dinsdag, maart 20, 2012

vuil ventje

Water cycle http://ga.water.usgs.gov/edu/water...
Water cycle http://ga.water.usgs.gov/edu/watercycleprint.html Other language versions: Català Czech español Finnish Greek Japanese Norwegian (bokmål) Portugese Romanian עברית Diné bizaad (Navajo) and no text and guess water vapor (Photo credit: Wikipedia)
Česky: Pitná voda - kohoutek Español: Agua potable
Česky: Pitná voda - kohoutek Español: Agua potable (Photo credit: Wikipedia)
Het begon deze nacht...
Anny ging naar het toilet, deed nadien de waterspoeling werken (in 't schoon Vlaams:aan de chasse trekken), en meteen begon het...
Ze moeten bij nachte aan het werk zijn gegaan aan de waterleiding, en wij lagen te genieten van spookachtige geluiden: psssjjt, boenk, drup drup psssjjjjt prrrrr, boem,eindeloos ...
Na vijf minuten luisteren ben ik opgestaan, heb de deur van de badkamer en de deur van onze slaapkamer gesloten, en dan hoorde je alleen nog de luidste boek boenk geluiden...
Een mens is dan natuurlijk klaarwakker, en dus nam ik mijn boek en ging een uurtje lezen, zodat de boenkboenk wat uit mijn gedachten verdwenen en ik niet meer intens lag te luisteren naar wat ik niet horen wilde.

Vanmorgen: geen water, ja, een paar spatten zuiver roest, en dan een dun straaltje modderig dinges... (in het toilet hoorde ik nog steeds het gedrup en gepssjjjt !)
Geen tandenpoetsen, geen wassen, alleen haar kammen.
djudedju
Ik voel me een vuil manneke
Naar de buur "Hebt ge ook geen water?" "Nu juist weer wel!" Ik naar huis, beneden de kraan opengedraaid, en ja, daar was het water. In het begin wat ros water, maar weldra weer net klaar water.
Ik naar boven...
niets
Dat kan toch niet ?
Dat filterkopje er af gedraaid, en daar lag een dikke laag modder en harde stukjes te liggen. Nu de kraan open: volop water !
Filterkopje afgespoeld, weer op gedraaid: water...
Water !

Koffie !

Heb je er al eens bij stil gestaan waarvan we heden ten dage allemaal afhangen?
Geen elektriciteit: geen verlichting, mijn rolluiken niet meer omhoog te krijgen, mijn rolluik aan mijn deur niet meer te openen, mijn garage kan ik manueel bedienen, maar zonder licht vind ik dat spul om dat te bedienen van ze leven terug...
Geen koffie, geen verwarming (de brander werkt niet zonder stroom).
een kaars en een zaklamp.
Geen computer, geen blog...en geen eten bereiden !
Geen water: geen koffie, geen soep en geen patatjes koken. Geen werkend toilet, hopelijk heb je op die dag geen diarree !!!
Voor onze verwarming hangen we af van stookolie of gas... en dat kan ook stilvallen...
We hebben prachtige huizen, voorzien van alle snufjes, maar we zijn och zo afhankelijk geworden.

Wij kunnen onszelf niet meer bedruipen, zelfs ons dorp is geen zelfstandige entiteit meer... We hangen van alles en nog wat af. We hebben onze auto, onze vrijheid, maar de moderne wagen is is niet echt geschikt om op aardewegen rond te rijden, zelfs onze moderne tractoren laten het bij erge modder op de velden afweten... Ik zag hier ooit een koppel paarden een tractor lostrekken. We zijn alleen nog geschikt voor de wereld die we zelf opbouwden.
In een ver verleden gingen Anny en ik op verlof, voor grote lange voettochten door stukken Frankrijk, of in Schotland, maar we hadden dat moderne vervoer nodig om aan de start te geraken, en na afloop namen we weer dat moderne vervoer naar huis toe. We gingen eten in een of ander restaurantje, en sliepen zo mogelijk in een hotelletje of een gîte, of een bed and breakfast of wat we ook vonden om niet te hoeven slapen in de tent.

We zijn geen echte natuurmensen meer... We doen graag net alsof, maar we zijn het niet meer.

We kunnen niet weg zonder al die moderne hulpmiddelen, en het wordt er niet beter op. Ik kijk nu en dan nog wel eens op een kaart, maar als ik ergens naartoe ga, dan zet ik de gps op... En een lieve stem zegt me wel waar ik moet rijden om ter bestemming te geraken. De nieuwe generatie zal wellicht niet meer weten hoe je een kaart moet gebruiken... Mercator ligt wellicht te wenen in zijn kist.

Je leest wel eens verhalen over ontmoetingen met "marsmannetjes", en bijna iedere keer vertelt men daarbij dat alles stil valt, je auto, de elektriciteit, je uurwerk... Stel je eens voor dat dit géén verhaaltje is ! Stel je eens voor dat je plots zonder al die moderne voorzieningen staat in je huis !
Je kunt het makkelijk uittesten, dwing je zelf eens om al die dingen ongebruikt te laten... Hoe lang denk je het uit te houden? Eén dag ? Ik geloof nooit dat je jezelf zolang in bedwang kunt houden om van alle gemakken af te zien.
Ik ook niet.

We kunnen het ook omgekeerd bekijken... Haal eens iemand uit het diepste van het Braziliaanse oerwoud, uit zo'n onontdekt dorpje indianen... En laat die onze kranen zien, laat hem zien hoe we dat kostbare water verspillen om ons pisje door te spoelen, laat hem verbluft zien dat het dag blijft in onze huizen dank zij de elektriciteit, laat hem zien hoe we koken door aan een knop te draaien van het fornuis... De man denkt ongetwijfeld dat wij in de hemel wonen. Neem hem niet mee naar een warenhuis, de schok zou wellicht te groot zijn.

En wij denken er zelfs niet meer bij na, of ja, toch wel... Als er ergens een panne is...

tot de volgende ?
Enhanced by Zemanta

Geen opmerkingen: