zaterdag, maart 12, 2011

Meltdown !

ReactorImage by janhoogeveen via FlickrHeb je ook met je mond open zitten kijken naar die verschrikkelijke beelden van de aardbeving en vooral van de tsunami in Japan ? Ik wel ! Ik weet wel, ik heb wellicht een veel te grote inleving (te danken aan het feit dat ik een echte boekenwurm ben), maar ik leef echt mee met die mensen in die beelden... En toch ziet het er naar uit dat dit nog niet het ergste was, ook niet wat er nog allemaal zal zijn aan opruiming- en herstelwerkzaamheden, zelfs niet het menselijke leed bij het verlies van familieleden en/of vrienden en bekenden... Het ziet er steeds meer naar uit dat er nog een grotere ramp op komst is...

Maar liefst 4 (vier) kerncentrales zijn ook getroffen door de aardbeving, en krijgen door een of andere breuk in het systeem geen koeling meer. In alle vier de centrales stijgt de temperatuur van de kern, en is de straling reeds duizend maal hoger dan normaal, binnen in de centrale ligt dit nog véél hoger !
Men heeft geprobeerd met stoom te koelen, maar dit bleef te lang uit, gewoon omdat er geen stoom was om los te laten in de atmosfeer...
Als de kernen verder verhitten, dan zullen ze gewoon de bodem in smelten. En uiteraard dan in de wijde omgeving radioactiviteit verspreiden... (Denk aan Tchernobyl !), maar het kan nog erger ! Als de in de grond zakkende hete kernen in aanraking komen met grondwater, dan dreigt een soort ontploffing van dat water (zoals een stoomketel zonder veiligheidsklep), en is de ramp niet te overzien.

Zo wat héél de wereld volgt nu met Argusblik de vier kerncentrales op.
Er is naast dit rampscenario ook gek nieuws.... Door de aardbeving zijn de prijzen van de aardolie gedaald.

????

Wie het kan verklaren op een zinnige manier krijgt wellicht de Nobelprijs Logica.

Door de beelden van de Tsunami heb ik ook eens wat nader gekeken naar de oceanen... En tot mijn verbijstering stelde ik heel bizarre dingen vast. De oceanen zijn géén badkuip ! Ik wil daar mee zeggen dat het water in de oceanen niet overal even hoog staat ! Het waterpeil ligt omheen Indië ongeveer 100 meter lager dan de gemiddelde oceaanspiegel. Daarentegen staat het aan Australië ongeveer 70 à 80 meter boven dit gemiddelde niveau, maar liefst een verschil van zo'n 170 meter !!! Ook de Noordzee heeft een peil dat zo'n 50 à 60 meter boven gemiddeld staat, en de ijsmassa van Groenland is ook een plaats waar het water heen wordt getrokken en staat het dus hoog.

En plots wordt dat kabbelende golfje tengevolge van de onderzeese aardbeving wel héél complex ! Niet alleen het feit dat dit plots door het samendrukken op de kust metershoog kan worden, maar hoe kan het blijven bestaan en zich voortplanten door al die "bergen" en "dalen" in het waterniveau ?
En hoe bepaald men dan het gemiddelde zeeniveau ? En hoe kan men vaststellen dat dit aan het stijgen is door de opwarming van de aarde ?
Ik ben weer eens veel te dom voor deze wereld.
Soms lijkt mij het leven veel simpeler zonder al die wetenschap.
En zonder die satellieten die haarfijn kunnen bepalen hoe hoog of laag dat water staat op punt X en op punt Y....

Oh ja, die hoogtes in het water van de oceanen worden natuurlijk ook nog eens (daar boven op !) veranderd en beïnvloedt door de aantrekkingskracht van de maan (getijdenwerking)... Dat scheelt dan ook weer een slok op een borrel.
Stel je voor, een heel bekwame ober, met een heel vast hand, kan een borrel inschenken, zodat de drank boven de rand van het glas uit blijft staan... in een bultje, tegen alle logica in (oppervlaktespanning, ik weet het wel...), maar stel je dat borrelglaasje maar eens voor met aan de ene kant een bultje cognac, en aan de andere zijde een holte... Zo zijn de oceanen. Te gek. Moet je eens een reliëfkaart er bij halen, en het water rond India zo'n honderd meter laten stijgen om op "normaal" zeeniveau te komen... Da's meer dan een Tsunami hé !
En toch stroomt dat water niet naar die "put".

Misschien zijn er wel heel geleerde theorieën en verklaringen over, maar ik ken ze niet, en mocht ik ze vinden, dan zou ik ze wellicht niet eens snappen. Ik heb het al zo moeilijk met die tektonische platen die de werelddelen laten ronddrijven en laten botsen met elkaar. Dat is zo groots, zo omvangrijk, dat mijn grijze massa wel heel kleurloos en veels te klein is om het te snappen. Ik geloof ze wel, maar het me voorstellen????

Maar die meltdown, dat hebben we dan weer zelf veroorzaakt, of liever, misschien niet echt veroorzaakt, maar we hebben er de mogelijkheid toe gemaakt... En wellicht zouden ook dergelijke rampen ooit onder het tektonische tapijt geveegd worden?

Ik voel me zo nietig...

tot de volgende ?


Enhanced by Zemanta

Geen opmerkingen: