woensdag, april 04, 2012

Facebook ? interesse: jongens

Voice over Internet Protocol, how it works
Voice over Internet Protocol, how it works (Photo credit: Wikipedia)
Soms schrik ik toch nog... Een mens zou denken dat hij met al die jaren levenservaring nu volkomen vrij zal zijn van schrikreacties, maar nee hoor... Ik zit op facebook, een heerlijk ding, die je toelaat om op nog een andere manier contact te hebben met je vrienden, kennissen, familieleden, collega's en ga zo maar door. Door een nieuwe facebook-gebruiker die aanmeldde om ook tot mijn kring te behoren, zag ik bij toeval ook hoe zij zichzelf omschreef, en las ik bij interesses: jongens...
Nu ja, het is een meisje midden in de puberteit (publiciteitsjaren weet je wel), dus zal dat wel echt zo zijn, dat ze voor het eerst de interesse in het andere geslacht voelt. Maar als je dat zo maar, gewoon zwart op wit ziet staan, dan schrik je toch wel even.

Nee, ik vind het niet erg... Het hoort nu eenmaal bij die leeftijd. Niets aan de hand dus, maar het doet er mij weer eens op denken dat facebook, naast dat heerlijke contactmiddel, ook een gevaar kan zijn... Ik las al over mensen die afgedankt worden op basis van hun berichtjes op facebook (Iemand die zich "ziek" heeft aangemeld, en op facebook schrijft over haar "bezigheden" tijdens deze "vrije" tijd, en daardoor in feite expliciet stelt dat ze niet werkongeschikt was...om één voorbeeldje te noemen) Ook mensen die niet aan een job geraken door zaken die ze op facebook vertelden...)

Net zoals deze blog is facebook voor het allergrootste gedeelte publiek... De beveiligingen schijnen niet heel groot te zijn. Dus moet je opletten wat je schrijft, niet alleen nu, maar ook naar de toekomst toe.

En dan heb ik schrik voor die jonge mensen... Jongeren hebben als één van hun kenmerken, dat ze niet echt toekomstgericht denken... Ze leven vandaag, in een pracht van een wereld, een leven met duizend en één mogelijkheden, en alles is één groot avontuur. Ze denken nog niet aan morgen, hun leven is vandaag.Punt.

Zolang ze bezig zijn over gewone dingen erger ik me daar niet aan, maar als ik sommige berichtjes lees, dan heb ik soms schrik. Zij beseffen niet dat die stomme tekstjes later helemaal uit de context van hun jeugd gerukt kunnen worden.

Facebook is ook een van die dingen die misbruikt worden door kwaadwillige mensen, die er op uit zijn die kinderen te misbruiken. (Misbruiken in de brede zin van het woord, maar jammer genoeg ook in de enge !)

We moeten er, als ouder/grootouder/mens dan ook een beetje op toezien, en hen er op wijzen dat ze steeds goed moeten nadenken wat ze schrijven op publieke zaken...

Nogmaals, het is een goed ding, die sociale netwerken, maar het is, zoals alles ook te misbruiken. Het is ook hier niet genoeg zelf "braaf" te zijn, anderen kunnen het uit zijn verband rukken, kunnen pogen hen of hun geschriften te misbruiken.

Laat ons met zijn allen er op waken dat we een beetje de boel in de gaten houden... en zo nodig iets ondernemen om positief bij te sturen.

Nee, ik ben geen overbezorgde oude knar, ik heb te veel ervaring om het gevaar niet te onderkennen ! Maar laat ons positief zijn en blijven, het is heerlijk om op al die diverse wijzen met elkaar te kunnen in contact zijn. Stel je voor, je kinderen en kleinkinderen wonen aan de andere kant van de wereld, en dank zij die computer en programma's zoals Voip, Skype, Facebook, Twitter en een hele resem andere, kun je met elkaar contact houden, ja zelfs gewoon met elkaar praten en elkaar zien !
Wonder toch ?

Laat ons dat niet verliezen door een deel mensen die de zaak willen misbruiken, dus laat ons niet vergeten onze kinderen, en kleinkinderen attent te maken op het feit dat het kan misbruikt worden...
Positief denken, maar ook hen positief leren zijn en denken !!

tot de volgende ?

Enhanced by Zemanta

Geen opmerkingen: