maandag, september 05, 2011

leukerds

Sint-Martinuskerk, BurstImage by Erf-goed.be via FlickrHet valt mij op dat er de laatste tijd al een pak politici de politiek hebben verlaten, of hun vertrek hebben aangekondigd... De ratten verlaten het zinkend schip ???
Maar gisteren hoorde ik een discussie over het feit dat een politicus die zelf vertrekt, omdat hij een andere (veiligere ?) job heeft, ook nog eens zo'n slordige 300.000 eurootjes opzegvergoeding krijgt... Na de plotse hetze is betrokkene wel zo "vriendelijk" dit recht te laten vallen.
Maar hoeveel zijn er die geen aanval te verduren kregen, en toch proper en netjes die opzegvergoeding (zij noemen het anders, maar in feite is het een opzegvergoeding) op streken... Hupla, netjes 12 miljoen oude Belgische frankskes op het spaarboekje van de sukkelaar.
Het zegt ook iets over de vergoeding die die mensen maandelijks krijgen als ze aan het werk zijn (sic) als politicus. Er bestaat een PPS-je met foto's van slapende, gapende, krantenlezende, telefonerende en zelfs blote-madammen-bekijkende politici die je ongetwijfeld ook al eens te zien kreeg.
Mochten ze echt werk verzetten, dan zou ik daar nog over kunnen, maar... ach, laat mij niet vloeken !

En het ergste is dat wij er in ons Absurdistan ook nog zo veel hebben ! We hebben regeringen op overschot, met allemaal dik betaalde postjes, dik betaalde pensioenen nadien, en dikke opzegperioden als ze het aftrappen of er (eindelijk) uit gezwierd worden.

Wel weten we nu al dat we, als gewone burger, straks dik gaan moeten inleveren, meer lasten betalen op diverse wijzen, en beperkingen gaan krijgen op de inkomens die we hebben... Want het land is in nood, heeft geld nodig...

Hoeveel zouden straks die politici gaan inleveren?
juist, ja.

Mij gaat het het niet over die opzegvergoeding als dusdanig, ik kan het velen dat iemand die zijn job kwijt raakt (ook al gaat het over een dubieuze functie), een opzeg krijgt. Een overbrugging om ander werk te gaan zoeken. Maar in hoever gaat dit op voor een heleboel van die politici ? Ik ken er heel wat die als politieker ook nog advocaat zijn, en ook al oefenen ze zelf dat beroep dan niet meer uit tijdens hun politieke loopbaan, meestal blijft dat advocatenbureau wel werken, bij gratie van collegae die er werken en van stagiairkes die er ervaring opdoen. In hoever moet je in dergelijke gevallen een overbrugging hebben van een periode zonder inkomen ? Ook kennen we een heel pak politici die naast hun job (nu ja...) als politicus ook nog heel wat acoteetjes hebben als in allerlei comités en commissies, in bedrijfsraden en adviesbureaus.... Telt dat niet mee als inkomen ? Er zijn er bij die héél lucratief zijn ! Ik hoorde al cijfers die de politieke wedde doen verbleken...
Ik zou dus pleiten dat men bij politiekers eerst eens het volledige inkomen checkt, en van daar uit oordeelt over het al dan niet recht hebben op, en op hoeveel. Je kunt immers, met de beste wil van de wereld de politici niet gaan beoordelen met dezelfde maatstaven als een gewone werknemer.

Decroo wees er op dat een politicus het wel eens heel moeilijk kan hebben , om na een politieke carrière terug een job te vinden in het normale tewerkstellingscircuit. Hij nam daarbij zelf de term ontluizingsperiode in de mond... Daar kan hij uiteraard wel een punt hebben... Mocht ik werkgever zijn, ik zou inderdaad niet vlug een politicus in dienst nemen... De meesten blinken niet uit in eerlijkheid en loyauteit, zaken die in het normale tewerkstellingscircuit wel degelijk tot de vereisten behoren. Stel dat jij een arbeidsplaats weg te geven hebt, zou jij daar een politieker in zetten???
Ik ook niet.

Maar Decroo volgende, moet de gemeenschap dan daar voor opdraaien?
De tijd dat de bewoners van dit land nog geloofden dat politici mensen zijn die zichzelf en hun loopbaan opofferen ten bate van de gemeenschap... dat is een al heel lang geleden. We zien ze momenteel wekelijks (on)bezig op TV... Oersaai om naar te kijken, maar wel heel degelijk om er de bevolking op te attenderen wat die mannen met ons geld doen.

Ach, laat er me niet over door gaan... Ieder weldenkend mens weet al alles wat ik hier vertel... Ik breng niets nieuws.

Wil je geen revolutie beginnen, dan is er misschien een vreedzaam middel om de zaak toch een beetje te veranderen: kies rustig voor de partij van je keuze, maar kies alleen voor de mensen die op de zogenoemde onverkiesbare plaatsen staan... Dus niet op de kop, niet op de staart, maar krek in het midden van de lijst. Op die manier krijgen we diegenen in het parlement, die er door de politici eigenlijk niet gewild worden... en dat kan alleen een verbetering brengen, want slechter? dat kan niet...

Oh ja, mijn knie doet helemaal geen pijn meer ! Dank zij die gekke "vibrator" met drie pootjes is de pijn weg, of... het zou van zelf ook weg gegaan zijn... Kortom, mij rest weer alleen mijn rug, en momenteel gaat dat redelijk. Gisterennamiddag zijn we toch nog gaan rommelmarkten in Burst, en kwamen daar Bart en co tegen... Het was meer dan tijd dat de markt "op" was, want ik verrekte van de pijn, maar eventjes gaan zitten bij een pint en een leuke babbel, en het ging al weer in de reden... Dus hoor je mij niet klagen.

tot de volgende ? (op de foto: Burst)
Enhanced by Zemanta

Geen opmerkingen: