dinsdag, december 13, 2011

Storm !

Wind God by Ogata KorinImage via WikipediaGek, vroeger sliep ik steeds goed bij stormwind, maar met ouder worden lig ik te luisteren naar het huilen van de wind en de verschrikkelijke rukken van de wind. Komt er niets los op het dak? Nee... Oef.
Hert was erg deze nacht. En een beetje raar, want je hoorde precies korte periodes van minder tot geen wind, en dan plots een hevige ruk. Geen strakke wind dus, maar buien.
En ik maar liggen luisteren.
In een ver verleden heb ik gevaren... En één keer lagen wij uren in een vliegende storm voor Dover, waar wij niet binnen konden varen door het geweld van wind en water. Aan boord was zo wat iedereen doodziek van de zeeziekte. Ik was bij de gelukkigen die gezond mochten rondlopen. Ik had geen schrik van storm, wel van mist.  Ik ging naar de keuken om eten, en vond er de kok, doodziek zittend op een stoel, zich vasthoudend om recht te blijven en niet de keuken door te glijden. "Chef, kan ik iets eten?" De man keek me verwijtend aan. En toen ik zelf een ei ging bakken, hoorde ik hem overgeven... De reuk ?

Nu ben ik wel ongerust door de wind. Niet echt bang, maar toch niet gerust. En ik sta nog wel op begane grond en niet op een dansend schip. Oud worden is ook niet alles.

Gisteren zijn we naar Auchan geweest, inkopen doen. Ik heb er een voedertafeltje gekocht om de vogeltjes nog beter van dienst te zijn, en om ze te kunnen bezig zien. Gisteren heb ik het samen met Anny in elkaar gevezen. Nu heb ik midden op mijn hand een blaar staan. Ik ben duidelijk niet meer gewoon aan werken. Maar het voedertafeltje staat er, en de eerste mezen zijn het al komen inwijden (Een hele plechtigheid, met wierook en wijwater)...

Toen we gisteren aan de kassa aanschoven, bekeek de caissière de vele flessen alcoholvrije aperitief, en glimlachte dat dit wel de leukste manier was om Kerst en Nieuwjaar te vieren, zonder alcohol... Achter de flessen alcoholvrij kwamen er een paar vaatjes wijn aan. De caissière zei niets meer. Ik heb haar in haar wijsheid gelaten. Eigenlijk is die alcoholvrije aperitief de voornaamste reden dat we naar Auchan rijden voor inkopen. Hier in ons Belgenland vind je niet zo veel van die aperitief, en het kost er veel meer. Hier is alcoholvrij minstens zo duur als met alcohol. Waarschijnlijk een soort politiek om niet minder PV's  te kunnen uitschrijven, ter benefice van de politie en vadertje staat.

Ik heb zojuist (het is 9.34 uur !) het licht weer aangestoken, het is hier veel te donker om mijn toetsenbord te zien.  Ik heb een hekel aan die donkere dagen, en bij slecht weer is het nog donkerderderderder... Waar is de lente ? Waar is de zon ? Ik mag er niet aan denken, dat de winter eigenlijk nog moet beginnen. Niet dat het al koud is geweest, maar ik heb een hekel aan de donkerte en aan laagstaande zon... Het lijkt wel dat iedere keer ik met de auto moet rijden 's morgens of 's avonds, dat dan de zon er wel is, pal voor me, recht in mijn ogen schijnend, zo dat je moet zitten pieren om iets te zien. Nu ik de zon wil, is ze er niet. Altijd in de contramine !

Ach, wat zit ik hier vandaag te lullen... Geen inspiratie, alles lijkt wel uit mijn hoofd weg gewaaid. Ik lijd aan een writersblog... 't Is eens wat anders. Maar nee, ik lijd voornamelijk aan mijn jaarlijkse winterdipje... Het donkere weer weegt zo zwaar. Ik heb compassie met die mensen in het hoge noorden, waar de zon niet eens meer te voorschijn komt, hoogstens nog een zweem van licht laat zien. Ik mag er niet aan denken. Toch zitten wij hier nog niet zo slecht. In de zomer hebben wij vurrukkullukke lange dagen, en nachten die amper nog de naam kunnen dragen... Dan moet het heerlijk zijn om eens een bezoek te brengen aan dat hoge noorden... Op de langste dag van het jaar gaat de zon er niet onder, is het dag en nacht dag... Ik denk dat ik verrukt op een bankje zou zitten in de nachtelijke zonne... Genieten van een eindeloze dagdroom... Niet denken aan de keerzij van de medaille, de lange sombere winter...

Het waait niet alleen, het is niet alleen bewolkt grijs en grauw, het giet ook water, en de regen kletst tegen het raam
Waar is de zon ?
help !
HELP
help
help
hellup !!!!


tot de volgende ?
Enhanced by Zemanta

Geen opmerkingen: