vrijdag, maart 25, 2011

Links, rechts, één, twee...

Yves LetermeImage by agriflanders via FlickrEr is nu ook ruzie tussen CD&V en NVA... de vrijage is weer in een uit-fase.
Nu ja, het is het juiste moment om dat te doen, nu de CD&V de formateur levert, moet je toch een reden hebben om deftig te kunnen mislukken hé?
Want niemand gelloft nog dat de politici eerlijk aan het pogen zijn om een regering te vormen. Niemand ? Dat is overdreven, er zijn nog 13 % Vlamingen, nog 12 % Brousseleirs en nog ... 11% Walen die geloven in de politici.
12 % gemiddeld.
Iets minder dan 1 op 8 volwassen Belgen gelooft nog steeds in die oelewappers. Ik vind de juiste cijfers niet meteen, maar ik vermoed dat er ongeveer net zoveel staatsjobkes zijn... Toeval ? Nee wellicht, maar we mogen veronderstellen dat, als het net de functionarissen zijn die nog "vertrouwen" hebben, ze dat alleen zegden om hun boterham in zekerheid te houden.
Maar als je eerlijk bent, en je die cijfers ziet, dan moet je in feite vaststellen dat het hele systeem failliet is. Een ander woord is er niet voor. De bietekwieten hebben hun eigen systeem opgeblazen.
Als weldenkend mens rest ons niets anders dan eens volledig te herbeginnen, met een propere lei. Om de kans op een goede werking te vrijwaren, moeten we alle politici die ooit op een lijst hebben gestaan, of een functie vervulden in een of andere partij, de toegang verbieden tot het nieuwe systeem, teneinde er zeker van te zijn dat de klad er al niet meteen weer in zit gebakken. Dan moeten we bepalen dat wij opteren voor een driepartijensysteem. Drie, niet meer , niet minder. En als de op dat moment nog niet tot politici vervallen leden niet over taalgrenzen heen kunnen denken, dan vertrekken we meteen met een statenfederatie, die dan maar moeten instaan voor hun eigen besognes. Voor de eenheid van het land kan men opteren voor bepaalde zaken onder bevoegdheid te brengen van een overkoepelend ministercomité, bestaande uit de ministers van de betrokken zaken in de onderscheiden staten. Geen bijkomende overkoepelende regering, dat kost ons veel te veel.
Bovendien moet men stipuleren dat de verkozenen maximum drie keer mogen verkozen worden, (en dan ook niet meer mogen fungeren als "stemmentrekker"), om op die manier verzekerd te zijn van nieuwe inbreng van mensen en ideeën.
Bovendien moet het stemmen een recht zijn, en geen plicht. Als er minder dan 66 % van de mensen gaat stemmen, dan wijst dat er op dat er duidelijk een wantrouwen heerst van de bevolking ten opzichte van de politici, en moet de verkiezing worden overgedaan, met nieuwe lijsten, waarop maximum een derde van de kandidaten mag staan die er tevoren op stond.
Met andere woorden, het systeem moet, dank zij een beperking tot een drie-partijen-systeem doorzichtig worden en blijven, en men moet het creëren van beroepspolitici ten allen prijze vermijden. We weten nu al lang veel te goed wat dat met zich brengt.

De moeilijkheid om dit systeem in te voeren is wel het feit dat we, in het huidige systeem eigenlijk moeten vertrekken van het bestaande rot systeem, en die zullen zich zelf nooit buiten spel willen zetten. Dus moeten we op een of andere manier die mannen tijdelijk uitschakelen en de zaak hervormen zonder hen. (We hebben hen überhaupt niet meer nodig, ze hebben hun onbekwaamheden al genoeg geëtaleerd !)
Noem dit gerust een vreedzame revolutie.
En ga alvast op zoek naar eerlijke en goedbedoelende mensen, en zoek vooral bekwame mensen, zodat we economisten hebben om minister te worden van economie, juristen daar waar nodig, ingenieurs waar nodig, en ga zo het rijtje maar af.
Met andere woorden ik opteer eerder voor technici dan wel voor politici.
Misschien wordt regeren dan niet makkelijker, maar hopelijk hebben we dan bekwame mensen op de juiste plaatsen. Of vind je het normaal dat een minister achtereenvolgens sociale zaken, openbare werken en justitie onder zijn bevoegdheid kan hebben ? Ja, maar de regels worden toch opgesteld door het bekwame personeel dat hij dan aanstelt... Waarom benoemen wij dan die bekwame mensen niet meteen als minister? Wat doet die oelewapper daar dan in feite ?

Nee, het is geen wonder dat er geen één weldenkend mens nog vertrouwen heeft in die politieke oenen... Het is wel een wonder dat ons land nog bestaat en nog niet helemaal naar de verdoemenis is.

Mijn camelia's bloeien... Heerlijk !
en veel belangrijker dan een politieker.
Wat lig ik dan eigenlijk te wortelen over die zeveraars ? (inwoners van Zeveren ?)

OP DE FOTO:  LETERME EN HET KIESVEE...
tot de volgende ?
Enhanced by Zemanta

Geen opmerkingen: