vrijdag, juli 29, 2011

Het grote gemis

Wegdek in slechte staat.Image by Sint-Katelijne-Waver via FlickrGek, maar nu de politici aan het uitrusten zijn van nietsdoen, mis ik ze.
Ze gaven me iedere dag een kick om me eens lekker kwaad te maken, mijn adrenaline de hoogte in te jagen, mijn hartritme omhoog te jagen, mijn bloeddruk te doen stijgen, kortom, het gevoel zo net een grote sportinspanning te hebben geleverd.
Nu passeren mijn dagen meestal zonder kick.
Zelfs het winkelen in de autochtone winkel in Ronse liet me deze keer niet toe ontdekkingen te doen. De reden, de winkel heeft veel minder voorraad dan normaal, want op 4 augustus begint de ramadan, mijnheer...
Weet je, ik heb bewondering voor die mensen, althans op het stuk van de ramadan. Ik kan het me niet voorstellen dat ik hier een god ganse dag zou rondlopen met een schreeuwende honger. Ik denk dat ik op zijn minst ongenietbaar zou zijn.
En de kans zit er in dat ik na zonsondergang veel te veel zou eten en dan ook nog een slechte nacht zou passeren.
Nee, ik zou afzien.
Vroeger hadden wij in de katholieke kerk ook een vastenperiode, maar dat was slechts een zwak afkooksel van de ramadan, en momenteel blijft daar alleen een stukje geestelijk vasten van over.
Ik denk nochtans dat een echte vastenkuur wel gezond moet zijn, althans voor de normale, gezonde mens. Eens je lichaam zuiveren, dat moet zeker geen slecht ding zijn.
Vroeger, heel lang geleden, was dat een vast ritueel. Na de winter, na de periode van het eten van bijna niets anders dan bewaard eten, waarschijnlijk ook na de rituele katholieke vasten, kregen wij steevast een "purge"...
We moesten van ons moeder allemaal een grote ronde zilverkleurige pil slikken, waarvan je gegarandeerd de diarree kreeg, dat om je te zuiveren van alle resten van het wintervoer...

Op een of ander moment is dat plots, ik weet niet waarom, achterwege gebleven... Geen "purge" meer (van het woord purgeren, zuiveren) (Voor de Nederlanders, het wordt op zijn Frans uitgesproken !)

Ik vermoed dat het verdwijnen van die zuivering te maken had, met de nieuwe, andere manier van voeden. Vroeger was de winter gekenmerkt door het eten van allerlei en allerhande ingelegd eten. Als er een varken was geslacht, dan werden de koteletjes in het vet in bokalen opgelegd, boontjes in de grote aarden oplegpotten in "waterglas" (wat was dat ? In ieder geval, de oppervlakte zag er uit als matglas), zelfs de eieren werden in grote potten in een soort kalk bewaard. Allemaal technieken die we onderhand al lang vergeten zijn. ( Ik zou ze wellicht kunnen terug vinden in de heel oude kookboeken die Anny heeft verzameld).

Maar wellicht waren dat inderdaad niet de meest gezonde opleg-wijzen, en was het toen inderdaad wel goed eens al het vuil van de winter uit je lijf te jagen tijdens de grote voorjaarskuur.

Misschien is dat ook wel de ver onderliggende reden van het verdwijnen van de katholieke vasten?

Vanmiddag ga ik vissen...Eindelijk, het is al een heel eind geleden! Met de natte julimaand was er weinig te vissen... Want in de regen gaan zitten, zo gek zijn we nu ook niet, het moet leuk blijven. Maar vandaag ziet het er redelijk uit, en we gaan dus weer aan de slag. We gaan dit keer met de staatsvergunning gaan vissen in Heurne... Ik weet niet eens waar precies, maar Luc zal ons wel gidsen...

Zo komt er hopelijk toch nog een hoogtepunt vandaag... Ook zonder politici.

Maar er is hoop dat we zeer binnenkort weer alle reden hebben om ons lekker boos te maken op die oelewappers, want de grote baas van Belgacom ligt op de rooster, en die heeft heel wat banden met de PS van Di Rupo, waardoor de PS en Di Rupo, dan weer in diskrediet gebracht worden.... Ik vind dat een idioot iets, maar politiek in nu eenmaal idioot. Als een gevangene ontsnapt, dan lopen de ministers van justitie het risico gedwongen te worden ontslag te nemen.
Dat heel het land mistevreden is over hen is geen reden om het af te trappen, één gevangene die ontsnapt is dat wel...  Ik snap het niet, maar dat is duidelijk de bedoeling van de politiek, maken dat niemand het nog snapt (zijzelf nog het minst)...
Allee, nu gaan ze nog eens héél de verkeerswetgeving herschrijven, of liever, ze hebben het zo net gedaan. Binnenkort krijgen we een pak verkeersborden die verdwijnen, en een pak andere die in de plaats komen, plus een heleboel totaal nieuwe. We gaan op onze oude dag nog eens moeten gaan studeren om de baan op te kunnen. En in het huidige verkeer kun je het je niet permitteren om aan het bewuste bord te stoppen, je boekje uit te halen en te kijken wat ze nu weer willen zeggen...
De rijscholen laten nu al uitschijnen dat de lessen een stuk duurder zullen worden met al die nieuwe borden.
Allee, om het kort te zeggen, ik hoop dat Schouppe heel rap schuppens is....
Of hoe politici zelfs binnen hun verlof toch nog rampzalige dingen kunnen doen...

Het grote gemis is dan ook niet dat de politici op vakantie zijn...
Het grote gemis, dat is politiek verstand...
Maar het lijkt of verstand en politiek niet samen te brengen zijn...

djudedju

tot de volgende ?
(Oh ja, er is ook goed nieuws !!! Al die oude borden verwijderen, nieuwe maken en plaatsen... de werkloosheid zal weer spectaculair dalen !!! Nu doen we dat ook al niet slecht ! Door de vele wegenwerken in ons landje verliezen we zo veel tijd, dat we het alleen kunnen opvangen door meer vrachtwagens de baan op te zenden...en dus gaan de banen sneller stuk en zijn er meer files, waardoor er meer vertragingen zijn, waardoor we meer vrachtwagens....)
Enhanced by Zemanta

Geen opmerkingen: