zondag, februari 27, 2011

Mijn zoon Bart, de wever

BK wielertoeristenImage by goya via Flickren ik lieg niet eens...
Mijn zoon Bart is, naast Designer ook nog eens wever, en de meeste van zijn tapijtontwerpen zijn ontstaan op zijn handweefgetouw. Maar geef toe, de titel van mijn blog is wel wat verwarrend hé?
Ik zag hem nog niet deze week, maar ik las ergens dat er nu een beurs is in Milaan, dus dikke kans dat hij daar zit achter een glas Chianti bij een lekker bord pasta. Ik hoor het wel als hij langs komt.
Dat doet er mij aan denken, dat hij vorig jaar vast zat in Milaan, door de aswolk van de héblijfvanmijnkuttel of zoiets in IJsland. Is dat dan al een jaar geleden? Het moet haast wel. Als het tenminste over dezelfde beurs gaat.
God, wat gaat dat allemaal rap. Het is precies de dag van gisteren. Maar gisteren was het hier de voorjaarskoers par excellence voor onze regio: De Omloop Het Volk (nu Nieuwsblad verworden). En vandaag is er alweer koers, en komen ze al weer wat in onze contreien rondjakkeren... Gelukkig zowat rond de middag, zo dat ze al weer verdwenen zijn als wij naar tanteke rijden. Want behalve om naar te kijken zijn die koersen verdomd ambetante dingen voor de bewoners van deze regio! Als je met de wagen ergens naar toe moet, heb je alle kans dat je drie vier keer moet stilstaan voor de koers die daar ergens uit een zijstraat komt gevlogen. Je moet echt eens de moeite doen om op de websites van de koers te gaan kijken, en te zien hoe ze hier in onze Vlaamse Ardennen over en weer rijden om toch maar alle hellingen aan te doen. En dat is nog niet het ergste !!!
Door die mooie beelden op TV voelt iedere wielertoerist zich geroepen om hier hetzelfde te komen doen. En dat menen ze letterlijk ! Zelfs in groepjes van twee man lukken ze er in heel de rijweg te blokkeren. Niet te doen ! Kom je hier in een van de mooie holle wegen met je wagen door de bocht getuft, en boem!, daar sta je blok op de rem, want voor je rijden er een paar wielerterroristen breeduit over de baan. Hun baan. Wat doe jij met je stinkauto eigenlijk in dat landschap dat geschapen is voor de fietsers ?
Ze schelden je dan nog uit ook, precies of jij bent het die heel de rijweg in beslag neemt !
Nee, het zijn mijn vrienden niet, die wieleraars.
Terwijl ik dit zit te schrijven, zie ik er hier weer hele kudden passeren.
Kijk, ik heb niets tegen de mens die wat aan sport, aan lichaamsbeweging wil doen, in tegendeel. Ik ging wandelen en joggen, en zelfs soms eens fietsen, maar ik heb het nooit bestaan om de andere weggebruikers nodeloos te hinderen. Er zijn hier baantjes waar je zelfs met een fiets niet anders kunt dan hinderen, maar als ik de auto hoorde den ging ik even op de graskant staan, om die mens door te laten. ik was immers bezig in mijn vrije tijd, en wie weet moest die ander daar zijn voor zijn werk, of ging naar zijn job, of kwam moe gepeigerd naar huis, of misschien zat er een hoogzwangere dame in op weg naar het moederhuis... Maar die groepen wielerterroristen, die hebben iets van de boer mee... Net zoals ik me soms niet van de indruk kan ontdoen dat er hier boeren rondrijden met de tractor, op hun dooie gemak, om te kijken hoeveel wagens ze achter zich kunnen houden, zo rijden er wielerterroristen die het enig vinden een resem wagens achter zich te houden. Wedden dat het dezelfden zijn die in de week dan verkeersaggresoren zijn zijn omdat het verkeer te traag gaat ???
Ach, -er rijdt weer een kudde voorbij- ach, ik mag me niet zo kwaad maken, het helpt toch niet. Zolang we politici hebben die hun volkse aard willen openbaren door met die meutes mee te rijden, gaat men er toch nooit iets aan doen. Of zie jij al een flik die de eerste minister op de bon zwiert ? Prins Laurent ja, dat gaat nog, maar een politieker ? No way ! Stel dat je hem nog eens van doen hebt om aan een job te geraken voor jezelf of een van je nazaten...
Er rijdt weer een kudde voorbij.
djudedju, er zijn weer heel wat nesten uitgebroken !
Maar weet je wat dit wil zeggen ? Al die wielerdinges op de weg ? Het regent niet ! Ik weet niet of het nog lang zo zal blijven, maar momenteel is het betrekkelijk mooi weer. Wielrijders en slakken vertonen een vast patroon in hun gedrag, de ene komt uit bij regen, de ander komt uit bij droog weer. Waarschijnlijk om elkaar niet te hinderen.
Heb je het al gezien, er staan weer her en der van die verkeersborden met "Overstekende padden". Wat moet je dan doen? Stoppen voor ieder amfibie die de straat oversteekt ? Ook al gebruiken ze het zebrapad niet? Nu ja, er zitten hier weinig zebrapadden in de omtrek. In mijn tuin zitten ook padden, maar ik heb er nog geen een gezien, het is nog veel te koud! De beestjes zijn niet zo gek om eieren te gaan leggen op het ijs. Bovendien, ieder jaar moet ik weer de padden uit mijn tuin helpen om uit te komen. Het zijn luxepadden, laten zich dienen. Dat komt, achteraan mijn tuin heb ik een put waarin ik composteer. Daar kruipen die beesten in om te overwinteren, lekker warm op de composthoop. En ieder voorjaar nemen wij de planken weg die daar overheen liggen, en halen de dikke padden er uit. Vorig jaar had ik voor het eerst (bij mijn weten) kleine kikkervisjes in de vijver, zullen wel paddenvisjes geweest zijn?...
Ach, nu geen wielerterroristen, maar motards... Die ook die heuvels en die bochten in onze wegen wonderlijk mooi vinden. Die breken ook uit met hele zwermen ineens. Precies bijen, maar veel luider.

Ik ga stoppen, wat door mijn raam kijken, naar die kleurige triestigaards die de weg versperren.

tot de volgende ? (ze zijn er al weer !!!!)
Enhanced by Zemanta

1 opmerking:

Henk zei

Hoi Toon. Je moet al die jakkeraars wijzen op het baanwielrennen. Zeg ze maar, ter uitdaging, dat als ze hard genoeg gaan, ze dan kunnen happen in de achterkant van hun eigen zadel. Zoals een poes zijn staart wil pakken zeg maar. Dan kunnen ze geen kwaad.

En mocht ik eens door je straat fietsen Toon, dan is het enkel en alleen om eens met jou te bomen over deze wereld.

Gr. voor jou en Anny,

Henk