vrijdag, juni 03, 2011

Eigendom

Statue in Cherbourg-Octeville unveiled by Napo...Image via WikipediaEr is weer heibel tussen Vlaanderen en Wallonië, althans bij de politici, normale mensen maken veel minder ruzie...
Het gaat hem nu over uitlatingen van Vic Van Aelst, een advocaat die ook wel gekend is door mailtjes met anti - Waalse uitlatingen. Hij mag al het gelijk van de wereld hebben, maar de meeste mensen leven niet IN het verleden, maar in het heden. En als we blijven stil staan bij wat voorbij is, dan moeten we hier in ons mooie Vlaanderen kwaad zijn en blijven tegen bijna heel Europa, we zijn immers in de loop van onze geschiedenis zowat door alle landen bezet geweest geworden... Romeinen (Italië), Noormannen, (heel het Scandinavische gebied), Spanje, Oostenrijk, Frankrijk... en heel op het laatst een paar keer door Duitsland. Al die landen zijn nu in het verenigde Europa bloedbroeders, en het zou als heel ongepast worden bekeken, mocht je nu nog kwaad zijn op de Duitsers. Maar op de Walen mag het dus wel.
Nee, zorg dat wat verkeerd is of was stopt, en begin op een nieuwe schone lei, dan is het echt niet zo moeilijk.
En we praten hele dagen over solidariteit en hulp aan andere landen, maar als het gaat over gebieden in het eigen land, dan kan dat niet.
En eigenlijk willen de politici ons dat allemaal aanpraten, onder het mom van vaderlandsliefde, met dien verstande dat ze niet meer over België praten, maar over Vlaanderen (of desgevallend over Wallonië).
Ik heb je al verteld dat dat fameuze nationaal gevoel een heel recente uitvinding is! Het is pas met Napoleon dat men daarover is beginnen praten. Voorheen waren het graafschappen, hertogdommen en vrije steden... Die van Aalst die zijn zo kwaad omdat daar 't Ros Beyaert....

Het is ook dan pas dat al die hertogelijke, grafelijke en stedelijke vrijheden zijn afgeschaft, en dat men werkelijk over "landen" is gaan praten. Voor sommige dingen was dat een fameuze verbetering ! Eindelijk kwam er een matenstelsel voor heel het land! Vroeger had zowat iedere stad zijn eigen maten, en was een el in Gent heel wat anders dan een el in Brugge... Maar zelfs die duidelijke verbetringen kwamen er nog bij mondjesmaat in voege ! In het begin van 1900 reden de voertuigen in Gent nog links, en daarbuiten meestal rechts. Aan de stadspoort moest je dus gaan switchen van rijrichting !

Om u maar te zeggen, het is echt niet zo oud, dat Vlaamse gevoel...
En ik weet ook niet of het echt een goede zaak is...
Zolang het gaat over je taal, je manier van denken, je leefwijze, dan doe ik mee. Ik ben Vlaming, en hou van mijn taal, hou van de Vlaamse manier van leven... Maar als het gaat over een soort superioriteitsgevoel boven andere volkeren, dan ben ik geen Vlaming meer, want ik hou evenveel van de Walen, de Turken, de Duitsers, enz...en kan echt genieten van hun cultuur, en raap er dingen uit, die mij goed lijken en mij passen in mijn manier van denken en doen.
Met andere woorden, ik hou niet van het nationaal gevoel.

Ooit heb ik hier geschreven over een schrijvelaar, die sprak over de zondeval, je weet wel, Adam en Eva in het Aards Paradijs... Hij stelde dat het uiteindelijke kwaad in de wereld was gekomen, met de landbouw en met de vorming van steden. Op een bepaald ogenblik is er een mens geweest die zich niet beperkte tot het oogsten van wilde tarwe, maar die een stuk veld vrijmaakte van andere planten, en daar tarwe op zaaide voor eigen gebruik, en als wisselgeld om andere goederen mee te kopen... Daar ontstond voor het eerst "De Eigendom", op mijn veld kom je niet, je blijft er met je fikken af ! En meteen kwamen er afsluitingen, ruzies en machtsstrijd in de wereld.

Dat nationaal gevoel is daar heel dichte familie van, het is een soort collectief eigendomschap. Dit is ons land, en je blijft daar buiten, dat is van ons.

We leven nu in zo'n wereld, en ik heb ook een eigen huis, een voorschoot land er omheen, en ben blij dat dit het mijne is, en dat ik niet maandelijks moet voor gaan liggen betalen, en voel het als een groot onrecht dat ik op mijn eigen verworven iets ook nog eens belasting moet gaan liggen betalen... Want dat is van mij. Maar heel gezond is dat systeem eigenlijk niet. De Indianen waren veel wijzer, toen ze stelden dat ze de aarde niet konden bezitten. (maar ze vochten ook voor het domein van hun stam)...

Toch probeer ik die eigendom-reflex een beetje te beperken, in die zin dat probeer de wereld als een collectief iets te zien, iets dat uiteindelijk ter beschikking staat van alles en iedereen. Ik kan dat alleen binnen de wetgeving die hier heerst, maar binnen die wetgeving heb ik nog wat ruimte waarin ik mij vrij kan bewegen (steeds minder, maar toch...)
Daarom ben ik dus tegen dat nationalisme, omdat het een bron is van naijver, van ruzie, van oorlogen.
Daarom ben ik voor Europa, omdat het geheel al een stuk groter is, dat er al een heel pak grenzen zijn weggevallen, en van mij mogen ze die afbouw verder zetten...
Het is ook een veiliger systeem tegen oorlogen.
Wat in feite een bevestiging is van mijn redenering: eigendom is een van de hoofdredenen van ruzie, van oorlog, van bezitsdrang, van machtsgrepen...

en ik, ik hou van de vrede

tot de volgende ?
Enhanced by Zemanta

Geen opmerkingen: