dinsdag, januari 10, 2012

Zambesisprong

Koodos, Luisi River, Zambesi Valley
Image via Wikipedia
Een jongedame uit Australië wou eens bunjeespringen, en dan nog liefst boven de Zambesi, kwestie van de krokodillen van dichtbij te zien. Ze zag ze van heel dichtbij, de elastiek was geen rekker, en knapte... Splasj !

Ach, dat is maar een faitsdivers, waar geen mens van wakker ligt, buiten wellicht het slachtoffer zelf en de verkoper ter plaatse van die bunjeesprongen.
Daar wil ik het dan ook niet echt over hebben...

Waarom doen mensen aan zo'n gekke dingen als bunjee, valscherm en andere doodsprongen? En ik zou de lijst nog veel langer kunnen maken, want het lijkt er op dat "de mens" uit liefhebberij het gevaar opzoekt. Voor de kick.
Het feit dat er iets kan misgaan is blijkbaar net het leuke, het uitdagende, de veroorzaker van die heerlijke adrenaline-opstoot...
Ik vind het gek. Ik vind het gek als er iemand te voet naar de Zuidpool wil trekken, als er iemand zonder zuurstofmasker de Everest beklimt, als er iemand het hoogterekord duiken wil verbeteren, kortom ik vind het gek als mensen dingen willen doen die én zinloos én gevaarlijk zijn.
Ik zal het gek vinden als straks nog een jonger iemand het record solozeilen op zijn of haar naam zal willen zetten, gewoon omdat niemand daar iets aan heeft, en het geen enkel nut heeft, en bovendien gevaarlijk is.

Voor mij zijn dergelijke recordpogingen op het randje van zelfmoord plegen.
Wat heeft de mensheid er aan dat er een of ander mens helemaal alleen rond de wereld zeilt. Als ik dat zuiver verstandelijk beredeneer, dan vind ik het op zijn minst bizar dat iemand die vertrekt te Oostende een ommetje maakt van meer dan 40.000 km om naar...Oostende te varen.

Misschien zal een dergelijke poging leiden tot een betere boot, maar ook dat nut is eigenlijk al démodé voor het er is, want zeilen heeft geen echt nut meer in onze wereld, het is verworden tot een sport. Tegenwoordig weet je precies wanneer je van uit Amsterdam vertrekkend zult aankomen in New York. Met een zeilschip weet je dat niet... Je hangt af van een onstandvastige wind.
Misschien zal het beklimmen van de Everest en het stappen naar de zuidpool leiden tot beter schoeisel, en dat zou dan nog enig nut hebben... Maar voor de rest ?

Ik heb die houding ook tegen een heleboel vormen van sport... Ik zie niet in wat je in hemelsnaam kunt doen met een verbetering van het wereldrecord speerwerpen... Het eigenlijke doel van een speer werpen is niet het zo ver mogelijk werpen, maar het raak werpen. De speer is een (jacht)wapen.  Ook het hoogspringen lijkt me zinloos. Hoogspringen dient om ergens over te geraken op een snelle en veilige manier. De manier waarop ze nu hoogspringen is absoluut niet veilig ! Moest er geen dikke mat liggen na de hindernis, dan zou je je erg pijn doen ! Hoogspringen betekent dat je ook veilig op je voeten terecht komt, niet op je rug.

Ook lopen, in zo ver het niet voor de lol is, of om ergens vlug te geraken, of om heel vlug uit de plensbui te zijn... Het interesseert me geen barst dat er bij zijn die de honderd meter in minder dan 10 seconden lopen. Kunnen lopen, dat is het enige doel.

Voetbal vind ik een leuk spel, tot het een betaald e sport is verworden, en helemaal niets meer heeft te maken met lol.
Waarom doen we dat eigenlijk ?
Wat is het dat van ons recordjagers maakt, van ons spelen een beroep maakt ?

En bovenal wat is het dat van ons gekken maakt ?
Gekken die betalen om er naar te gaan kijken?
Gekken die heel het jaar racist zijn, maar als het over een zwarte gaat die kan voetballen, dan maken we hem meteen Belg en sluiten hem in onz' armen...
Wat is het dat ons zo onrechtvaardig maakt ?
Als het een zwarte is die een bekwaam automechanieker is, dan is het hoogstens een broodrover. (Eigen volk eerst !) Wat is het verschil tussen tegen een bal kunnen stampen en aan een auto werken?

Ik weet het niet, ik heb geen antwoord.
Ik snap het gewoon niet.
Persoonlijk schat ik de automechanieker veel hoger in dan een balstamper, maar ik sta nagenoeg alleen in deze... En men zal de automechanieker slechts toelaten Belg te worden als hij voldoet aan een heleboel voorwaarden, die helemaal niet gevraagd worden aan de balstamper.
Ik vind het gek.

En geef toe, het is gek.
Net zoals betalen van sport eigenlijk helemaal het idee sport uitschakelt.
Maar ook daar sta ik steeds meer en meer alleen.
Waar is de tijd dat op de olympische spelen alleen onbetaalde sportlui toegelaten waren???
Ik wordt oud en zie af met een heleboel veranderende ideeën...
heb jij dat ook ?

tot de volgende... ? (foto: de Zambesi...)

Enhanced by Zemanta

Geen opmerkingen: