maandag, mei 30, 2011

Genetisch bewerkte patatjes...

AardappelveldImage by f_r_e via FlickrHeb je het ook gezien, hoe een bende een aardappelveldje bestormde ? Het zou een beeld kunnen zijn uit achtienhonderd en een sjiek, de grote hongersnood... Maar het was een "protest" tegen het genetisch behandelen van onze geliefde patatten...
Ik heb al meer dan eens gebabbeld over genetische manipulatie, maar nu heeft men er voor het eerst in ons landje een veldslag voor georganiseerd, een mini-veldslag, maar toch...
Ik moet eerlijk bekennen dat ik ook niet zo heel gerust ben in die genetische manipulatie, maar om er nu meteen voor te gaan vechten? Bovendien lijkt me, als ze nu daar over willen gaan oorlogen, een slecht model. Als ik het goed heb begrepen, dan ging het hier nog steeds over "zuivere" aardappels, dat wil zeggen dat men genetische voordelen van diverse rassen en wilde patatjes heeft gecombineerd, en enkele slechte dingen er heeft uitgehaald, maar allemaal dingen van aardappels...
Ik ben véél banger van genetische manipulatie, waarbij men eigenschappen van totaal andere planten of dieren, of zelfs mensen gaat incorporeren in een ander ding.
Als men, om meer beschikking te hebben over organen om in te planten, besluit om de varkens voortaan een mensenhart te geven, dan word ik pas bang ! Niet van dat hart, maar van het feit dat men een bijkomende brug maakt tussen dat varken en de mens, waardoor er misschien ziekten, die vroeger nooit tot bij de mens geraakten, misschien nu dat hart als opstapje zouden kunnen gebruiken om de mens op te zadelen met een hele resem nieuwe en gevaarlijke ziekten.
Ik ben ook bang van planten waar men eigenschappen van andere planten inplant, omdat men niet kan voorspellen welke gevolgen dat zal hebben op latere generaties.

Niet dat ik nu tegen de genetische manipulatie ben... Ik denk dat dit ook weer een stap is in de evolutie, ook al is het, of lijkt het geen natuurlijke stap, het is een stap verder, hoger op de ladder van de veredeling van de rassen. Vroeger kweekte men generatie na generatie om van een paard te komen tot een Brabants trekpaard, nu doet men dat in één stap. De moeilijkheid is dat men het systeem nog niet volledig beheerst en dus moet werken volgens trial and error, maar niettemin, we winnen er generaties werk mee.
Het gevaar zit volgens mij dus vooral in het feit dat men niet alleen gaat veredelen, maar nieuwe soorten gaat scheppen, men brengt genen van de ene plantensoort over in de andere. (En niets belet om nog verder te gaan experimenteren, en zaken van dierlijke wezens over te brengen in planten.)
Men gaat zelfs nog veel verder!
 Men is bezig met het maken van nieuw leven.
 Momenteel is dat nog niet echt nieuw leven, in de zin dat men een bacterie leeghaalt, en er dan zelfsamengestelde dna inzet, en dus niet vertrekt van het niets, maar toch... men maakt microben die voorheen niet bestonden.
Daar zijn ze nu "spelenderwijs" mee bezig, maar ze leren bij, en wellicht komt de dag dat ze doelbewust wezens gaan maken. Maar ondertussen????
Nee, ik heb geen schrik van de manipulatie, maar van het stadium waar men nog maar wat zit te prutsen. En dan ben ik voorstander van dingen zoals die patatjes te Wetteren... Daar gaat het nog duidelijk over een stap in een veredelingsproces, misschien nog niet helemaal op punt gezet, maar het zijn zuiver patatten.
Ik kan het ook hebben dat men probeert die dingen te ontrafelen, en probeert stappen te nemen, en ik hoop dat we er ooit in slagen om werkelijk belangrijke vooruitgang te boeken voor het leven van de mens, maar momenteel is dat veelal nog wat gepruts, en moet men zeer zeker heel, héél voorzichtig zijn, en alle mogelijke en onmogelijke maatregelen nemen opdat die dingen zich niet gaan vermengen met de natuurlijke planten, want wat daar zou kunnen uit voortkomen, daar heeft men wellicht nog minder oog op ...
Nee, ik zou dus geen aardappeloorlog gaan ontketenen, maar ik zou wel heel bezorgd zijn als ik zou zien dat die patatten naast een "gewoon" patattenveld staan, en dat men die aardappelen zou laten bloeien (en dus de mogelijkheid zou hebben dat er kruisingen ontstaan...

We zitten op een totaal nieuw iets in de geschiedenis van de mens. Er zijn al zaken die goed lijken, zoals bijvoorbeeld de "Gouden rijst", waarbij men in rijst vitamine A heeft ingekweekt.
Maar het kan ook zijn dat we de eerste stappen aan het zetten zijn op weg naar rampen...
We kunnen dus niet voorzichtig genoeg zijn...
Ik denk dat iedereen wel wat ongerust is over dit totaal nieuwe, maar zijn we dat niet bij iedere grote stap voorwaarts ?

de pijn is nog niet beter... Pijnstillers ten spijt.

tot de volgende ?
Enhanced by Zemanta

Geen opmerkingen: