maandag, februari 14, 2011

Morel en de Walen...

IMG_5560.jpgImage by xtranews.de via FlickrDe Waalse Media begrijpen niets van de Vlaamse ziel...of zo lijkt het toch. Toen Morel kanker kreeg, en daar hard tegen vocht, werd ze in Vlaanderen een symbool van de strijd tegen kanker, een symbool van moed en doorzettingsvermogen. Geen mens die Morel nog bekeek als politica van het Vlaams belang. (Waar ze trouwens ook nog eens mee in ruzie lag)... Nee, men keek en zag alleen nog een jonge dame die verwoed vocht tegen een verschrikkelijke ziekte.
De mensen die misschien vroeger helemaal geen bewondering hadden voor de politica, kregen nu bewondering voor dat kleine mensje in haar strijd tegen kanker.
Morel was niet langer een politieke figuur, maar gewoon een publiek bezit geworden. Natuurlijk was het dan zij haar politiek dat ze een bekend figuur was, en het was vanuit die bekendheid dat haar strijd publiek bezit werd, maar die politiek die telde niet meer mee, er restte alleen een vrouw en haar gevecht.
Vlaanderen betoonde dan ook geen eer aan de politica, maar aan die moedige strijdster.
Meer was er niet, wat ook sommige figuren er nog willen bij betrekken.

De Walen hebben twee fouten gemaakt in hun beoordeling van deze feiten.
1) Morel was voor hen geen bekende figuur. Ze was hoogstens een vage politica van die verderfelijke partij. Een partij die door allen in een cordon sanitaire was buitengesloten. Men kende daar Morel amper, en het feit dat ze kanker kreeg werd daar niet eens bekend, omdat zij daar niet bekend was, en er zijn zoveel mensen die kanker krijgen.
2) De massa aanwezigen op de uitvaart werden dan ook (logisch gezien het bovenstaande) alleen gezien als een massaal eerbetoon aan een politica ven het Belang... En bijna uiteraard reageerden dan de Walen verbijsterd op die sympathie voor een politica van de partij die uitgestoten is (cordon sanitaire). Uiteraard vreesden ze dat de Vlamingen plots allemaal dat cordon sanitaire opbliezen, en dat Vlaanderen nog veel fanatieker zou worden in zijn geheel.

Meer is er eigenlijk niet, en toen de Vlamingen gekrenkt waren over de Waalse reactie, hebben ze eindelijk eens gekeken wat er eigenlijk werkelijk aan de hand was...Een beetje laat zou je kunnen stellen, maar aan de andere kant logisch van uit hun standpunt gezien. Wellicht zouden wij eenzelfde reflex hebben mocht er een identiek scenario geweest zijn rond een FDF-ster met baarmoederhalskanker.
Maar in de huidige gespannen politieke situatie doet dit meer pijn dan normaal... Is het nog maar wat zand tussen de al zo stroef draaiende tandwielen van het politieke bestel van ons Absurdistan...

Weet je wat volgens mij veel absurder is ???
Mocht morel de strijd tegen de kanker onverhoopt gewonnen hebben, dan zou zij dank zij dat feit wellicht verschrikkelijk veel voorkeursstemmen hebben gekregen, stemmen voor Morel, niet voor het Vlaams Belang, maar ze zouden uiteindelijk toch in het Vlaams Belang terechtkomen...
Kiesvee, dat is het absurde van heel dit verhaal...
Kiesvee, die heel sterk reageert tegen partij X, maar die toch obligaat gaat stemmen voor meneer de doktoor die op die "infame" lijst staat.
Kiesvee, die kiest voor een zangeres of een toneelspeler, die politiek gezien nitwits zijn, maar ze kennen die figuren en ze zingt toch zo schoon.
Kiesvee die niet ziet dat ze op die manier nog maar een keer gerold worden.
Kiesvee die amper reageert als politieke coryfeeën van de ene partij naar de andere hippen, en hun stemmen meepakken op de vlucht.
Kiesvee die verdraagt dat hun kandidaat in werkelijkheid niets te piepen heeft, maar moet dansen op de melodie van de partijleiding.
Kiesvee...

Och, laat ik me maar niet meer kwaad maken, er is toch geen beteren aan, het lijkt wel of de mens wil gekloot worden.
Dan moet het maar.

en wie denkt er in Godsnaam aan de enkeling die het voze spel doorziet ?

tot de volgende ?
Enhanced by Zemanta

2 opmerkingen:

koenie zei

Toon

Een heel correct en heel genuanceerd beeld over de hele zaak 'Morel'...
Ik erger mij blauw aan de overdreven aandacht rond het overlijden in de gazetten.
Maar heb aan de andere kant ook wel medeleven met zo'n jonge vrouw en haar kinderen!
Jij omschrijft dat sterk en gaat er in verder.
Een column in de gazetten door Toon; 'nu!'

Nogmaals proficiat voor je dagelijks werk. Mijn pa is ook geïnteresseerd om die te lezen, maar hij is niet zo'n computerman...

een beetje zoet, een beetje zuur zei

Koen, wil je hebben dat de politici er eens echt met de neus ingewreven worden bij het "grote" publiek? Wedden dat jouw sympathie voor mijn teksten door hen kwalijk zou genomen worden?
Hou het maar "intiem" en "stillekes", ik schrijf niet voor de massa, want de massa krijgt ook regelmatig een sneer...
Maar bedankt voor je lieve woorden...