zaterdag, januari 08, 2011

Het kruis van de Kerk

The Church of Our Lady in Bruges, Belgium. See...Image via WikipediaIk heb lang getwijfeld of ik nog eens zou reageren op al het tumult over en op de Kerk.
Het is moeilijk om de zaken objectief te benaderen, wellicht zelfs onmogelijk. Ik ben niet erg voor de Kerk als instelling, omdat heel het verleden en zelfs nu nog dat orgaan riekt naar Macht omwille van de macht. Eigenlijk in tegenstelling met het evangelie dat door diezelfde Kerk wordt gepredikt.
Maar ik ben wel gelovig.
ik zal beginnen met een stukje geschiedenis van de de Kerk, niet de grote feiten, eerder de kleine dingetjes. Weet u dat nog een heel stuk in de Belgische geschiedenis, dus na 1830, de kerk heel duidelijk een standenmaatschappij huldigde? Om een klein voorbeeldje te geven, bij de begrafenis van een arme sloeber kwam het lijk niet verder dan het portaal, gegoede burgers haalden het midden van de kerk, en de adel en de hele rijken en de priesters haalden het koor... Het was heus niet iets Indisch, het kastenstelsel, het had een ander gezicht, maar het was er duidelijk.
De socialisering, het zich open stellen voor de kleine man naast de rijke, was een kwestie van een heel lange tijd... Er was een encycliek (de Rerum Novarum) nodig om de boel langzaam los te weken, en de eerlijkheid gebiedt ons te stellen dat die encycliek er slechts kwam na het groeiend succes van het socialisme.
Ik vertel dit, om duidelijk te maken dat de Kerk zichzelf een plaats had toegemeten naast adel, rijke burgerij en het gezag van het land. Zij hoorden bij "de elite".
Zelfs na de socialisering bleven heel wat hoge kerklui (sorry voor deze wat kleinerende term) veel meer geneigd zich aan te sluiten bij de rijken en de machthebbers, dan wel bij de kleine man.
Dat was ook één van de redenen dat onder meer hier in ons Belgenland, het socialisme zich fel afzette tegen het katholicisme. Er zijn ook talrijke pogingen bekend van de kerk om de politieke macht te vergroten (ook in onze tijd!) ik herinner me nog heel goed dat in het bisdom Brugge er gepredikt werd tegen de Volksunie... ( Ten tijde van Mgr Desmedt)
Dat alles brengt met zich mee dat de Kerk hier zeker, voor heel wat mensen "De Vijand" bij uitstek is.
En iedere kans om de vijand onderuit te halen is dan ook geoorloofd.

En ik kan me niet van de indruk ontdoen dat de pedofilie die momenteel bekend wordt, niet ten laste wordt gelegd van de dader, maar van de Kerk.
Misschien is dat ook een beetje Belgisch op zich, we herinneren ons dat bij het ontsnappen van Dutroux niet de rijkswachters die in de fout waren gegaan vervolgd werden, maar dat de koppen van de bevoegde ministers moesten rollen... Heel onlogisch als je het mij vraagt, maar wellicht typisch voor ons Absurdistan?

Want goed beschouwd kun je toch heel moeilijk volhouden dat de instelling, het ministerie, de werkgever verantwoordelijk is voor de daden van zijn "ondergeschikten". Een absurd voorbeeld? Een werknemer drinkt zich een stuk in zijn gilet en rijdt met de wagen van het bedrijf een mens dood. Is dan de werkgever de schuldige ?

Kijk, ik ben heel weinig vergevingsgezind tegenover daden als pedofilie. Voor mij lijkt het duidelijk dat de slachtoffers de gevolgen van die daden levenslang meesleuren, dus kan ook de misdaad niet verjaren. Ik vind het ook zever dat het opgelegde celibaat de reden zou kunnen zijn van meer pedofilie in de kerk. Ik las dat het aantal pedofiliegevallen in een gezin hoger liggen dan in de kerk, en daar zijn het duidelijk geen celibatairen. (Dat ik geen voorstander ben van een verplicht celibaat is hier buiten de kwestie).

Maar voor mij is de Kerk niet de schuldige, wel de daders op zich.
Natuurlijk kun je niet vermijden, als een bisschop pedofiel is, dat ook de kerk vernoemd wordt, maar dat is heel iets anders dan de hetze die we nu hebben tegen het Kerkorganisme. Dit lijkt mij absurd. Ik heb het niet zo erg voor de Kerk, maar je moet eerlijk blijven !

Als je dan kerkleiders er bij krijgt, die ten allen prijze het blazoen van de Kerk willen hooghouden, en daarbij de slachtoffers wat lijken te vergeten, dan is dit koren op de molen van hen die de kerk willen aanvallen. Maar als we eens echt willen nadenken, dan hebben de pedofilie en de Kerk op zich niets met elkaar te maken. Stel dat een figuur als een Dutroux bij Bayer werkte, zouden we dan de aspirientjes moeten afzweren?

. . . . .

De sneeuw is eindelijk volledig gesmolten in onze straat. En dan denk ik aan onze Waalse broeders, waar de dooi voor erge overstromingen zorgt... Wie zouden we daar de schuld kunnen van geven ? Eventjes nadenken... De global Warming komt voort uit de vervuiling, de Waalse staalnijverheid was sterk vervuilend. Kunnen we hen niet aanvallen voor de overstromingen???

tot de volgende ?
Enhanced by Zemanta

Geen opmerkingen: