maandag, februari 21, 2011

Broeiend Arabië

De enige oplossing: Revolutie!Image by Meneer De Braker (Akbar2) via FlickrIn heel wat landen in de Arabische zone, een groot stuk Midden Oosten, kookt momenteel over.
Overal opstanden, betogingen, doden...
Het volk reageert tegen de dictatuur horen en lezen we dan, maar dat is niet echt de gehele waarheid. Ik heb de indruk dat de mensen eerst en vooral reageren tegen de verarming en de dreigende (of misschien al reële) honger .
En de regering is de pineut. Voor een stuk wel terecht, maar als we heel eerlijk zijn, dan hebben we er ook schuld aan!
Op twee manieren, door het toerisme, en door onze manier van zaken doen.
Door het toerisme, omdat het voor mensen die arm zijn, en nog verarmen, misschien zelfs honger hebben,verschrikkelijk moet zijn om die rijke toeristen daar te zien flaneren en vreten ... Ook al weten ze heel goed dat ze er alles moeten aan doen om dat toerisme daar te houden als bron van inkomen, is het tezelfdertijd een reden om je te ergeren aan de wanstaltige verhouding van de verdeling der welvaart op deze wereld.
Ten tweede onze manier van zaken doen... En ik ga het hier niet hebben over de aardolie die in de meeste landen grotendeels in de zakken van de bewindvoerders gaat, maar over de rest, we kopen er fruit en andere voedingsmiddelen aan veel te goedkope prijzen. De boeren zijn verplicht te verkopen, want ze hebben het geld nodig om verder te kunnen leven en te kunnen boeren, en ze verkopen liever aan ons dan aan hun eigen volk, want die hebben minder geld en betalen nog minder.
Bovendien zien we dat heel veel zaken er nog op archaïsche manier gedaan worden, met als gevolg niet alleen een veel te kleine opbrengst, maar ook een stelselmatige uitbreiding van de woestijn.
De opstanden gaan in de eerste plaats daar over ! Honger ! Armoe !
Dat de regering dan de dader is, is logisch daar die mannen daar wanstaltig rijk zijn en de afstand tussen hen en hun volk enorm is.
Dat het een dictatuur is, dat speelt volgens mij veel minder.
Ik heb al gezegd dat "vrijheid" een gevoel is van "aanvaarden van de situatie", en de vorm van regeren doet daar eigenlijk niet veel aan. Wat er wel iets aan doet, is het feit dat de mensen zich kunnen spiegelen aan anderen, die in een blijkbaar comfortabelere situatie leven. Zolang je als mens maar je eigen situatie kent, en je voldoende eten en drinken hebt en voldoende welvaart om je goed te voelen, dan ben je content. Zie je echter mensen die het veel beter hebben, veel mogen mogen en kunnen, dan voel je jezelf als minderbedeeld. En dank zij het toerisme en Internet, kent iedereen steeds meer en meer onze Westerse manier van leven... en wil iedereen dat kopiëren.
Het is op een vergrote schaal wat we soms zien van mensen die jaloers zijn op de grote wagen van de buren. Ze willen dat ook hebben, en liefst nog een streepje groter. Dat is onvrede op kleine schaal. Maar als een gans volk hongert, arm is, dan is de enige rijke groep de groep die het gedaan heeft, en in die landen is dat de regering.

Het erge is dat een dergelijke revolutie heel weinig kans heeft om werkelijk te slagen! Och, ze kunnen best die regering weg krijgen, maar daarmee is de armoede, de honger niet opgelost, en wie ook de last van dit land op zijn schouders neemt, zal tegen een berg van moeilijkheden opkijken, en wellicht het slachtoffer worden van een nieuwe revolte. Stel daarbij dat iedere revolutie ook schade aanbrengt aan gewassen (al was het maar door tijdelijke verwaarlozing) schade aan de infrastructuur, en dus nieuwe en bijkomende kosten veroorzaakt voor het al zo arme land.

Bovendien wekt een geslaagde revolutie ook nog eens hoge verwachtingen, en ieder weldenkend mens weet dat die niet ingevuld kunnen worden.

Met andere woorden, de zaak is daar nog lang niet opgelost...Ook al zou het er wat democratischer worden, dat is niet de echte oorzaak.

Eén van de gevolgen is nu al zichtbaar: een nog grotere toevloed van vluchtelingen.
En hoeveel compassie we ook mogen hebben, trop is teveel... Want het moet voor een land draaglijk blijven om die mensen te kunnen opvangen. Je moet ze kunnen werk geven, woonst geven en hun kinderen laten school lopen... Dat zijn drie heel moeilijke en zware taken !
Werk geven... veelal zijn die mensen ten opzichte van onze technologie laaggeschoold, en zelfs onze eigen laaggeschoolden vinden moeilijk werk.
Woonst geven... Ook al niet zo makkelijk, want de meesten hebben geen geld, en moeten dus op zijn minst tijdelijk ten laste genomen worden, en de huur moet betaald worden door OCMW of een andere instantie, uiteindelijk van ons geld via belastingen.
School laten lopen... Die kinderen spreken de taal niet, dus moet je ze eerst de taal leren en dus werken met een speciaal systeem om de brug te maken naar het gewone onderwijs. Bovendien hokken die mensen veelal samen in bepaalde wijken van een stad (wij zouden dat ook doen, je moet maar eens kijken hoe blij je bent als je op verlof in Spanje (of zo) plots Vlaams hoort spreken.) Maar daardoor krijg je dan klassen waarin die kinderen een grote groep vormen, die wegen op het totaal. In een juiste en wenselijke verhouding trekt de klas die kinderen mee tot hun niveau, maar als er te veel van die kinderen zitten, trekken zij het niveau naar beneden. Dat is geen verwijt, dat is een vaststelling. En het is niet dat die kinderen minder slim zouden zijn, het is gewoon dat zij van uit een vreemde taal moeten vertrekken, en thuis ook geen steun en hulp vinden bij de huistaken.
Nee, het is een enorm probleem.
En als we eerlijk zijn, dan moeten we vaststellen dat de basis van de moeilijkheden te danken is aan het feit dat die landen eigenlijk kolonies waren, en vanuit die kunstmatige situatie in een kunstmatig land zijn terecht gekomen met een veel te weinig opgeleid korps om het land in vrijheid te verheffen tot een welvaart. Het ergst zien we dat in Soedan... Je moet maar eens op Wikipedia kijken om in het kort de oorzaken van de moeilijkheden te lezen.
Nee, wij hebben er schuld aan. Misschien wij zelf niet, maar alvast onze voorouders.
Maar dat is al eeuwen zo...
En ooit was de situatie zelfs wat in omgekeerde richting ! Ooit was daar een grotere beschaving dan bij ons, en werden de Christenen er ingevoerd om slaaf te zijn. Spanje was ooit een kolonie van de Arabieren.En wie weet, als het Avondland verarmt, dat zij dan weer de rijksten en de besten zijn.

Geschiedenis herhaalt zich zelf...

Omdat wij mensen niet bij leren.
djudedju

tot de volgende ?
Enhanced by Zemanta

Geen opmerkingen: