woensdag, maart 23, 2011

computer zonder muis ????

Mijn muis is dood.
Ik heb er nog nieuwe batterijtjes in gestopt, maar niets dat wil bewegen. Gelukkig heb ik nog een oud exemplaar liggen, anders was ik zowat vleugellam op mijn kwampjoeter. Hoe deden we dat vroeger, zonder die muis ? Met de pijltjes op ons klavier, maar je moet dat instellen en ik raak niet bij die knop zonder muis.
Op dat moment voel je dat jij eigenlijk in dienst staat van de machine in plaats van andersom.
Dat ik hier weer aan het werk ben, komt dus door de oude afgedankte muis uit mijn rommelkast met computeronderdelen. Mocht ik die muis zijn geweest, dan zei ik wellicht: "verrek!", maar die muis dus niet, die ging meteen weer vriendelijk aan het werk. Brave oude muis.
Maar de muis die is uitgevallen was draadloos, en nu zit ik hier weer met een muis met een eindeloos lange in de weg liggende staart. Bovendien moet je die oude soort muizen nu en dan wat reinigen, want het systeem heeft de neiging te blokkeren als er wat stofjes in draaien. Moderne muizen werken met een lichtje en niet meer met een balletje.
Dus gaat die oude, vriendelijke muis wellicht binnenkort wéér in de rommelkast, tot hij ooit nog eens de reddende engel, sorry, muis mag zijn.
Dat mijn computer zelf, nog veel ouder is dan die oude muis, dat doet me vrezen dat die ook op een dag de pijp aan Maarten zou geven, maar oud en oud is twee in dit geval... Er zitten al zoveel nieuwe en zwaardere onderdelen in, dat mijn computer bijna niet meer lijkt op wat ik ooit - lang geleden- als nieuw aankocht. Bijna alles is ondertussen vernieuwd, verzwaard, gemoderniseerd.  Alleen de kast is dus oud, en wellicht ook het moederbord. Al de rest is  -in sommige gevallen al meer dan eens- een keer vervangen door nieuwe onderdelen, of door onderdelen van nieuwere, moderne computers, die wel de geest hebben gegeven.
Een computer is eigenlijk al gepasseerd op het moment dat je er fier mee thuis komt... Bijna dagelijks lees je dat er weer snellere zijn, betere videokaarten bestaan, grotere harde schijven... en ga zo maar door... Ik ben me daar heel goed van bewust, en dat deed en doet me opteren voor het nu en dan wat bijstellen van mijn oude bakje. En dat doe ik dan nog maar alleen om het me blijvend mogelijk te maken met mijn computertje te werken en te spelen. Het is immers een feit dat de programma's steeds maar meer en meer capaciteiten vragen van een computer, zodat je genoopt wordt dingen aan te passen of hopeloos ten achter te lopen... (Zelfs bij Linux, die nochtans gekend staat om met veel minder benodigdheden toch voortreffelijk te werken, is dat begrip niet eindeloos rekbaar.)
Ik herinner me nog mijn hele eerste bakje thuis, eentje van Tandy, met van die geel-oranje lettertjes op het kleine schermpje. Ik geloof dat ik daar 30 mega ruimte had op de harde schijf... daar krijg je nu geen programma meer mee overeind. En toen was ik heel tevreden daar mee.
Ondertussen zagen we de mega's evolueren tot Giga's en nu zijn ze al bezig aan de Tera's...het kan niet op. Terwijl ik de indruk heb dat ik eigenlijk de laatste tijd steeds minder beroep doe op die harde schijf... Eens mijn basisprogramma's er op staan, komt er maar mondjesmaat iets bij. Bovendien kun je nu ook nog eens ruimte krijgen ver buiten je eigen PC, in The Clouds... waar het je niks kost en geen ruimte lijkt in te nemen, alvast niet op je eigen machine.
Er lijkt bijna een omgekeerde evolutie aan de gang, in plaats van steeds groter en zwaarder, zoekt men nu naar oplossingen om het goedkoper te maken en op een manier dat ook de arme landen gebruik kunnen maken van het internet. Daarom wellicht ook die mogelijkheid om in the clouds te gaan werken. Het is een evolutie die ik op prijs kan stellen, want internet moet volgens mij voor iedereen toegankelijk worden ! Net zoals iedereen recht moet hebben op onderwijs, moet ook iedereen de mogelijkheid hebben deze bijna eindeloze bron van wijsheid te benutten.

Weet je waar ik enorm prijs op stel ????
Er zijn nu een heel pak organisaties en instellingen, die heel bewust in de arme landen en in ons eigen (arme) verleden gaan zitten spitten, en de oplossingen van toen weer ten berde brengen... Immers, door het dreigende energietekort kunnen die oplossingen plots weer brandend actueel gaan worden !!! Ik las een hele studie over de molens, en de evolutie door de eeuwen heen, en... al een heel pak ideeën om het nog beter en nog efficiënter te doen werken... Misschien wordt immers graan malen wel weer lucratief met behulp van een mooie windmolen? of watermolen?

Bovendien lijkt het mij, in de huidige arme landen, een mogelijke oplossing, met de middelen die zij nu ter beschikking hebben.
Met veel aandacht kijk ik ook hoe je zelf sandalen kunt maken, die sterk en bruikbaar zijn, en waar je geen petrochemie voor nodig hebt.
Wie weet waar we voor staan...

Internet kan dus ook een oplossing aanreiken buiten het huidige moderne bestaan om. Heerlijk toch, dat dit er nog is, en dat we het zo weer kunnen oprapen en gebruiken. Denk niet dat dit zinloze oefeningen zijn, kijk maar eens naar de verbluffende resultaten die men momenteel haalt met de moderne zeilboten. Dat is een combinatie van oud en nieuw op een ideale manier. Toegegeven, een deel ervan is te danken aan het gebruik van moderne materialen, maar een groot deel komt door een betere toepassing van de technologie van toen, aangepast aan de moderne wetenschap.

Dat de mens nu staat waar hij staat, is te danken aan een voortdurend verder schrijden van de wetenschap. In de laatste decennia echter hebben wij een bijna totaal nieuwe vorm van wetenschap ontwikkeld, die bijna geen verbanden meer heeft met de oude kennis. Het is zelfs zo, dat de oude kennis dreigde verloren te gaan. Gelukkig bestaan er nog boeken van toen, en nu de computer die deze wetenschap weer terugbrengt. De oude wetenschap had veel meer en hechtere banden met de natuur dan nu. We kunnen dus de moderne dingen gaan gebruiken met inbreng van de oude kennis. Op die manier zou energie anders en beter kunnen gebruikt worden, en kunnen we weer eens het vernuft van de ouden benutten !

tot de volgende ?
Enhanced by Zemanta

Geen opmerkingen: