woensdag, maart 16, 2011

Voor of tegen kernenergie ?

Nuclear reactor, Doel, BelgiumImage via WikipediaHeb je ook de vaststelling gedaan dat mensen plots bijna allemaal tegen kernenergie zijn, met dank aan de rampen in Japan?
Toch is het vraagstuk helemaal niet zo simpel, zeker niet voor ons piepkleine landje...
Men mag alles en nog wat gaan vertellen over natuurlijke energie, zonne- , wind- en waterenergie, dat zijn hoe dan ook niet echt de oplossing. De zon schijnt immers niet altijd, de wind blaast niet altijd met een gepaste constante snelheid waar men kan op rekenen, en veel mogelijkheden om waterenergie te maken hebben we hier niet. Zelfs niet de getijdenenergie, want hier is het verschil tussen hoog en laag tij echt niet genoeg om heel veel mee te bakken...
We zouden moet dermate veel systemen zetten, dat voldoende overschot creëren om de "stille" momenten zonder zon/wind te overbruggen, en dit vergt dan op zijn beurt hele dure systemen om energie op te slaan. (En die dingen zijn echt niet allemaal natuurvriendelijk !!! Je moet eens zien hoe zonnepanelen gemaakt worden, en welke grondstoffen daar allemaal in zitten, en idem dito voor windmolens.)

Nee, als we er rekening mee moeten houden, dat alle (letterlijk alle !) grondstoffen binnen 50 jaar uitgeput zijn (of niet meer lucratief te winnen), dan zitten we binnen enkele decennia met een probleem ook wat die vormen van energiewinning betreft.

Ik ken momenteel maar één oplossing...kernenergie, met alle moeilijkheden van dien...
Ik ben er helemaal geen voorstander van, maar ik vrees dat dit momenteel echt de enige optie is.
En ik ben me bewust van de gevaren, bewust van de problemen met de radioactieve afval en ga zo maar een tijdje door.

Misschien geloof je me niet wat betreft de dramatische toestand van de grondstoffen, maar alle studies wijzen ons er op dat binnen 50 jaar echt alles op is, ook die grondstoffen die we als gewone mens amper kennen bij naam, maar die wel bij massa's gebruikt worden in de moderne technologie. Harde schijven van je computer, elektrische auto's (batterijen incluis), je I-phone en mijn e-reader, zijn er allemaal niet meer zonder die exotische grondstoffen. Men is nu al bezig om die grondstoffen lucratief terug te winnen uit de afvalbergen. Want er zit nu al in verhouding meer van die stoffen dan in de gewone ertsen. Maar iedereen weet dat je nooit alles kunt recupereren, en dat op die manier ook de voorraad eindig wordt.

Als we de energie niet willen (of kunnen) laten vallen, dan zitten we binnen afzienbare tijd serieus in de knoei! En tot mijn grote spijt zie ik momenteel geen andere optie dan die verderfelijke atoomenergie.

De vraag is voor mij dan ook niet of we de kerncentrales gaan wegdoen of behouden, maar veeleer hoe kunnen we die dingen echt veilig maken, en hoe kunnen we op een echt veilige manier de kernafval kwijt raken.

Kijk, ik ben veeleer een "groene" jongen, dan wel anders, maar we zijn niet echt bewust groen bezig, als we een paardenbril opzetten, en de werkelijkheid niet willen onderkennen. En de Groene organisaties zijn echt niet goed bezig, als ze niet de juiste en volledige informatie geven aan hun leden en aan het volk.

Ik heb echt niets tegen de windmolens en de zonnepanelen, maar het is misdadig als men daar niet bij vertelt dat ook daar heel wat zeldzame grondstoffen in moeten zitten om echt goed te werken, dat die grondstoffen steeds zeldzamer aan het worden zijn, en dat we weldra die panelen en molens niet meer kunnen bouwen, tenzij we er een andere oplossing voor vinden. (Die is er wel, maar echt "natuurlijke" windmolens produceren veel en veel minder dan de gesofisticeerde !). Ik heb niets tegen elektrische auto's, maar we moeten weten hoe die accu's in elkaar zitten, en wat dit op zich betekent voor ons leefmilieu.

Maar ook nu gaat het veel meer over winstbejag dan wel over echte oplossingen ! (Je moet echt eens wat gaan lezen in websites zoals Lowtech Magazine (hoofdzakelijk Nederlandstalig )en dergelijke !)
Eigenlijk gaat het er nu om, of we bereid zijn onze manier van leven af te bouwen, of dat we kiezen voor die verderfelijke kernenergie. En als we niet bereid zijn onze manier van leven te laten vallen, dan rest ons momenteel eigenlijk geen andere keuze. Al die zonnepanelen en windmolens zijn maar een heel tijdelijk soelaas.

Velen denken zelfs dat we nog veel eerder zonder grondstoffen zullen zitten, gezien de enorme snelheid waarmee China moderniseert, en dan zien we al de dezelfde zaken gebeuren in Brazilië en India, zij het voorlopig op een iets trager tempo. Hoe sneller zij ook willen leven op de manier zoals wij hier leven, des te sneller put men de grondstoffen uit.

Ik vrees dat we nog kernrampen gaan kennen... Tjsernobyl en nu Japan, zijn wellicht maar de voorbodes, want je zult moeten vaststellen dat er steeds meer van die dingen gaan komen. Op zich zou dat niet zo erg hoeven te zijn, als men allen op alles zet om de veiligheid en de afvalverwerking veilig te maken, maar energie is in onze manier van leven niet in de eerste plaats energie, maar koopwaar ! En steeds weer zullen de energieleveranciers pogen de winsten zo hoog mogelijk op te voeren, aan een zo goedkoop mogelijke manier...ook al gaat dit ten koste van de veiligheid.

Eigenlijk is het probleem dus steeds weer krek hetzelfde ! Winst en macht.
Zolang de mens niet evolueert tot een altruïstisch wezen, zullen we het slachtoffer zijn en blijven van de winstjagers...Machtjagers...

tot de volgende ?
Enhanced by Zemanta

Geen opmerkingen: