dinsdag, augustus 30, 2011

regeltjes en wetjes

ColruytImage by Stéfan via FlickrZelfs zonder regering worden we gebombardeerd met steeds maar nieuwe wetjes en regeltjes...
Volgens mij lijkt dat een symptoom... van een zieke maatschappij, of minstens van een maatschappij die geen automatische reflex meer heeft om zelfregulerend te zijn.
Of om het anders te stellen, een maatschappij waarin het individu steeds meer eenzelviger is. En geen oog meer heeft voor de maatschappij.
Het is nog net niet zo dat individuen gaan bepalen of ze vandaag een links gaan rijden, of toch maar rechts van de baan. Maar daar gaat het wellicht in eerste instantie over zelfbehoud.
En toch is de instandhouding van de maatschappij een van de beste manieren om het individu te beschermen.
Maar het is heel erg aan het scheefgroeien, en het mensje beschermt steeds meer en meer zijn eigen ikje, ook al gaat dat ten koste van de maatschappij. En dan krijg je gekke toestanden...
Zoals de wet op de privacy...
Je kunt niet meer naar het gemeentehuis om het adres van een vriend terug te vinden, maar je wordt wel op ontelbare manieren in kaart gebracht door allerlei instanties.
Een paar voorbeelden?
De winkel geeft je een klantenkaart, waarmee je enkele voordelen kunt krijgen. De echte bedoeling is echter iets heel anders ! Heel wat van die klantenkaarten brengen je koopgedrag in kaart, en als reactie past men de reclamestrategie aan. Sommigen bieden je zelfs individuele koopjes aan, echt op jou en je koopgedrag gericht. Heel wat anders dus dan privacy....
Hoogstwaarschijnlijk bepaal je ook met de kaart (wordt aangeraden omwille van de "veiligheid")... Bij iedere betaling wordt niet alleen het bedrag van je rekening gehaald, maar brengt de financiële instelling in kaart waar je was op dit en dat moment. (Privacy ?)
Bel je met een GSM? Niet alleen worden de gespreksgegevens bewaard gedurende een bepaalde tijd, zodat men precies weet met wie je in contact komt, maar bovendien is bepaald waar je aan het telefoneren bent. Als ze het niet weten van je betaalkaart, dan zien ze wel waar je allemaal naar toe gaat via je GSM... Privacy ?????
De steden hangen steeds meer en meer vol van camera's, in iedere winkel, maar ook straten worden voortdurend gefilmd, en deze films blijven ook een bepaalde tijd bewaard... Je koopt niet met een betaalkaart en je belt niet met GSM... In de steden ben je haast wel zeker iedere keer weer gezien...

Wat zitten ze dan eigenlijk te lullen over privacy, en wat is dan de werkelijke reden om jou te weigeren je het adres van je vriend te geven?
De bedoeling moge duidelijk zijn, het is om je een vals gevoel van respect voor je eigenheid te geven. Je moet de indruk hebben dat je als individu gerespecteerd wordt in je doen en laten, terwijl de realiteit net omgekeerd is.

Om de drang naar individualiteit die in iedere mens aanwezig is, in de juiste richting te houden, heeft men reglementen gemaakt, wetten en richtlijnen.
Maar omdat ook wetten en richtlijnen gevolgd zouden worden en ook economisch hun waarde zouden hebben, heeft men rechtbanken en advocatuur in leven geroepen.
En waar hele volkeren oorspronkelijk aan een tien-geboden-systeem genoeg hadden, heeft men de wetten op een andere manier bekeken, en niet meer de vraag gesteld: Wat is de bedoeling, het doel van deze wet? maar veeleer, wat staat daar nu juist in, en hoe kunnen we dat allemaal interpreteren en niet-interpreteren, om binnen de tekst duidelijk de tekst te ontduiken...
En dus werden wetten en regeltjes geen doel meer, maar veeleer een stopwerk.
Bijna letterlijk.... Want net zoals bij het stoppen van een kous, breng je een nieuw weefsel aan in het gat, maar daardoor ontstaat een spanning in het stuk naast het gestopte gat, en krijg je veel vlugger een nieuw gat in de kous.

Wat is nu uiteindelijk de bedoeling van die privacy ?
Heel simpel, men wil van jou een individu maken die wars is van alle verenigen...
En kijk maar het werkt !
Ga eens te rade bij om het even welke beweging ! Het is steeds moeilijker en moeilijker om mensen te vinden die zich willen inzetten voor de gemeenschap. De moderne mens van onze rijke Westerse landen hebben geen nood meer aan bindingen. Ze zijn niet meer voor het leven lid van één partij, ze zijn niet meer voor het leven lid van één vakbond, maar ze wippen van hier naar daar, waar ze op dat moment een tijdelijk beetje voordeel kunnen halen.
Ze redeneren niet meer als lid, maar als individu...
En vraag in om het even welke vereniging maar eens of het nog lukt om bestuursleden te vinden... Nee, want de moderne mens bindt zich niet meer. Hij is wel bereid om zich nog eens in te zetten voor één bepaald doel, waar hij interesse voor heeft, die hem raakt, of waar hij belang bij heeft... Maar nadien is hij weer weg, zijn binding was en is maar heel tijdelijk, heel individueel geworden...

Waarom zou je je verenigen, je bent toch geen proletariër meer, maar een gedegen individu ?
Waarom zou je je verenigen voor je belangen, je hebt je brood en zelfs de biefstuk voor de werkmens al lang bekomen... dank zij je voorouders en hun verenigingen...
Blijf maar rustig verder doen aan de individualisering van de maatschappij
tot het te laat is
tot je wel weer moet opstaan uit het slijk en de modder
tot je weer echt moet vechten

of zou het misschien iets makkelijker zijn de rangen te sluiten voor het behoud van het verworvene ?

makkelijker dan weer werkelijk en fysiek te moeten vechten ?

Laat je privacy privacy wezen, en wordt weer mens met de mensen, schouder aan schouder, een macht door vereniging.
Laat je toch niet verdelen !
het is al bijna te laat.

tot de volgende ?
Enhanced by Zemanta

Geen opmerkingen: