woensdag, januari 12, 2011

Waarom wij zo'n wielrenner-fanaten zijn....?

Oudenaarde,_Belgium_;_ detail from Ferraris_MapImage via WikipediaIn heel de wijde wereld zitten TV-kijkers verstomd te kijken naar de massa's toeschouwers en supporters langs Vlaanderens wegen bij wielerkoersen...
Dat is gewoon omdat al die buitenlanders geen jota benul hebben van de Belgische manier om politiek te beoefenen!
Mocht je eens een diepgaand onderzoek willen instellen naar al die toeschouwers, dan zou je vaststellen dat de overgrote meerderheid van die kijkers bestaat uit inwoners van kleinere deelgemeenten, terwijl de "stedelingen" gewoonlijk een betaald zitje nemen aan "den arrivee".
Dat al dat volk zich zo posteert langs Vlaanderens wegen, heeft niets of heel weinig te zien met de koers op zich. Dat kun je merken aan het feit dat deze "supporters" in veel gevallen al uren vooraf zich gaan posteren op een goede plaats om de weg goed te zien. En dat is de kern !
Zij gaan er niet omwille van het koersgebeuren, zelfs niet omwille van de sTommeke Boonens of andere vedetten, nee, ze staan er hoofdzakelijk om de weg, het parcours te bekijken!

U, die niet vertrouwd bent met de Belgische en Vlaamse politiek zit nu waarschijnlijk met grote vraagtekens in de ogen naar deze blog te turen, maar het antwoord is heel simpel.

Ik geef je op een briefje, dat er dit jaar nog meer toeschouwers zullen staan langs Vlaanderens wegen, want er is ons een strenge winter gepasseerd...

Kijk, ik ga mezelf als voorbeeld nemen, dat praat (of schrijft) makkelijker. Ik woon in Mater, een deelgemeente van de "stad" Oudenaarde. In de "stad" heeft men in feite alleen maar oog voor de kern van de fusiegemeente Oudenaarde, dus voor Oudenaarde, Eine, en een beetje in het kielzog de dicht aansluitende parochies Bevere en Leupegem. De rest van de gemeenten zijn letterlijk "une quantité négligeable" voor de stedelijke politiekers. Mater bijvoorbeeld is zeer uitgestrekt, maar heeft weinig inwoners.
Dus gaat de stad er van uit, dat het onderhoud van de wegen hier geen noemenswaardige hoeveelheid stemmen kan kosten noch opleveren... dus laten ze de boel verkommeren...tenzij...

Tenzij die weg plots zichtbaar wordt voor heel de wereld, dat die weg op het parcours ligt van een wielerkoers... Want dan moet die weg vlugvlug opgeknapt worden, worden alle putjes gevuld, worden die ambetante bulten om het verkeer af te remmen weer binnen gepakt, en kan de inwoner weer op een normale manier met de fiets of de wagen het verkeer beoefenen.

Op wegen waar geen koers komt, daar kunnen de inwoners van de buitengemeenten rustig blijven slalommen tussen de ellendig diepe kuilen op de weg, kunnen de voetgangers telkens er een auto passeert een gratis stortbad van modderig water over zich heen krijgen... Geen politieker die er van wakker ligt.

Daarom, Geachte Dames en Heren inrichters van Wielrennerijen, mag ik u bidden, smeken, om zoveel mogelijk koersen te willen leggen in ons mooie Mater? Zo hebben wij althans een mogelijkheid om het wegdek van onze wegen te laten herstellen, ook al is het telkens maar wat oppervlakkig, voor een jaartje maximum, want het dient immers alleen maar voor de koers. Niet voor die boeren die er wonen.

Wij, Maternaren, kunnen u bieden: enkele grandioze kasseistroken die geklasseerd zijn, talrijke mooie wegen op een heuvelend parcours, mooie holle wegen die prachtige beelden opleveren, steile klimmen en scherpe bochten in de afdalingen... Kortom, de natte droom van iedere inrichter van serieuze koersen. Bovendien hebben wij langs de wegkanten meestal brede graskanten, waar honderden, wat zeg ik, duizenden toeschouwers kunnen plaatsnemen op de heuvelruggen, om de meute renners aan te moedigen, en aldus kleurige beelden biedend aan de rest van de TV-kijkende wereld.

Van ons hoef je zelfs de aankomst van de Ronde Van Vlaanderen niet naar Oudenaarde te brengen, als je hier, in die verloren deelgemeenten, maar voldoende rond toert, zo dat onze wegen ook eens weer bruikbaar worden.

Dan zul je mij, en hele meutes anderen weer zien juichen bij de passage van sTommeke en andere coryfeeën ! Beloofd op ons communiezieltje ! (Dat is ook een voordeel van de kleine gezellige buitengemeenten, hier hebben ze nog communiezieltjes... en putten in de wegen)

Mag ik suggereren, dat je zeker mijn straat, en vooral het verlengde, de Hoek, in uw parcours opneemt, want daar zijn meer putten dan er nog stukken asfalt zijn. En vergeet ook de Holleweg niet, dat is zelfs een Nationale Route, ene met een rugnummer, daar liggen de kasseien afwisselend in een diepe kuil en afwisselend op een hoge bult. En wel te verstaan, één kassei in de put, gevolgd door de kassei op de bult, en dat kilometers aan een stuk herhaald. Met de wagen kun je er alvast niet meer op een ordentelijke manier overheen dokkeren.

U ziet, we hebben u, Dames en Heren Wielrenners van doen... Smekend zitten wij hier neder, op onze knietjes: Geef ons meer koersen !

djudedju

tot de volgende ?
Enhanced by Zemanta

Geen opmerkingen: