zaterdag, maart 31, 2012

Daar zijn ze ! Daar zijn ze !

Ronde van Vlaanderen Museum at Oudenarde
Ronde van Vlaanderen Museum at Oudenarde (Photo credit: Wikipedia)
In een eindeloze sliert passeren ze hier. De wielerterroristen aller landen hebben zich verenigd op het parcours van De Ronde Van Vlaanderen. (zouden ze het bijna failliete museum van De Ronde bezoeken?)

Een en ander moet veranderd zijn, want ze rijden tegen draad. Allee, tegen de richting van de koers van morgen. Ik vermoed dat ze de mannen die de kleine toer doen een ietwat ander parcours hebben gegeven, maar in mijn straat zullen straks ook die van de grote ronde passeren, in de andere richting. Ik ben benieuwd of die terroristen uit de weg zullen gaan voor de andere terroristen, of dat we hier homerische botsingen zullen krijgen vlak voor mijn raam...

Kleurig is het wel. Die trainingspakjes hebben alle mogelijke en onmogelijke kleuren. En zelfs piepkleine keuterbedrijfjes voeren hier reclame op de kleurige shirts. Ik zag er zelfs al met staatssteun (Dexia en andere noodlijdende (?) banken).

Zoals ieder jaar zullen wij er hier zo'n kleine (of grote) twintigduizend zien voorbijkomen. En dat is zonder de "zwartrijders" van gisteren, want steeds meer van die sportievelingen doen de ronde de dag voordien "om uit de massa" te kunnen rijden. Het gevolg is dat er gisteren al een massa waren...

Normaal hebben alle deelnemers een nummer op hun fiets, van de organisatie, maar zeker de helft rijdt zonder dat nummer... Allemaal zwartrijders ? Dan passeren er hier geen 20.000 maar wel 40.000 !!!!

En wij, brave mensen zitten hier gegijzeld in onze eigen woning. Vorig jaar heeft Anny zich midden de rijweg geposteerd opdat ik de auto zou kunnen tot op straat krijgen... We moesten naar tanteke, die dan in het hospitaal lag... Er is ondertussen al heel wat veranderd! Maar dit jaar zou dat wellicht helemaal onmogelijk zijn, want straks gaan ze hier in twee richtingen voorbijkomen. Geen tegenhouden, geen doorkomen meer aan !

Gisteren kon je dat zien aan de winkels. Iedereen - wij ook - deden al de boodschappen voor het weekend, zodat we niet naast gegijzeld ook nog verhongerd zouden worden.
Het klinkt pathetisch, maar het is echt zo !
De inrichter 'Het Nieuwsblad' beseft wellicht niet dat hij hier in de Vlaamse Ardennen heel wat vijanden kweekt door die organisatie. Je zou voor minder een andere krant kopen.
En hier mogen we nog niet echt klagen... Onze straat is nog breed genoeg om rustig met twee wagens elkaar te passeren, maar heel wat van die lieflijke straatjes in onze mooie Vlaamse Ardennen zijn maar geschikt voor één wagen, als je elkaar moet kruisen, dan moet er een ergens een gaatje zoeken om half het veld in te duiken. Als die bende wielerdinges daar passeren, dan kun je gewoon niet eens meer voor je deur gaan staan, ze rijden de sokken uit je schoenen !
Witte, blauwe, rode, gele, oranje, zwarte, gevlekte, gestreepte, geblokte in waanzinnige kleurencombinaties... Je ogen doen er zeer van.
Weer een kudde zwartrijders, zonder nummer op...

En dan is er nog de dreiging dat men duimspijkers en kleine nagels zou strooien op het parcours, om te protesteren tegen het feit dat de Muur van Geraardsbergen uit het parcours is gehaald. Mensen zijn gek. Of ze nu die muur  doen of een andere berg, wat maakt dat uit. En ik weet zeker dat er in Geraards zijn bergen ook heel wat mensen zijn, die blij zijn dat het circus van de wielerterroristen uit hun stad blijft...

Ik heb al twee auto's tegen stroom in zien voorbij kruipen. Nu gaat het nog, de renners zijn wel een bijna eindeloos lint, maar ze rijden momenteel nog niet in zwermen, breed uitgewaaierd over de baan. Hoe drukker het wordt, hoe meer ze dat doen, en hoe zekerderder ze zich voelen als "bazen van de weg".

Je zou op de duur gaan denken dat ik iets heb tegen wielertoeristen, en niets is minder waar. Ik heb gewoon iets tegen mensen die geen eerbied hebben voor andere weggebruikers. Zoals gisteren, op de baan Brakel - Oudenaarde waar ze met drie (3) renners gewoon heel de breedte van een rijstrook innamen, bergop, en achter hen een hele rij wanhopige auto's en vrachtwagens. Is dat nu echt nodig ? Kan dat niet op een deftige manier ?

Kan men niet gewoon rekening houden met elkaar? Dat is elementaire beleefdheid.  Dat zou zelfs niet eens moeten gevraagd worden, dat is iets wat de mens als lid van de gemeenschap, automatisch zou moeten doen. Och, hier zijn het de fietsers, wellicht op andere plaatsen wandelaars of joggers... Blijkbaar is het "in groep" zijn, genoeg om zich anders op te stellen.
Mensen zijn in groep "anders"
Ze voelen zich veel sterker, en stellen zich agressief op tegenover de "anderen". Je ziet dat bij betogingen, bij stakingspiketten en ... bij die groepen wielertoeristen...

Zoals ze nu nog steeds voorbijkomen, is het mooi, is het te doen, ze rijden op een lint, met hier en daar gaten in, zodat auto's nog kunnen rijden, zodat voetgangers nog buiten kunnen. Ja, ook de voetgangers, want op smalle wegen en met in zwermen rijdende fietsers, kun je niet eens te voet buiten.
Nee, ik overdrijf niet.

Probeer je het maar eens voor te stellen, een smal weggetje, een massa fietsers in zwermen... en jij, te voet, als je niet keer op keer op keer op keer in de graskant kunt springen...

Ach, ik ga zwijgen, en kijken en binnenkort de mannen ook uit de andere richting zien komen, in grote kudden, dwars door elkaar heen... en me ergeren. Morgen is het koers, zien we eerst de vrouwtjes voorbij passeren en nadien de beroepsrenners, je weet wel die vrouwen en mannen die dik betaald worden om "sport" als beroep te hebben...
djudedju

tot de volgende ?
Enhanced by Zemanta

Geen opmerkingen: