maandag, maart 14, 2011

Hoofddoeken en andere uiterlijke tekens...

Swim with funImage by Koffiemetkoek via FlickrVoor de zoveelste keer is er weer eens heibel over een stukje stof, een hoofddoek...
Persoonlijk heb ik daar geen enkele moeite mee, van mij mag iedereen dragen wat hij wilt, zelfs in Openbare Diensten. Ik heb er geen probleem mee dat mensen een kruisje aan de hals hebben hangen, of hun haren in twee krollewietjes langs hun gezicht laten bengelen (Joden) of...een hoofddoek dragen. Ik heb er ook geen problemen mee dat ze niets van hun levensfilosofie veruiterlijken. Mij net om het even.
Ik doe het niet, omdat ik geloof eerder een kwestie van innerlijk dan wel van uiterlijk vind, maar ze doen maar. Ik heb er niet de minste last van.
Ik heb veel meer last van mensen die pogen me te "bekeren" à la façon de Getuigen van Jehova.
Ik bedoel maar, voor mij blijft geloof een innerlijk iets. En als er mensen zijn die zo nodig hun overtuiging willen veruiterlijken, dan mag dat van mij, maar dat zal op zich mij niet lokken in die of die richting. Bijna in tegendeel, ergens krijg ik dan altijd een beetje het gevoel dat dit een opgelegde regel kan zijn, en dat de levensfilosofie ingrijpt in het uiterlijke.
...en vooral, dat dit een opgelegde norm is. Een beknotting van de normale levenswijze. Maar als zij er voor zichzelf mee akkoord zijn, voor mij niet gelaten. Kijk, er is geen mens die je vreemd zal vinden als je in die broeiend hete landen iets op je hoofd zet, want dat werkt beschermend, maar als je het hier doet, en dan nog met een heel specifiek model, dan valt dit wel op, en hoort het niet bij de gebruiken van het land. Dus is het een veruiterlijking van een geloof, een veruiterlijking van het anders zijn.
Ergens is het dus wel degelijk te interpreteren als een veruiterlijking van een levenshouding, en duid je zelf aan dat je voor iets staat, en tegen iets anders. Ik kan dus wel begrijpen dat niet iedereen er neutraal tegenover gaat staan, want in feite is die veruiterlijking ook niet neutraal.
Maar of dit de juiste houding is ?
Kijk, ik ben Kristen, dus heb ik een bepaalde levensfilosofie, een bepaalde godsdienst. Maar ik ga dat niet gaan veruiterlijken, tenzij ik in een midden ben van gelijkdenkenden. Voor anderen loop ik niet rond als een soort reclameposter, nee, ik heb eerbied voor de overtuigingen van anderen, en laat hen gerust. Zij die wel als een reclameposter rondlopen, storen mij niet, maar laten mij zitten met de vraag waarom zij dat zo nodig vinden. En dan stel ik me de vraag of ze het doen uit een soort heilige overtuiging, of omdat het een opgelegde regel is. Is het een overtuiging, dan is hun houding in feite een beetje te vergelijken met de deur aan deur bekerende Getuigen van Jehova. Is het een opgelegde regel, dan vraag ik mij de zin af van die regel. Want dan gaat het wellicht niet echt om een geloofspunt, maar veeleer als een uiting van de macht van de betreffende "kerk". En bij de macht van Kerken, daar heb ik véél vragen bij !
Maar als je dat gedrag op de keper beschouwt, dan is ook de deur aan deur prediking van de getuigen van jehova een eerder kerkelijke plicht, veeleer dan een echte uiting van een diep geloof.

Rest dan een grote vraag: Als je geen uiterlijke tekenen meer moogt hebben, hoe kun je dan het voortbestaan van jou filosofie bewerkstelligen? Want geef nu toe, wij hebben onze overtuiging doorgegeven aan onze kinderen, leerden hen "Het" Geloof, en voedden hen op die manier op, en zij doen dit weer met hun kinderen.

Dus op een bepaalde manier dragen we allemaal "een hoofddoek"...
Misschien een kleintje, en alleen binnenskamers, maar toch dragen we onze filosofie, ons geloof uit.

Kun jij me dan eens uitleggen waarom die andere hoofddoek zo'n heisa veroorzaakt?
Waarom die houding er niet is tegenover Joden, Getuigen van Jehova, Hindoe, Sikh en noem maar op ?
Mag ik het je zeggen? Moet ik het je zeggen ?
Omdat we die godsdienst vereenzelvigen met de immigratie, en dus met ons ingegroeide racisme.
En dat doet pijn als een ingegroeide teennagel.

Hoeveel racistische "mopjes" krijg jij per week ?
En denk je echt dat die toevloed niets met je denkwijze doet ?
Met je overtuiging ?
Met je zo dierbare Geloof ?

Het is als met het inpluggen van publiciteit, als men vaak genoeg hoort dat je witter wast met Vélo, dan ga je dat wasmiddel op zijn minst eens proberen... Ook al zweer je dat reclame geen impact heeft op jou...

Laat de Joden Jood zijn, laat de Getuigen getuige zijn, laat de katholieken katholiek zijn, en waarom zou je dan ook de moslims niet moslim laten zijn ????

tot de volgende ? (op de foto: Of het echt zo leuk is zo te zwemmen ???)
Enhanced by Zemanta

Geen opmerkingen: