zaterdag, maart 19, 2011

Sprookje

In de tijd toen er nog een verkozen regering was... Heel lang geleden dus...
Of dacht je dat het nu maandag zou lukken? Nee hoor, een grote krant vond het nodig juist nu een poll te houden om te kijken welke partij er het best voorstaat mocht er weer verkiezing zijn, daarmee de pap in de mond gevend om het politieke been stijf te houden... En bovendien lekte al een week geleden uit dat de standpunten nog nooit verder uit een lagen dan nu...
Ondertussen zetelt zijn majesteit Leterme prinsheerlijk op de stoel van Eerste Mini Ster van dit landje (of is het dat al niet meer ?).
En wat blijkt, zijn ster is weer aan het rijzen ! De eerste Mini-ster wordt stilaan weer een maxi-ster aan het politieke firmament. Met dank aan de onderhandelaars. Waar de partij van de rijzende ster nu zelfs de onderhandelingen mag leiden, maar uiteraard helemaal geen druk voelt, ze stijgen immers op uit het diepe dal... Houen zo !

Maak je dus maar niet druk, we hebben momenteel andere katten te geselen, we zijn immers een land in oorlog. In oorlog met het verre Libië. Dus best niet meer met trein of metro reizen, want de Libiërs hebben pakken ervaring in het terroristenwerk. Dus niet schrikken als straks het oorlogsgeweld zich een beetje verplaatst naar ons landje. Misschien - als we héél véél geluk hebben, leggen ze een bom onder de onderhandelende partijen en het parlement, kunnen we misschien eindelijk eens (her)beginnen met een schone lei... Of anders kunne we alsnog opteren voor de revolutie. Zelfs als we dreigen het onderspit te delven, komen de blauwhelmen hier alsnog de revolutie moreel ondersteunen met een pak wapens. Zouden ze dat doen met wapens uit onze eigen fabrieken? Of verkiezen ze voor de gelegenheid wapens van een andere origine?

Och, ik heb ook wel sympathie voor de revolutie ginder ver, maar helemaal zeker ben ik daar niet van. Ik stel me immers steeds meer de vraag of ik dat zelf denk, of dat anderen mij dat doen denken. Zijn wij niet ook nu weer slaafs de media aan het volgen? Het mag gek klinken, maar we weten veel meer en veel sneller wat er allemaal op onze aardkloot aan het gebeuren is, maar we zijn wellicht ook nog nooit zo gemanipuleerd door de media (en wie zit daar aan de touwtjes te trekken, in opdracht van wie ?), zodat we wellicht in werkelijkheid ook nog nooit zo weinig een eigen idee hebben gehad. En dan zitten ze schijnheilig heisa te maken over het feit dat er journalisten ontdekt zijn (???) met een partijpolitieke lidkaart op zak... Precies of journalistiek vrij zou zijn van partijpolitiek.
Toch is er een en ander veranderd op dat gebied... Vroeger wist je duidelijk van een krant welke kleur hij had, Het Volk was katholiek en travaillistisch, de Standaard katholiek en kapitalistisch, de Vooruit was socialistisch en Het laatste Nieuws profileerde zich duidelijk als liberaal... Nu zetten alle kranten een mombakkes van zogenoemde neutraliteit op, en schijnen allemaal met een soort eenheidssaus overgoten te zijn. Ze zijn allemaal bezig met zich zo aantrekkelijk mogelijk te maken met veel seks en veel bombarie, en als de tendens nu duidelijk antikerks is, dan huilen ze allemaal mee met het koor der wolven. Zelfs het Parochieblad lijkt mij niet meer in staat om er eens keihard voor te gaan, want je mag "de mens" niet voor de borst stuiten, dus allemaal eenheidsworst vreten.

Er mocht eens immers niet akkoord zijn met wat je zegt of schrijft...
Precies of het hebben van een eigen standpunt is zonde. Nee, verdomme !
Als onze politiek nu doodziek is, dan is precies die manier van leven van denken de oorzaak !
Als onze maatschappij nu ziek is, dan is daar de oorzaak.
Nemen wij de politiek als voorbeeld: Vroeger wist je precies waar de socialisten voor stonden, waar de liberalen voor stonden, waar de christelijke volkspartij voor stond, maar nu moet ja al heel goed zoeken om een onderscheid te vinden. Zelfs de politici weten het zelf niet meer, en hiphoppen van partij naar partij zonder aanpassingsmoeilijkheden. Kun jij je voorstellen dat veertig jaar terug een CVP-er plots veranderde in een een PVV-er ? Men heeft zelfs de partijnamen veranderd om een breder vlak te bereiken... Breder zitvlak te hebben, zegt duidelijker wat het is.
Vroeger werd de Vooruit slechts door CVP-ers gelezen in de studiedienst van de partij, om de tendensen van de anderen te bestuderen en te kennen. Nu lezen er legio CD&V-ers de Morgen, omdat het een "goede" krant is. Lees: een krant die niet meer echt socialistisch geörienteerd is, maar eenheidsworst biedt... zoals alle kranten.

Wat is er mis aan het hebben van een standpunt ?
Dat is helemaal niet gelijk aan het maken van ruzie, bijna in tegendeel, het maakt dat je veel beter weet wat je tegenstrever denkt, en hoe je tot een zinvol compromis kunt komen. Hoe kun je in hemelsnaam een compromis bereiken met een mossel ?
We hebben dan ook de laatste tijd geen echte compromis meer gekend, maar alleen de formule gevonden om de eenheidsworst steeds meer en meer naar niets te doen smaken.

Geloof je me niet ? Kijk maar eens rond je, hoeveel mensen ken je nog die zich heel duidelijk durven te profileren als gelovig, nu de eenheidsworst in het denken ook dat heuveltje zo nodig moest slechten ? Ik denk dat er heel wat mensen zijn, die diep in zichzelf nog steeds gelovig zijn, maar er echt niet meer voor durven uit komen, want het hoort tegenwoordig niet meer om zich te profileren.

Slaap maar rustig verder, en droom maar steeds meer en meer in grijstonen, tot het leven voor jou alleen nog maar een effen grijze wereld biedt.

tot de volgende ?

Geen opmerkingen: