donderdag, augustus 04, 2011

Oude liedjes in nieuwe verpakking

Profile shown on Thefacebook in 2005Image via WikipediaFacebook is heerlijk ! Vooral sinds ik reageerde op wat clipjes met muziek van lang geleden. Nu krijg ik regelmatig eens wat muziek te zien op facebook. Dat zal vroeger ook wel het geval geweest zijn, maar zo heel lang ben ik nog niet op facebook, en het is nog veel minder lang dat ik er nu en dan eens echt gebruik van maak.
Vandaag vond ik op mijn Facebook het liedje en de clip van DA,Da,Da... Van heel lang geleden, want de kinderen waren toen teenagers (tien-ezels placht ik te zeggen)... en nu zijn ze ook al meer dan 40... Ik wist begot niet meer van het bestaan van het liedje af, en ik denk dat ik nooit eerder het clipje zag (Bestonden die dingen toen ook al ????)
In ieder geval, op het clipje zag je een jongeman met een grijze bloempot op zijn hoofd, een beetje familie van de fez, maar dan 27 maten te groot, je zag zijn ogen en oren niet meer.
Nu en dan erger ik me wat aan dat Facebook-gedoe, als ik mensen berichtjes zie publiek maken, die eigenlijk niet publiek zouden mogen zijn, maar voor de rest vind ik het een heerlijk middel om zaken uit te wisselen... en vooral om dingen te horen en te zien van mensen die ik bijna nooit in levende lijve te zien krijg. Oude collega's, verre kennissen en de vriendjes en vriendinnetjes van mijn kleinkinderen... Maar van die laatste categorie maar enkelen, want als je de facebook ziet van mijn kleinzoon, dan staan daar wellicht 1.000 "vrienden en vriendinnen" op... Zo'n facebook lijkt eerder op een moeras dan op een gezellig gespreksmiddel.
Maar ja, dat lijkt wel bij de meesten zo te zijn, zeker bij echt jonge mensen. Dagelijks zie ik weer meldingen dat er weer zo veel of zoveel vriendjes zijn bijgekomen op de facebook van Anja of van Emma... Ik heb de indruk dat daar een soort competitie bezig is: "Pfff, ik heb toch al driehonderd vrienden meer dan jij op mijn facebook !"
Stilaan begin ik ook de taal die ze gebruiken te verstaan. Ze schrijven immers geen Nederlands meer, maar een heel gek taaltje vol bizarre afkortingen en met gebruikmaking van Engels in het Vlaams ingemixt...
W wrn mt zn 4en of iets wat er op lijkt, is dan: We waren met zijn vieren... En ik geef een heel simpel voorbeeld, want alhoewel ik het tegenwoordig meestal wel kan lezen, beheers ik die taal niet... en ik zal het wellicht helemaal nooit leren. Wel heeft het me een idee gegeven hoe er in hemelsnaam schrijftalen zijn ontstaan, waar de klinkers nooit geschreven worden... Zoals bv in het Joods. (Jiddisch)

Tot mijn verbijstering kun je dat inderdaad meestal foutloos lezen. Meestal...

Maar terug naar die eindeloze lijsten vrienden... Facebook gebruikt dat woord, en gedwee gebruiken al de gebruikers van het systeem dat woord ook... Maar ergens is het een ontwaarding van het woord. Er is immers geen mens die zoveel vrienden heeft. Vrienden zijn immers een hoogst zeldzaam goed. Om het op zijn Vlaams te zeggen, je kunt veel maten hebben, zelfs een deel goede maten, maar vrienden daar kun je er maar heel weinig van hebben en te vriend houden !
Vrienden zijn mensen die alles voor je over hebben, en waar jij alles voor over hebt. Er zijn wellicht heel veel mensen die nog nooit een echte vriend hebben gehad, of die er nooit een zullen hebben.
In een gelukkig huwelijk is je partner ook je vriend. Dat is gaat een bank verder dan de seksuele aantrekkingskracht, verder dan de huwelijksbelofte, dat zou, indien nodig over lijken gaan. Voor een vriend doe je alles, zonder er over na te denken. Zonder de gevolgen in acht te nemen. Je staat voor elkaar, je bent één.
Vandaar ook mijn opmerking dat in een goed huwelijk de partners ook vrienden moeten zijn.

Als je dat echt hebt, dan heb je eigenlijk nog heel weinig mensen "nodig" buiten je huwelijk. Het is een compleet iets, het is een werkelijk geheel.
Vandaar ook dat het niet mogelijk is een heleboel vrienden te hebben ! Je kunt immers niet echt 100 % klaar staan voor iedereen, je kunt dat maar voor enkelen. Gewoon al praktisch gezien.
Met een echte vriend ben je een twee-eenheid.
Zo hoort het ook te zijn in een werkelijk goed huwelijk.

Een ding als Facebook veroorzaakt dan ook een ontwaarding van het woord Vriendschap ! Een ding die we eigenlijk al wat gewoon moeten zijn, want de moderne wereld heeft een heleboel "heilige" woorden, een heleboel begrippen van en met waarde, tot gemeen goed gemaakt. Liefde, Geluk en Vriendschap zijn er maar enkele van.

Men maakt van waarden commerciële begrippen of zaken die niet meer echt staan voor de waarden die oorspronkelijk in het woord lagen vervat.

We gaan straks met zijn allen wakker worden, en beseffen dat wij geen woord meer hebben voor vriendschap, voor liefde, voor geluk, voor vertrouwen... en zoveel andere dingen.  Straks gaan we nieuwe woorden moeten gaan maken om de oude begrippen weer op te tillen tot hun werkelijke waarde.

Dat is niet nieuw! Het woord loos was ooit het woord voor sluw, slim, en het woord onnozel was ooit het woord voor onschuldig. Er moet dus ook vroeger een taalontwaarding hebben plaats gevonden. We hebben dit hersteld met nieuwe woorden.
We gaan dit weer moeten doen.

Maar we kunnen misschien ook een opteren om de waarden te behouden, wie weet slijten woorden minder vlug in een maatschappij met waarden?

tot de volgende ?
Enhanced by Zemanta

Geen opmerkingen: