dinsdag, maart 08, 2011

Pokeren

Jean-Luc Dehaene. Photo by Michel Vuijlsteke. ...Image via WikipediaHet valt mij op dat -zeker onze - politiek heel erg lijkt op een pokerspel.
De politici proberen elkaar te overbluffen, terwijl ze veelal zelf niets in handen hebben, en als er geen oplossing komt is het de schuld van de ander. Komt er wel een oplossing, dan hadden zij er een veel betere, maar konden hun hand niet uitspelen...
Met andere woorden: ze spelen...
En ze spelen voor grof geld: het onze.

Wij hebben nog steeds ergens het idee dat politici mensen zijn met verantwoordelijkheidsgevoel, maar steeds meer en meer verraden hun daden dat ze alles hebben, buiten verantwoordelijkheidsgevoel...

Neem nu het belastingstelsel... Bedrijven betalen amper, een simpele loontrekkende wordt verschrikkelijk zwaar belast. In de bedrijven, zeker in de hele grote, die minst van allemaal betalen, worden politici opgenomen in de raad van beheer. Vraag: Is dat een kwestie van zeker te zijn dat er geen wetten worden gemaakt ten nadele van die bedrijven? Want dan snijdt die politieker in zijn eigen vel... ????

There is something rotten in the Kingdom of Belgium... En geen klein beetje...
Maar de laatste tijd gaat er iets grondig mis ! De heren hebben, om het beeldrijk uit te drukken, zichzelf vast gereden in de zelf gecreëerde modder.
Mocht het zo duur niet zijn voor de werkende mens, dan zou het eigenlijk leuk zijn hen te aanschouwen hoe ze plat op hunne buik in de modder liggen te krevelen... Maar nu zitten wij steeds met het gevoel dat alleen maar een bijkomende kost is, op ons debet.

Als ik kijk in het boek der citaten, dan zijn er verschrikkelijk veel citaten over politiek, maar bijna geen ene die ook maar ergens min of meer lovend zou kunnen geïnterpreteerd worden...
Ik haal er enkele mooie aan:
"Een partij is de dwaasheid van velen, ten behoeve van het voordeel van weinigen" Alexander Pope
"Een politicus is iemand met wiens politiek ge het niet eens bent; als ge het wel met hem eens bent is het een staatsman" Lloyd Georges
"In de politiek gaat het altijd tussen twee kwaden" John Morley
"Een oprecht politicus is iemand die als hij eenmaal is omgekocht, ook omgekocht blijft" Simon Cameron
en als afsluiter een hele mooie en korte: "De politiek is de kunst der verwikkelingen" Talleyrand

Ik ben niet verder geraakt dan één bladzijde, anders kan ik hele bloggen vullen met uitspraken, de ene al mooier dan de andere, maar ik blijf erbij dat Plato de beste heeft: Een wijze man doet niet aan politiek, daardoor worden wij door dwazen geregeerd....

Geef toe, aan wat we de laatste maanden hier mogen aanschouwen: Plato heeft gelijk !

Maar laat ik me niet vermoeien met weer eens te zeveren over politiek... Daar worden we al genoeg mee om de oren gezwierd de laatste tijd, er komt geen einde aan...of liever, er komt geen begin aan !
Eén zaak lijkt duidelijk, er is nog nooit één regering geweest die zo gemakkelijk en vlot regeert als deze die er nu niet is... de waarnemende, de voorlopig voort doende (?) Die kan niet meer vallen, want ze ligt nu te regeren op haar rug.
Misschien kunnen we daar een les uit trekken voor de toekomst! We krijgen massa's mailtjes van slapende, geeuwende, zich uit rekkende, boeken lezende, kranten lezende, porno kijkende politici in het politieke halfrond, dat we misschien beter al zijn de zetels te vervangen door bedden. Voortaan zetelt een politieker niet meer, hij ligt. Het grote voordeel is dat een dergelijke regering niet meer kan vallen. (Voor alle zekerheid de bedden niet te hoog maken ?)

Op die manier maken we ook weer een normale voortzetting van de geschiedenis... We zijn weer aanbeland bij de vadsige regeerders... We hebben dat ooit al eens gekend !

Ik zag een cartoon van twee in verlof zijnde Belgen in Tunesië, die vol verbazing zeggen tegen een opstandeling: "Jullie hebben een regering, en jullie willen ze weg ????"

Heerlijk als we er toch nog kunnen mee lachen. Humor is ook een manier om je eigen lijden mee te verzachten. Geen wonder dat we lachen met onze politiek...

tot de volgende ?
Enhanced by Zemanta

1 opmerking:

Henk zei

Politici die op hun rug in de eigen modder liggen te regeren. Het roept bij mij beelden op van zwijnen.

Gr. voor jou en Anny