dinsdag, maart 06, 2012

Nat

English: Pollard willows with rime
Image via Wikipedia
De sneeuw is weg, er hangt wat mist, en alles is vuil en nat. De aanloop naar de lente is maar een vuile periode. Het enige dat ons rest is de hoop dat de lente er echt aan het aankomen is. De dagen zijn al fameus gelengd, om 7 uur zijn de straatlichten al uit, en is het min of meer klaar.

Ook 's avonds is het al weer een stuk langer licht.
De lente komt er echt aan !!!

Maar de temperatuur is maar zo zo, en zoals gezegd, het is nat, kil en vuil. Maar hier en daar zie je al bloemen verschijnen. Paaslelies, sneeuwklokjes, primula en viooltjes staan al weer te blinken in de voortuintjes en hier en daar zelfs in een graskant of op de berm van een holle weg.
Ik zag warempel al een paar madeliefjes !

Hier voor mijn deur is een wagen gestopt van een tuinbouwbedrijf... Tot mijn verbijstering stapten er twee jonge kerels uit met boomzagen gewapend, en ze maakten aanstalten om mijn linde aan te vallen.
Ikke naar buiten.
Technisch is het zo dat mijn boom op grond staat van de gemeenschap... (Ik heb het wel bij moeten betalen, maar wie maalt daar om ?) En de stad gaat nu ieder vijf jaar mijn boom komen snoeien... Ze doen maar, moet ik het niet meer doen.
Ik heb ze wel beleefd gevraagd om de mezenbollen eerst af te nemen, en zorg te dragen voor het nestkastje... Ze beloofden er voor te zorgen, en ik zie dat de mezenbollen al weg zijn, en ze zijn al aan het zagen.

Eigenlijk mogen die mannen me dankbaar zijn... Vroeger stonden hier overal platanen, maar die zijn allemaal "verdwenen"... meestal met een beetje hulp... Platanen zijn ambetante bomen, de bladeren hebben jaaaaaaaaaaaaren nodig om te verteren... Lindebladeren zijn in één jaar verdwenen, opgeteerd, vergaan tot humus.

Tak na tak sneuvelt nu... mijn boom wordt weer kaal en lijkt steeds meer op een knotlinde. ('t Moet niet altijd een knotwilg zijn). Wellicht gaat het koppel mezen dat rond het nestbakje floreerde nu niet meer komen...

't Is niet te doen om te zitten schrijven met het geluid van een boomzaag neven je hoofd... Ik ga maar stoppen, en genieten van het kandelaren van mijn boom...


tot de volgende ?
Enhanced by Zemanta

1 opmerking:

Troost zei

Ik vind ook dit weer een mooi stukje wat je hebt geschreven. Groet, K. van Troost