zaterdag, januari 01, 2011

Nieuwejaarke zoete

De griep heeft me te pakken / the flu got meImage by flash.pro via FlickrVanmorgen, al heel vroeg, een telefoontje... Veerle kan niet komen eten vanmiddag, ze zit met de buikgriep. Diarree en overgeven, zoveel je wilt.
We hebben ze wat medicamenten gegeven (wij hebben altijd voorraad) en ook wat Oscillococcinum, in de hoop dat het vlug zou gedaan zijn, en met het bevel dat de rest van het gezin alvast maar een keer of twee Oscillococcinum moest gaan nemen, als voorbehoedsmiddel...
't Begint al goed hé !
Vanmiddag gaan we dan maar wat eten met de kleinkinderen en Frederik... Veerle mag uitzieken...
djudedju !

Och, erg is dat niet, zo'n griepje, normaal is dat in een paar dagen vergeten en weg. Je kunt er echt niet zo heel veel tegen doen, als je het niet voelt afkomen, dan is het eigenlijk al wat te laat om veel te doen buiten uitzieken. Je moet om goed te zijn, zodra je je ook maar enigszins mottig, grieperig, voddig voelt, beginnen te reageren. Op die manier houden wij hier al jaren de griep buiten. (Hopelijk lukken we daar altijd in !).

Maar voor de rest is hier alles goed, en we hopen voor jullie allemaal hetzelfde ! (Niet letten op mijn rug, daar zitten nog steeds de naweeën in van de begrafenis...(Anny zegt dat ik maar wat meer pijnstillers moet pakken en ontstekingsremmers...maar ik doe dat zo node)
Dus, van harte: Een Gelukkig en Voorspoedig, Gezond Nieuwjaar in Welzijn en Welvaren voor U en al de uwen !

We gaan deze voormiddag nog maar eens naar Lierde rijden... de beesten moeten ook op nieuwjaar gevoederd worden, de eieren geraapt en alle post uit de brievenbus gehaald (post zal er niet zijn, maar we vinden heel wat briefjes en kaartjes in de bus die er door buren en bekenden zo zijn ingestopt.)

Als ik het goed heb, komen ze morgen weer naar huis... Is onze taak weer gedaan. Eigenlijk ging Veerle vandaag eens gaan, maar ja, ze ligt in haar bedstee...

Een Nieuw Jaar... gek idee dat je dit laat beginnen op 1 januari... Dat is ook nog niet zo heel erg lang zo, vroeger in de Romeinse tijd begon het jaar op 1 maart. En in heel wat andere maatschappijen heb je heel andere "jaren en nieuwjaren". Het enige voordeel is dat ons jaar ongeveer correct is ten opzichte van het zonnejaar en de seizoenen. Onze lente begint altijd op ongeveer dezelfde dag, en onze seizoenen zijn correct ingedeeld over het jaar, zodat landbouwers en tuinders er staat kunnen op maken. Maar voor de rest is het dus louter toeval dat wij het jaar aanvatten op 1 januari (hebben wij te danken aan de Kerk...).

Niet alle kalenders volgen strikt het zonnejaar, en daar verschuiven de seizoenen dus ieder jaar weer. Ik zit me af te vragen hoe je daar dan je verjaardag viert ? Bij kortere jaren ben je dus veel ouder dan je hier zou zijn geweest, en bij langere jaren net jonger. Maar ja, ook dat verjaren is zo'n gek ding... Eigenlijk ook al een "moderne" uitvinding. Toen ik klein was, was daar maar heel weinig aandacht voor, men had meer aandacht voor je feestdag, de naamdag van de Heilige naar wie je genoemd was. Maar ook daar was geen feest voor, hoogstens een welgemeend "proficiat met je feestdag" en daarmee was de kous af.

Nu echter is een verjaardag een gelegenheid om een cadeautje te geven (te krijgen)... Als de commercie maar draait.

Ook nieuwjaar is zoiets verworden... Net als alle andere feestdagen, je moet op die dagen iets meer eten, iets meer drinken iets vieren en liefst van al: veel geld uit geven... Tot meerdere eer en glorie van de economie.
De economie wie is dat eigenlijk ?
Ja... niet wat, maar wie!

tot de volgende ? (Ik moet de geiten gaan voederen)
Enhanced by Zemanta

Geen opmerkingen: