donderdag, juli 21, 2011

snorrenkop

French poet, writer and dandy, Robert de Monte...Image via WikipediaNee, dit is geen scheldwoord, het is een klein stukje "antiek", of het heeft er toch tegen gelegen...
Ik moet eerlijk zeggen dat ik nog nooit ofte nimmer een snorrenkop in "levende lijve" had ontmoet. ik zag ze wel al eens in musea, of in oude boeken.
Maar vandaag in Maarkedal, op een piepklein rommelmarktje zag ik er eentje staan. Nog een leuk modelletje ook, in de vorm van een echte snorrenkop snorrenkop wezen, het kan niet mooier.
Wat het is ?
Het is doodgewoon een kopje (een tas, ne sjatte) waarmee je als snorrendrager netjes kunt drinken, zonder je snor nat te maken.
Daartoe is er aan de bovenkant van de kop een stukje ingebouwd, waardoor je maar uit een kleine opening kunt drinken, en dat je snor veilig uit de kop en uit de koffie houdt... Beter kan ik het niet beschrijven... en ik vind niet meteen een afbeelding van dit voorhistorisch voorwerp... Maar oude mensen (hoor ik binnenkort ook bij) kennen het misschien nog wel van hun opa... Als die al een snor had...
Mijn beide opa's hadden een snor, maar ik herinner me bij hen geen snorrenkop... Alhoewel die ene opa wel een heel verzorgde snor had, een beetje dandy-like... wellicht met wat brillantine of iets anders ingesmeerd en netjes in model gezet.
Ik heb het ding meegebracht, ik kreeg nog heel wat van de prijs(je) af, omdat de madame van het kraampje vond dat ik wel iets weg had van de figuur op de kop. Ik vind van niet, maar allee, als dat de prijs wat drukt ben ik al lang content.

Ik heb een snor en nu ook een snorrenkop... Die netjes in de kast zal verdwijnen en misschien eens boven water zal komen om de bezoekers en de kleinkinderen eens mee te laten lachen.

Ik heb een baard à la Leopold II, en naar ik las, was die zo bang voor een verkoudheid en co, dat hij bij slecht weer zijn baard beschermde met een soort zak waardoor zijn baard niet nat kon worden. Nu zou dat een zak in plastic zijn, maar toentertijd zal dat wellicht in zeilgoed of in een stof zijn met rubberlaagje op...

Baarden en snorren waren immers dingen die je netjes moest houden, en waren echte mannelijke mode-attributen. De heren waren vroeger heel modebewust, en droegen ook een wandelstok, niet om als steun te dienen, maar ook al als een mode-attribuut. De heren van toen waren echte dandy's... Maar dat was maar een kleine groep mannen, de gewone arbeiders hadden noch de tijd, noch het geld om dat te doen. In de tussenperiode was de man een beetje uit het beeld verdwenen. De man was niet interessant voor de mode-fabrieken... Maar sinds een korte tijd zie je dat de mannen weer opgeraapt werden, en dat er nu heel wat attributen zijn die je als echte man moet hebben om "in" te zijn... Mannen laten nu hun haren kleuren, ontharen zich op andere plaatsen, parfumeren zich... en zijn kortom weer de dandy's.... ook al is dat woord helemaal démodé... ze zijn het wel.

Van mij hoeft het allemaal niet, maar van mij mag het best. ik denk er het mijne van, maar ik lig er helemaal niet wakker van. En ik zie ze liever zo rond lopen, dan dat ze er ongekamd en vervuild en slordig bij lopen. Wat mij van heel die mode nog het meest tegen de borst stuit, is dat het allemaal zo veel kost...

Met andere woorden, het is weer een platte commerce... Soms heb ik de indruk dat alles, maar dan ook alles steeds meer en meer rond geld draait. Ik doe er niet aan mee, onder meer omdat ik er geen geld voor over heb. Ik heb er ook geen interesse voor. Voor mij moet kledij bedekkend zijn en makkelijk zitten. Net zoals een auto moet rijden en me uit de regen moet houden. Ik heb ook weinig of geen interesse voor de modellen van auto's, wel voor de kostprijs/deugdelijkheid verhouding.

Maar het is voor de economie wellicht een goede zaak dat ik een uitzondering ben... Anders zou er veel minder handel zijn, en dus ook minder werk...en minder welvaart.

(ik krijg dan wel opmerkingen van mijn oudste zus, dat ik er weer uitzie...) Tja, ik ben altijd proper gewassen, maar kledij is er alleen maar als het echt goed "zit", en makkelijk is. Op dat gebied ben ik een sloddervos. En ik maak me er geen zorgen om. Als ik maar goed in mijn vel zit.

Als ik dan eens uit ga, dan is de helft van de pret al weg, gewoon omdat ik dan een mensenpak moet aan trekken... Ik moet dan voldoen (min of meer) aan het traditionele menselijke gedrag.  En kan niet in mijn slodderkledij rond lopen.

De uitvinder van de vrijetijdskledij mag van mij een standbeeld krijgen... Eindelijk makkelijke dingen om aan te hebben en mee te bewegen. Maar dat je dat alleen aan mag voor vrije tijd à la fitness en co ? Ik draag dat om zo te zeggen dag in, dag uit...

Ook daar ben ik niet de persoon die de handel en het werk in het land houd...
Maar weet je wat ? Het kan me niet schelen, ik voel me er goed bij, en dat is tenslotte wat telt. En als de modebewuste man zich lekker voelt bij zijn gekleurde haardos en parfum en hippe kledij, dan is dat zijn zaak, en van mij mag het ook, als hij er zich maar lekker bij voelt...
Want daar het in feite over...

en niet over wat anderen ons willen dicteren als wat je nu aan moet...

tot de volgende ?
Enhanced by Zemanta

Geen opmerkingen: