vrijdag, februari 04, 2011

ruimtetelescoop Keppler

The Hubble Space Telescope (HST) begins its se...Image via WikipediaDe ruimtetelescoop Keppler heeft al enkele duizenden planeten ontdekt, maar ( die soortgelijk zijn aan de aarde.
Ik vind dit heerlijk nieuws... Als we de boel hier helemaal verziekt hebben, kunnen we dit later nog eens vijf keer herhalen !
Maar het opent ook perspectieven op buitenaards leven...
Wellicht maak ik het niet meer mee, maar God, wat ben ik nieuwsgierig naar die wezens !
Hoe denken ze? Hoe nemen ze waar ? Hoe bewegen ze... Want ik geloof niet erg in de films à la Star Trek en Stargate... Ik kan me haast niet voorstellen dat het leven zich op twee totaal verschillende werelden, gelijkvormig zou gaan ontwikkelen. We zien hier op ons eigen aarde, dat diersoorten die door de natuur enkele duizenden jaren niet meer met elkaar in contact zijn geweest, zich helemaal anders hebben ontwikkeld. Je ziet zelfs niet eens meer dat het "familie" van elkaar geweest is.
Het zou dan absurd zijn te denken dat op een echt andere wereld, er ook "mensen" zouden ontstaan zijn. Misschien zijn ook wel verstandige (nu ja ????) ontstaan, maar ook dat verstand zal wel heel anders zijn.

Eerst en vooral zal er een heel stuk invloed zijn van hun middelen tot waarnemen. Misschien horen ze net de tonen die wij niet kunnen horen en zijn ze doof voor wat wij horen. Misschien zien zij wel ultraviolet en infrarood, en zien ze niet eens wat wij zien, of net zelfs dat er bij. Misschien zien ze zelfs röntgen of weet ik veel welke dingen er allemaal bestaan. Misschien voelen ze niets, maar ruiken ze heel anders. Misschien hebben zij geen handen, maar een heel ander iets waarmee zij voorwerpen kunnen bewerken, misschien wel telekinese?

Maar het hoeft echt niet allemaal zo verschrikkelijk verschillend te zijn van onze manieren om waar te nemen, enkele verschillen zijn al genoeg om de dingen op een heel andere manier te benaderen, en dus ook een heel andere manier van denken te ontwikkelen.

Meer zelfs, ik acht het heel goed mogelijk dat het allemaal genieën zijn, maar dat wij niet eens zien dat ze verstand hebben. gewoon om dat ze zo anders zijn.

Ik heb zelfs al dikwijls de bedenking gemaakt dat het best zo kan zijn dat een kip ook verstand heeft, maar zo anders dat wij het gewoon niet als verstand herkennen. (Dat zou pas verschrikkelijk zijn, mochten we op een dag toch zien dat alle dieren, ook de stomste, toch een verstand hebben !)

Want dat lijkt mij de grootste moeilijkheid, mochten wij ooit buitenaardsen ontmoeten... Doet mij denken aan een mopje die ik ooit zag, twee koeien die tegen elkaar zeggen " Die dingen uit die vliegende schotels zijn gek, ze namen de boer en slachtten hem, en lieten ons lopen. Ze vroegen zelfs of we betaling wilden voor ons slachtvee..." Misschien is dat overdreven, maar voor hetzelfde geld is het helemaal geen mop...

Hoe "wijs" zullen wij ons gedragen, mochten wij op een vreemde planeet landen???? Als een stier in een porseleinwinkel?

Vanmorgen ben ik met Anny naar Auchan geweest, inkopen doen in ons mooie buurland... Vooral aperitief zonder alcohol... in het land waar anderen naar toe gaan om alcohol te kopen.

tot de volgende ?
Enhanced by Zemanta

Geen opmerkingen: