woensdag, maart 30, 2011

Cambodja en België...

Rice farming in CambodiaImage via WikipediaOf het nu een troost is, of een aanleiding om nog wat langer te wachten om eindelijk een regering te vormen, maar we hebben het record nog niet... In Cambodja zijn ze ooit 353 dagen bezig geweest om een regering te vormen... Wij zitten nog maar aan 290, dus nog méér dan twee maanden te prutsen en te foefelen voor de boeg ! En binst ze bezig zijn, is het echt de moeite niet om te stoppen op dag 354, je kunt dan net zo goed nog eventjes voort borduren en er een grandioos verjaardagsfeest bij doen... 't Is toch op kosten van de domme kiezers.
En geef toe, met de man die nu bezig is, is er niets bezig, dus kan het nog lang duren. We horen niets meer, we zien niets meer, kortom: het licht is uit.

Heb jij dat ook, dat soms stomme verkeerde idee over landen van ver weg ??? Enige tijd geleden schreef ik iets over Kazachstan of daar ergens in de buurt, en toen zocht ik een bijpassende foto... Ik kreeg een ultra moderne stad vol hoogbouw... En ik dia dacht dat daar nog op de wijdse steppen de herders met hun tenten aan het rondsjokken waren. Van Cambodja heb ik zo'n beeld vol oerwoud en wilde beesten, maar het eerste beeldje dat ik krijg is een mooie brede autoweg... Nadien zie ik wel rijstvelden met moddertrappende boeren in, maar toch, die baan had ik er niet eens verwacht. Gek dat we zo'n verkeerde beelden hebben !
En weet je, eigenlijk komt het telkens een beetje op hetzelfde neer: als het geen "Westers" land is, dan zal het wel een stuk minder zijn dan wij hebben... We hebben meer dan een gewoon superioriteitsgevoel ! We zijn dikkenekken tot en met.

We zijn het in de loop van vele honderden jaren ingestampt dat wij beter zijn, slimmer zijn, ontwikkelder zijn dan al die anderen. En ook al lopen onze straten tegenwoordig vol met andersgekleurde medemensen, toch zien we ze nog steeds een beetje "anders" (lees minder) dan wij zijn... Een deel van ons racisme zal ook wel daar uit voortvloeien.
Maar troost u, we staan niet alleen in die mening. Waar wij nu al die Turken, Marokkanen, Algerijnen en consorten wat minachtend bekijken, bekijken zij ons in hun land wat minachtend. En waar wij zwarte slaven hielden, hielden zij de christenhonden als slaven. En wellicht is het dus overal wel een beetje hetzelfde. Mijn volk eerst zal wel een internationale slogan zijn. Het Vlaams Belang is dus niet bijster origineel.

Maar ergens doet het me pijn dat ik ook op die manier denk. Ik ben geen racist, dacht ik, maar ik dacht wel dat die landen daar ver weg, helemaal niet op ons peil stonden, en nog ergens in de donkere middeleeuwen zaten te zitten... Dus ben ook ik ergens wat racist. En jij wellicht ook ?

Zelfs in ons eigen landje zien wij de Walen als een ander, minder nijver volk dan wij, superieure Vlamingen, en de Walen zien ons als stomme boeren die werken om te werken en vergeten te leven. Die Walen wonen hier amper een paar kilometer vandaan ! We zijn gek omdat we hele dagen geïndoctrineerd worden door al die lui die ons die fabeltjes vertellen en blijven herhalen, ook al is het maar om er een heel dubieuze verkiezingswinst uit te halen. Maar het is dus wel degelijk correct, als je het maar dikwijls genoeg herhaalt, dan blijft het hangen ! Dan geloven we het op den duur !
Als wij ons Belgiekske maar zo en zo zien als ons vaderland, en de Amerikanen daarentegen hun land zien als Het Vaderland bij uitstek, heeft onder meer te maken met het feit dat er geen een Belg is die zijn Volkslied kent, en de Amerikanen iedere schooldag beginnen met hun volkslied... Herhalen, herhalen, tot het ingebakken zit.

En kijk nu maar eens naar je mailtjes, luister eens naar de gesprekken op café, luister eens naar de man op straat... Hoe dikwijls op een week hoor je "mopjes", opmerkingen, verhalen over de immigranten???? Geen wonder dat het racisme eerder sterker lijkt te worden dan wel afzwakt. We krijgen het bijna dagelijks ingestampt, en dus, op de lange duur, gaan we het ook geloven en zelf verder vertellen...

(Ik dacht hier ook nog een opmerking te maken over de kracht van de rozenkrans, waar je hetzelfde gebed telkens en telkens weer herhaalt, maar wellicht zouden er mensen zijn die me dit kwalijk nemen, ook al denk ik dat hier ook de herhaling speelt...)

Och ja, vanavond brengen ze mijn nieuwe aquarium... de volgende dagen zal ik weten wat gedaan.... (Zand wassen, rotsstenen in het aquarium plaatsen, kienhout, achterwand plaatsen, beetje water in doen, zand in doen, weer wat water bij doen, planten aanplanten, water volledig bijvullen op temperatuur... filter installeren, de filter enten met biologisch "vol" water, en een dag minstens laten filteren vooraleer de vissen er in mogen... Heel wat werk...
Heel wat pijn voor de boeg...)

tot de volgende ?


Enhanced by Zemanta

Geen opmerkingen: