woensdag, juni 08, 2011

De nieuwe regering...

Prins Willem 1Image by Judy ** via FlickrVolgens Reynders moet die er zijn voor half oktober, want dan moet de jaarlijkse regeringsverklaring gegeven worden door de eerste minister... 't Zal dan wel zeker ? Al gelooft er geen kat meer dat we nog ooit een regering krijgen op basis van de voorbije verkiezingen. De regering Leterme regeert nu van op een ligzetel, ze zijn onaantastbaar, kunnen niet meer vallen, want ze liggen (op de sofa)...
Niemand maakt zich nog echt druk, want steeds meer en meer zaken worden - door de noodzaak gedwongen (?????) - tot de bevoegdheid van de waarnemende, uittredende regering "waar"genomen. Hoeveel waars er in waarnemen zit is de vraag van 10 miljoen.
Je ziet niets meer in de pers, je hoort niets meer op de radio, je ziet en hoort niets meer op de TV... Wat Di Rupo aan het doen is, geen mens die het nog weet. Het interesseert ook geen mens meer. De politieke interesse van de Belg stond al op een laag pitje, nu vertoeft het in diepvriesomgeving.
Europa zit daar ook voor een stuk tussen ! Steeds meer zaken vallen onder de noemer Europa, en steeds meer moeten de nationale regering gewoon het Europese dictaat toepassen. Ze hebben in feit geen reden van bestaan meer. Of amper.
Van mij mogen ze meteen de landgrenzen volkomen uitgummen en als historisch curiosum nog gebruiken om er de studerende jeugd het leven mee zuur te maken.
Maar het kan nog niet, want de onderlinge en innerlijke verschillen zijn nog veels te groot ! Als man die binnenkort op pensioen gaat, kijk ik even over de grenzen (die al half uitgegumd zijn), en stel vast dat dit al een struikelblok is. Niet alleen de aanvangsleeftijd verschilt, maar ook de berekening en de manier van toekenning verschilt. En dat is zo met heel de sociale wetgeving; Vooreerst zou onvermijdelijk ons indexatiesysteem sneuvelen (gejuich op de liberale banken) en krijgen we hier homerische stakingen om onze verworvenheden te behouden (Op ! Vakbonden !!! Op ten strijd !)... Maar ach, wat betekenen die stakingen van dat kleine driehoekje, amper zichtbaar op de Europese kaart ?
Duitsland en Frankrijk die ons land vroeger als makkelijke doorgang hebben gebruikt, zouden blij zijn dat het maar daar is, laat ze daar maar vechten, dan hoeven wij het niet meer op die grond te doen. Engeland zou The Iron Lady zien grijzen van genoegen, en wij zouden hier doodbloeden in dit kleine verdomhoekje.
En net zoals lang geleden, toen Nederland hier de baas was, zou men wellicht pogen om de Europese wetten door te drukken in de lingua Franca, nu wellicht niet meer het Frans, maar het Engels... En vermits de jeugd nu toch al zo anglofiel is, en tegen het Frans ( de taal van de verfoeide Walen - ook al is dat niet echt waar...), zit de kans er dik in, dat het zachte Vlaams binnen enkele generaties verdwijnt. Kijk maar eens over de schreve, hoe vlug Frans Vlaanderen Frans geworden is door het onderwijs ééntalig Frans te maken, en alle wetgevingen en co in de officiële Franse taal te voeren, en er Franssprekende arbeidskrachten massaal in te voeren... De volksaard is er nog wel wat Vlaamser, maar ze zeggen het nu in het Frans. ( ze spreken er nu van Tchi... niet meer van Vlamsch)
En wellicht, binnen enkele generaties, weten ze niet eens meer wat Vlaams eigenlijk is...
Had er geen halve volksopstand geweest, hadden de Belgische wetten niet zo lomp geweest, dan was het hier ook al lang en breed Franssprekend, en was er geen Vlaamse ontvoogdingsstrijd... Maar ja, ze moesten zo nodig heel onderdrukkend gaan optreden en vernederend spreken en handelen... En nog steeds zitten we nu met een strijd die eigenlijk al lang beslecht moest zijn, niet bestaande, want het gaat allang niet meer over taalvrijheid, nee, nu gaat het over meer hebben dan de andere, of verwijten dat de ander meer heeft... een oeverloos gevecht... die dus ooit, wellicht binnenkort, in Europa alleen glimlachjes zal veroorzaken...
Ach, wat zitten we ons hier druk te maken...
straks gummen ze ons uit, met de landsgrenzen... Grenzen van wat eens, heel kunstmatig, door een onhandige kleuter wellicht ?, kronkelend en krinkelend over Europa werden gekribbeld, ingekleurd, en plots de kans gevend aan politici om MACHT te hebben.... Macht, het grootste onding, ooit uitgevonden.
Weet je, een van de grootste hinderpalen om tot een werkelijk verenigd Europa te komen, dat zijn de zelfde politici die het gevormd hebben... Ze hebben het niet gevormd om ooit de landen te vervangen, maar tot een bijkomend speelveld voor nog wat meer verdiensten, nog wat meer machtsfuncties. Het is echter uit hun handen ontgroeid, en nu zie je voor het eerst dat de landen tegen hun eigen creatie aan het twijfelen zijn... Niet dat het niet goed is, maar die bijkomende politieke postjes dreigen nu plots hun oorsprong te verloochenen, en alle macht aan zich te trekken... Zouden ze echt zo ver durven gaan hun roots te verloochenen en hun politieke basis naar de verdommenis te helpen ?
Ja !
Ja, want de macht zou veel groter zijn voor de Europeeërs...
en Macht...
dat is waar het hem over gaat.
Waarom zou je politieker worden, als er geen machtselement ware ???
Hoe was dat rijmpje ook weer ?
Omwille van het smeer, likt de kat de kandeleer... En macht, dat is het smeermiddel bij uitstek...

Tot de volgende ? (op de foto, Koning Willem I in de kou...)

Enhanced by Zemanta

Geen opmerkingen: