dinsdag, juni 07, 2011

La Wallonie...

Jan van Eyck's artImage via WikipediaEnige tijd geleden heb ik je verteld dat ik in Wallonië op een Waalse rommelmarkt een Waals boek kocht over de Waalse Geschiedenis, in 't Frans. (Gelukkig niet in het Waals,want dat kan ik niet eens lezen, laat staan begrijpen.)
Ik ben nu zo wat halverwege het boek, en weet nu al dat de Walen net zo gek zijn als wij, Vlamingen. Ook zij doen hun best om de bevolking er van te overtuigen van hun eigen meerwaarde, of hoe idioten opgejut worden door een grotere idioot om toch maar regionaal nationale gevoelens aan te kweken.
Een leuk item vind ik wel dat de gebroeders Van Eyck plots hun grootheid hebben te danken aan het feit dat ze een Luikse scholing kregen. Ik heb geprobeerd het te controleren, maar al wat ik vind is dat ze waarschijnlijk een tijdlang in dienst zijn geweest bij de Luikse Prins Bisschop. Maar ik vind het leuk, ik herken dit patroon in vele vormen, bij vele volkeren... Wat niet van jou is, adopteer je maar, tot meerdere eer en glorie. Er is geen mens die met zekerheid weet waar de Van Eyck's geboren zijn, en dat van die Prins Bisschop is ook nog maar zeer de vraag. Het enige wat telt is dat de gebroeders Van Eyck grote kunstenaars waren, van waar ze ook afkomstig waren, en waar ze ook hun opleiding hebben gekregen...
Maar heel het boek druipt dus van een Waalse Fierheid, à la "De Vlaamse Leeuw" van Hendrik Conscience...
(Terwijl het bijna zeker is dat Jan Breydel de morgen voor de fameuze slag nog vlees leverde aan de Franse troepen...)
Ach, ik maak hen geen verwijt, ik neem het hen ook niet kwalijk, maar ik betreur dat ze op die manier, net zoals wij door al die heroïsche Vlaamse Heldenverhalen, opgejut worden tegen de andere helft van het land.
Het zijn dus niet alleen de politici die hun best doen om ons tegen elkaar op te zetten, de historici zingen het zelfde vooizeke...
Ik heb er niets op tegen dat ze fier zijn op hun volksaard, ik ben ook fier op het mijne, maar ik heb daar echt geen vijanden voor nodig ! Ik heb genoeg aan het feit dat wij duidelijk enkele zaken anders doen, benaderen, anders leven, andere prioriteiten hebben, een eigen taal spreken. En ik heb naast mijn liefde voor mijn eigen volk, ook een wijdopen hart voor al het moois bij de anderen, alle anderen.

Nee, heel die manier om de liefde voor je volk te misbruiken om je superieur te doen voelen, dat doet mij veel te veel denken aan übermenschen en Joseph Goebbels... Ik ken geen übermenschen, en ook geen üntermenschen... (ik hoop dat ik dat goed schrijf, ik en de Duitse taal...) Voor mij zijn alle mensen gelijkwaardig. Als er al verschil is, is dat veelal te danken aan het feit dat in sommige landen de mensen meer kans kregen opleidingen te volgen, dan in andere. Of een andere manier om eens tegen arme en rijke landen aan te kijken. Maar daar hebben de mensen van die landen geen schuld aan, en fundamenteel is er geen enkel verschil.

Ik haat dan ook dat opgeklopte nationalisme, dat niets anders is dan zelfverheerlijking en de facto kleinering van de anderen.

De wereld zou een stuk lieflijker zijn, mochten we de nationaliteiten vergeten. En geef toe, is er iets dat minder kunstmatig is dan landsgrenzen???? Als er dan al grenzen zouden moeten zijn, dan zou ik zeggen dat de oceanen een vorm van grens zijn, en dat zou je, nog maar enkele "landen" over hebben, De Amerika's (één stuk !), Europa met Afrika en Azië (één stuk), Oceanië, en Antarctica... en dan nog enkele eilanden, die zich wel heel miniem zouden gaan voelen tegenover die grote blokken.
Maar nee, wij hebben van Eurafrazië drie werelddelen moeten maken en ontelbare landen, ontelbare nationaliteiten die dan nog veelal niet samenvallen met de landsgrenzen en oorzaak zijn van aanslepende conflicten (zoals de Koerden, de Basken... en heel pak anderen)
De mens is idioot.
De mens wil zo nodig een machtsspelletje spelen.
De mens wil zo nodig zichzelf op een voetstuk plaatsen, en al de anderen onder zich.
De mens is ... maar mens.
We moeten nog heel veel leren vooraleer we zullen weten dat we allemaal maar mensjes zijn, wortelend in een wereld, een wereld die we zelf naar de knoppen aan het helpen zijn...
djudedju...

Hoe luidt de tekst weer van de Europese Hymne ????


tot de volgende????
Enhanced by Zemanta

Geen opmerkingen: