donderdag, juni 09, 2011

Hackers

Vlotte inbreker zoekt contactImage by FaceMePLS via FlickrGelezen: de iOS5 reeds binnen de 24 uur gekraakt.
En dit is slechts een voorbeeld.
De iOS5 is van Apple, maar je kunt dergelijke berichten lezen over zo wat alle OS (Operating System).

Eigenlijk is dat hetzelfde als iemand die een nieuw slot op zijn voordeur zet, en bij thuiskomst 's avonds zijn deur open vindt, met een laconiek briefje: deur gehackt binnen de 24 uur.
Want uiteindelijk is de OS het huis waarbinnen je heel het internet kunt bekijken en exploreren. En een of ander hacker vindt het je van het om te tonen dat het niet veilig is. Als we eerlijk zijn is er niets veilig. Als ze mijn slot van mijn voordeur niet open krijgen met een of ander hulpmiddeltje, dan kunnen ze het nog steeds openbreken met bruut geweld. En ik las dat het Amerikaans leger (en dus ook wellicht ondertussen alle anderen) een bom heeft die eerst penetreert, en dan pas echt volledig ontploft, om zeker te zijn dat zelfs de sterkste bunker niet meer veilig is.

Ik ben geen Apple-fan, het is volgens mij een duur systeem, en ik vind dat het internet moet open staan voor iedereen, ook voor de minder begoeden dezer wereld. (Oh wat klinkt dit heerlijk ouderwets en degelijk).
Maar daar gaat het niet over, het gaat hem over het feit, dat men inbreekt in andermans zaken. Ik heb al menige exposé gegeven over "eigendom", maar we leven nu eenmaal in een dergelijke wereld. Als we willen dat de maatschappij  blijft bestaan, blijft werken, dan moeten we de regels van deze maatschappij ook respecteren.
Eigendommen horen daar ook bij, en het doet er niet toe of het nu gaat over materiële of geestelijke eigendommen. (Ik vind het al erg dat je geestelijke eigendommen moet beschermen met patenten en daar nog eens voor moet betalen!).
Maar deze wereld lijkt wel steeds meer en meer de normen over boord te gooien. Er is geen eerbied meer voor de geestelijke eigendom, en hackers vinden het gewoon een prestatie te tonen dat zij het systeem van een ander kunnen "kraken". Idem dito met het verspreiden van virussen, spam en andere vormen van malware, die er op gericht zijn anderen schade te berokkenen, of gegevens te stelen, of adressen te verkopen aan malafide of andere handelaars...
Virussen maken en doelbewust verspreiden, dat is net hetzelfde als de banden van auto's willekeurig gaan lek steken met een mes of zoiets.
Michelin heeft nu, naar het schijnt, een band ontworpen die zichzelf herstelt, bedrijven verkopen je antivirus-programma's om je computer te beschermen.
Met andere woorden, de euvels komen zoveel voor, dat men zelfs een handeltje opzet om ze te "genezen". Bij het binnen krijgen van een virus denk je niet aan de dader van die euveldaad, maar kijk je hoe en met welk programma je je Peeceetje weer op orde krijgt. Met andere woorden, je vindt het normaal dat er zoiets kan gebeuren, het is deel van het systeem verworden.
Ik vind dit niet normaal !
Of men nu inbreekt in mijn huis, of in mijn peecee, of in mijn auto, dan is dat drie maal exact dezelfde vorm van misdaad. Het is inbreken. Schending van het eigendom van anderen.
Sommige virussen zijn zo erg, dat je heel je peecee opnieuw moet configureren, en dus al je gegevens kwijt bent, als je geen back up hebt gemaakt. Te vergelijken met een inbraak waarbij de dader ook nog eens brand sticht in je huis, en je alle souvenirs voor eeuwig kwijt bent, de fotootjes van je ouders zaliger, van je overleden kind... Tenzij je dubbels hebt bewaard in je bankkluis... Welk doorsnee mens maakt dubbels van zijn fotootjes ? Welk doorsnee computeraartje maakt telkens een back up ?

Bij inbraak in een huis is (tot heden toe...) de wereld verontwaardigd over deze feiten, bij een virus is dat al zo algemeen, dat het er bij hoort.
Nee, het hoort er niet bij !

Misschien zal deze blog wel aanleiding zijn voor een of andere held om nu specifiek een aanval te doen op mijn kwampjoetertje. Ik hoop van niet, er is ook weinig eer mee te halen, ik heb en ken al die gesofisticeerde dinges niet om me te beschermen... Ik hoop het ook niet echt nodig te hebben, ik hoop nog steeds dat de meeste mensen niet behoren tot de "inbrekers" of hackers...

Ik ben een van die onnozele mensen, die iedereen in eerste instantie aanzie als een eerlijk en goed mens, tot hij of zij het tegendeel heeft bewezen. Ik wil dat blijven volhouden, omdat ik wil blijven geloven in het goede, omdat ik anders moet geloven in de overheersing van het kwaad.

Er is al zoveel kwaad in en op deze wereld, zonder dat we bij voorbaat iedereen in dat vakje moeten gaan onderbrengen. Nee, ik hou van de mensen, ik hou van het goede, dus hou ik van de mens als zijnde een goed mens... Misschien ben ik naïef, misschien ... maar ik voel me er wel goed bij.
Het is immers veel leuker je omringd te weten van goede mensen, dan van mensen die je wantrouwt...

tot de volgende ?
Enhanced by Zemanta

1 opmerking:

Henk zei

Je kijk spreekt me aan Toon. Maar het is soms inderdaad heel vervelend wanneer mensen inbreuk maken. Dat kan ook nog op ander manieren dan door jou genoemd. Zoals de jongelui die inbreken in mijn nachtrust. Iedere nacht rijden er tussen 12 en 1 van die idioten op opgevoerde scooters zonder uitlaat door de wijk. Je bent subiet wakker. Ja, irritant. Maar gelukkig heb ik jou nog Toon!

Gr. voor jou en Anny