vrijdag, april 01, 2011

moulage du crâne d' Homo neanderthalensis de L...Image via WikipediaVandaag vol argwaan mijn krant gelezen. Anders doe ik dat ook, want kranten zijn tegenwoordig ook niet meer je dat, maar vandaag is het 1 april, en dan moet je extra opletten. Zo las ik een artikel waarbij men een kat (Tonkinees) en een hond (Chihuahua) genetisch heeft gemixt en zo een nieuwe diersoort heeft gecrëeerd... een Tonkihuahua... Het ligt er vingerdik op, dat dit wel eens de 1 april mop kan zijn in dit snertkrantje.
Doet me te veel denken aan het koekeloerepoezewoefke. Alhoewel er wel meerdere gekke kruisingen bestaan, tussen een schaap en een geit (een scheit ? of een gaap?) een leeuw en een tijger (een Teeuw of een Lijger) en zo zijn er nog een resem meer.
Als vogelkweker zag ik heel veel kruisingen, en sommige daarvan zijn vruchtbaar, en brengen echt nieuwe genen in een ras. Neem zo maar eventjes de kruising van een kapoetsensijs met een kanarievogel: daar hebben we het rood in de kanarie aan te danken.
Ik las ook dat in de natuur er ook spontane kruisingen gebeuren, zoals tussen de gewone beer en de ijsbeer.
Volgens sommige biologen zouden sommige dieren op een dergelijke manier zijn ontstaan.
Men heeft ook al ontdekt dat bij een gedeelte van de mensen er duidelijk inbreng is van de Neanderthaler. Dus zelfs bij ons is er sprake van een spontane en vruchtbare hybridisatie. En dat roept weer een hele boel vraagtekens op...
Er is tegenwoordig nogal wat te doen over het oerdieet, waarbij men wil dat de mens weer teruggrijpt naar de voedselsoorten die hij als soort at, vooraleer de landbouw werd uitgevonden. Daar hoort amper vlees bij, en al helemaal geen gras (graan)-soorten... Maar wat blijkt nu, bij de Homo Neanderthaliënsis heeft men vastgesteld dat het echte vleeseters waren. Vermits wij nu een hybride zijn van de Neanderthaler, kan het dus best zijn dat onze lust naar biefstuk te danken is aan hun inbreng.

Ergens vind ik al die nieuwe "ontdekkingen" leuk. Toen ik kind was leerden we dat de Neanderthaler maar half mens was... eerder een soort wilde-beesten-menswezen. Heel stilletjes is de mening bijgesteld, door nieuwe vondsten. Nu is men tot de conclusie gekomen dat ze wellicht zichzelf schminkten, ze droegen sieraden, en ze hadden begrafenisrituelen, wat wijst op een godsdienstbeginsel... Ze hadden ook een grotere herseninhoud dan de huidige mens. Wist je trouwens dat de mensenhersenen aan het krimpen zijn? Vroeger hadden de mensen iets meer brein dan nu. Men vermoedt dan ook dat het niet het hersenvolume is dat het verstand uitmaakt, maar de verbindingen binnen die hersenen, die een beter gebruik toelaten.

Maar in ieder geval, men heeft ontdekt dat de neanderthaler geen wildebeestmens was, en dat er dus kruisingen waren tussen de mens en de neanderthaler. Dit is gebeurd na het verlaten van Afrika, want de Afrikanen hebben die inbreng van neanderthalers niet in hun genen.
(Zou dat een reden kunnen zijn om jezelf superieur te voelen boven de "zwartjes"?)

Er is meer van dergelijk verheffend nieuws te lezen... Men stelt dat minstens 12.000 jaar lang, na het ontstaan van de eerste echte mensachtigen, er nog voortdurend paringen waren tussen de echte aapachtigen en die eerste mensachtigen. Hoe weet men dat? en hoe komt men aan die 12.000 jaar ? Ik wil het allemaal wel aannemen, maar ik heb geleerd dat nieuwe kennis nog al dikwijls moet worden bijgesteld... Lees nog maar eens over de neanderthaler... (Vermits hij verf gebruikte, zou onze kunstzin ook wel eens van hen een duwtje hebben kunnen gekregen hebben???)

Ik verwonder mij al lang niet meer over al die "nieuwtjes". Wel stel ik met verbijstering vast dat men het DNA-profiel van de neanderthaler nog wist te recupereren uit die wel oeroude beentjes. En dat we überhaupt DNA kennen als basis van onze samenstelling. Als levend wezen. (Wist je dat er in de vorige eeuw een geleerde was die echt gepoogd heeft om mensen en chimpansees met elkaar te kruisen ? Wat het wetenschappelijke doel daarvan is ontgaat me, tenzij men de chimp wilde optillen uit het dierlijke ????)

Als ik zo eens terug lees, dan stel ik vast dat ik eigenlijk veel te veel lees. Ik zou wellicht veel geruster leven als ik een stuk minder wist. Waar is al die wetenschap eigenlijk goed voor ? Om raketten loepzuiver op doel te kunnen schieten???

Oh ja, er is een Nederlander gesneuveld in Libië... En ik die dacht dat zij niet meededen aan de actie...

Maar hoe dan ook, ook dat is het kind van een moeder, een vader en de broer van misschien een hele resem Nederlandertjes... Verdriet alom, maar niet met die Libiërs, want dat zijn van die lichtbruine Afrikanen, je weet wel, zonder inbreng van de Homo Nederthaliënsis....

tot de volgende ?
Enhanced by Zemanta

Geen opmerkingen: