat is zelfs al zo, als het gaat over Belgische bedrijven... Maar je kunt dit moeilijk opleggen aan vreemde bedrijven. Ik wil je maar herinneren aan het feit dat dit dan ook omgekeerd zou werken, en dat een chauffeur van hier dan op een rit in Polen, alleen op de Poolse manier zou verloond worden... Wedden dat er niemand van onze chauffeurs happig zou zijn op een Pools ritje ?

Het probleem zit hem dus eigenlijk in werkelijkheid in het feit dat het in werkelijkheid Belgische bedrijven betreft, die een schijnbedrijf hebben in Polen, en die daar veilig zitten voor de Belgische wet. Vroeger wist ik over de aanpassingen die de vakbonden afdwingen om dergelijke misbruiken te voorkomen, veel meer dan nu,  ik volg dat allemaal niet meer zo van nabij... Maar het moet toch mogelijk zijn om aan te tonen dat de bedrijvigheid hier gebeurt, en dat het Poolse (of ander goedkoop adres) "bedrijf" in feite nep is. Zelfs al is dat bewijs niet helemaal te vinden, als men kan aantonen dat ze voornamelijk Belgische vrachten vervoeren in voornamelijk BelgiĆ« moet het aantoonbaar zijn dat ze in werkelijkheid ook Belgisch zijn.

Er zijn sectoren die steeds als eerste genoemd worden als het over dergelijke mistoestanden gaat, daar is de bouwnijverheid, het transport en de thuisarbeid... en wellicht in mindere mate nog andere...

Maar eigenlijk komt het er op neer dat er nog steeds werkgevers zijn die er alles aan doen om tussen de mazen van het net te glippen, en die op die manier mensen uitbuiten. Het komt steeds weer en weer neer op geldzucht en macht...  Twee hoofdzonden van deze maatschappij.
Geld, God en Gat zei ons Vader zaliger... Waarmee hij bedoelde dat alles wat verkeerd ging in deze wereld, te danken was aan misbruiken in naam van Godsdienst, omwille van het Geld en/of omwille van de seks...
Pa, er is nog niets veranderd, de mens is nog niet wijzer geworden...

Het gaat nog steeds over die drie dingen...
En dat doet het al heel de geschiedenis der mensheid door...
zonder ook maar even te groeien naar een wereld waarin het voor iedereen goed is om leven...
Nee, we willen zo nodig in de ik-wereld leven.
djudedju

tot de volgende ?

Enhanced by Zemanta

Geen opmerkingen: