zondag, augustus 07, 2011

Vive la Wallonie... of zoiets...

Frans Masereel woodcut for Cendrars' poem Les ...Image by Crossett Library Bennington College via FlickrIn het boekje met alle (nu ja..) rommelmarkten in België/Belgique, ha ik gezien dat er een grote rommelmarkt was in Ogy. Dat is een dorpje dat deel uitmaakt van Lessen (Lessines), en amper een kattesprong over de taalgrens ligt.
Er waren meerdere grote weiden opengesteld als parking, en het was inderdaad een grote en mooie rommelmarkt, en tot mijn blijdschap stelde ik vast dat de meeste Walen echt hard hun best doen om in het Nederlands met je te praten.
Ik vond er een prachtboek met al de werken van Frans Masereel... Een prachtig boek ! Ik zag het ooit in het Nederlands liggen, maar het was onbetaalbaar. Nu in het Frans, en heel erg schappelijk van prijs... Toch nog wat afgeboden en ja hoor, een echt koopje.  Wie Masereel kent, weet dat dit een zeer waardevol boek is !
Op de foto een mooi voorbeeld van zijn werk (vooral houtsneden). On vader zaliger was een fan van Masereel, die niet alleen mooie werken maakte, maar veel werken met een sociale bewogenheid.

Wat we ook vonden was een kraampje met allerlei exotische dingen, heel pikante olijven (ook andere), en veel gedroogde vruchten. Daar we beiden verlekkerd zijn op die dingen, hebben we een voorraadje ingedaan. Als Bart komt zullen de kinderen ook weer kunnen snoepen !

Maar het was een grote, lange markt, met wellicht meer dan de beloofde 250 kraampjes, en pakken kooplustigen, waaronder heel veel Vlamingen. Ook een pak van de verkopers waren Vlamingen, en verrassend veel waar een van de twee partners duidelijk van Vlaamse origine was. Wat zitten ze toch altijd te zeveren over hun Vlaams-Waalse kwestie ???  Stel je eens voor dat je dat splitst... leuk voor al die gezinnen ! Die zijn nu wellicht gewoon Belg, maar straks moeten ze hun eigen volksaard gaan verloochenen. Dat kan toch niet ?  En zo zijn er vele duizenden gezinnen !

Het was heerlijk wandelen, in het begin veel te koud voor de tijd van het jaar, en eventjes vielen er enkele regendruppels, maar dan kwam de zon te voorschijn, en was het meteen warm.
Heerlijk wandelweer, en met het inlassen van een paar tussenstops was het best te doen.

MOED EN ZELFOPOFFERING ???
Heb je het ook gelezen, de regeringsleden zijn bereid hun verlof in te korten om de monetaire crisis prioritair te behandelen. Wel liggen ze nu al in ruzie of dat de taak is van de voorlopige of van de toekomstige regering...
Met andere woorden, ze zijn wel overtuigd van de brandende noodzaak, maar willen dit gebruiken om hun ideeën door te drukken voor de vorming van een nieuwe regering. Echt onbaatzuchtig... ?

De crisis lijkt me heel ernstig, veel ernstiger dan men nu laat uitschijnen in de media !!
Je moet echt eens gaan kijken naar de schuldenlast van Amerika, en van heel wat landen van Europa. We leven echt in en dank zij een economische zeepbel.
De kans dat de zeepbel springt, ligt aan het feit of de nieuwe opkomende economische grootmachten zich nu al gereed voelen om de zaak in handen te nemen. Zijn ze van mening dat ze dat aan kunnen, dan hangen we.
Zo simpel is het eigenlijk...
Met andere woorden, ons lot ligt in handen van Brazilië, Rusland, India en China...
Laat ons hopen dat ze nog niet sterk genoeg staan, en hopen dat wij eindelijk eens op een normale manier aan economie gaan doen, zodat we nog op zijn minst gedeeltelijk tot een herstel kunnen overgaan.

Maar het is zondag... laat ons maar niet te veel aan al die dingen denken... Laat ons maar stilletjes wat genieten van het leven, zonder gekke dingen te doen, gewoon blij zijn met het leven !

tot de volgende ?

Enhanced by Zemanta

Geen opmerkingen: