zondag, januari 01, 2012

Gelukkig Nieuwjaar Iedereen !!!!

English: Map of Iran's Exports in 2006-2008.Image via WikipediaEn ik ben het jaar slecht begonnen: ik heb me overslapen! Op de tijd dat ik al gewassen en gekleed ben, lag ik nu nog in mijn beddebak... Die mannen met hun vuurwerk hebben me wakker gehouden.

Buiten is het slecht weer, niet koud maar nat en grijs.

En ik, ik ben precies nog niet goed wakker. Veel te lang in mijn bed gelegen, dat is niet goed voor een mens. Orde en regelmaat zijn veel beter.
Maar och, misschien is het een terugval naar den ouden tijd?
De tijd van voor de industriële revolutie, toen de mensen nog leefden op het ritme van de natuur. Veel licht gaven kaarsen en oliepitjes niet, dus in de winter sliepen de mens lang (tot het klaar was, en kropen er vroeg in (van zodra het donker werd)... De zomer moet dan geen schone tijd geweest zijn, maar vooral een tijd van eindeloos werken... En congé payé was er ook nog niet.

Hoe zou het leven toen eigenlijk geweest zijn ?
We kunnen ons dat niet meer voorstellen... In ieder geval veel armoe, groot onderscheid tussen de soorten van mensen... Zelfs in de kerk waren de zitjes verdeeld volgens de standen. En een arme mens die begraven werd? Zijn dienst werd gehouden in het portaal, verder kwam hij of zij niet binnen. En zeggen dat ons Heer geen steen had om zijn hoofd op neer te leggen... Hij zou ook met den armen begraven geweest zijn.

Het lot van de mens is eigenlijk pas verbeterd in de twintigste eeuw... Door de industriële revolutie werkten de meeste mensen in de fabrieken, bijeen in grote arme massa's... Maar net die massa maakte uiteindelijk het verschil. Door aaneen te klitten en samen te hangen veroverden de gewone mensen stukje bij beetje welvaart. Nu lijkt het er op dat met het neo-liberalisme men een poging aan het doen is om de zaken terug te draaien...
Wellicht is er nooit eerder zoveel welstand geweest voor zovelen als in de laatste vijftig jaar...Althans in het rijke Westen, want de rest van de wereld zit veelal nog in de situatie van voor de industriële revolutie. Misschien iets minder erg, misschien iets anders, maar toch nog steeds armoe troef.

En toch is het ook voor hen Nieuwjaar ! Misschien niet op hetzelfde tijdstip, want er zijn veel soorten kalenders op deze aardkloot, maar de mens houdt, ook in armoe, toch feesten. Misschien nog veel intenser dan de rijkeren, want een feest is dan niet alleen feest, maar ook een doorbreken van de sleur. Nu is het eigenlijk alle dagen feest, of toch bijna (hier zeggen we "of toch abij")... Ik schreef er al eerder over, maar kijk maar in de groot warenhuizen en winkels, er is altijd wel een of ander groot feest op komst, waarvoor je zo nodig veel geld moet uitgeven...

Zelfs in onze wereld, de rijkere wereld, zijn er -helaas- armen... Misschien op een andere manier arm dan ginder ver in de hongerlanden, maar toch arm in de gemeenschap waarin ze leven. En zie, ook nu zijn het net die armen die meest houden aan die feesten, dat doorbreken van het dagdagelijkse, net zij die minst hebben hebben de neiging zichzelf pijn te doen om meer uit te geven. Lening op lening op lening... Steeds verder de dieperik in. Leningen zouden moeten in de gaten gehouden worden, veel meer dan nu het geval is, om die mensen te beschermen. Het aantal daklozen in ons landje zit nu al boven de 50.000 !

Maar ik wil niet bitter zijn op Nieuwjaarsdag !
We zitten nog altijd aan de "goede" kant van de wereld. Alleen, daar zijn de anderen vet mee ....
Het moeilijke om de zaken rechtvaardiger te verdelen over deze aardkloot, is dat rechtvaardiger verdelen ook inhoud dat wij moeten inleveren... En wie is bereid dat echt te doen? Onze rijkdom is nu voor een groot gedeelte gebaseerd op de uitbuiting van de mensen aan de verkeerde kant van onze globe.
(Ik ben weer bitter...)

En het neoliberalisme wil alleen dat een of enkele standen zich verrijken, en dat de armoede zich nog uitbreid, ten gunste van de economie... Economie voor enkelen, werk voor velen ?

Mij lijkt het dat de tijd is aangebroken dat we weer hand in hand moeten strijden voor welvaart voor iedereen... en laat ons dan niet vergeten dat wereld steeds kleiner wordt, en dat we ook de hand moeten grijpen van de armeren, hen meesleuren in de strijd voor een rechtvaardiger wereld. Rechtvaardiger zou wellicht ook betekenen minder oorlogen, minder dictaturen, meer vrede...
Maar kijk, Obama heeft al weer strengere sanctie uitgevaardigd tegen Iran, Iran kan dat niet laten gebeuren en dreigt de straat van Hormoez af te sluiten, waardoor de aardolie niet meer tot hier geraakt? Dat zal de volgende oorlog uit lokken...

2012 zal wellicht niet het eerste jaar in Vrede brengen...
Weer niet...

tot de volgende ?
Enhanced by Zemanta

Geen opmerkingen: